Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu blizu rešitvi za odpadno blato iz čistilne naprave

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s Komunalo Slovenj Gradec in zasebnim partnerjem blizu rešitvi za odpadno blato iz čistilne naprave, je danes na novinarski konferenci razkril župan Tilen Klugler. Skupaj s sodelavci je sicer predstavil tudi druge aktualne in načrtovane naložbe občine, ki se ji prihodnje leto obeta rekordni proračun.

Slovenj Gradec bo, če bodo načrti uspeli, tako prispeval svoj delež pri reševanju težav z blatom iz komunalnih čistilnih naprav, s katerimi se sooča vsa država, potem ko je Madžarska lani zaprla svoje meje za uvoz blata.

Kot je danes na spletni novinarski konferenci povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler, bodo šli v lastno predelavo blata, saj bodo v Pamečah na območju Komunale Slovenj Gradec v sodelovanju z zasebnim partnerjem postavili linijo za predelavo blata. Občina bo prispevala zemljišče, zasebni partner pa linijo. “To pomeni, da naslednjih 25 let ne bomo imeli skrbi s tem, kam dati to blato,” je danes dejal župan.

Ugodnejša kot zdaj bo tudi cena. Zdaj v Slovenj Gradcu plačujejo za odstranjevanje tone blata, ki ga odvažajo na predelavo v Komunalno podjetje Velenje, okoli 164 evrov, po vzpostavitvi lastne linije za predelavo pa bo cena manj kot sto evrov za tono, je pojasnil Klugler. Zmogljivosti linije pa ne bodo zadoščale le za blato iz slovenjgraške čistilne naprave, ampak bodo lahko predelovali tudi blato od drugod, je še pojasnil župan.

Pogovori o vzpostavitvi linije sicer še potekajo in če bodo uspešno pridobljena vsa potrebna dovoljenja, bi lahko predelava blata v Pamečah zaživela v prvi polovici prihodnjega leta, pa je za STA povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak.

Na slovenjgraški čistilni napravi letno nastane za okoli 1200 ton blata, zmogljivosti predelave na načrtovani liniji, ki bi jo postavilo slovensko podjetje, pa bi lahko dosegle 4000 ton ali še več letno, je povedal Dvorjak. To pomeni, da bi lahko predelovali tudi blato iz drugih čistilnih naprav s Koroške ali od drugod.

Predelava blata poteka tako, da odpadnemu komunalnemu blatu dodajo med drugim lesni pepel in vse skupaj predelajo v gradbeni material, ki se med drugim lahko uporablja pri gradnji cest in nasipov. Del lesnega pepela bodo lahko v Slovenj Gradcu v prihodnje zagotovili tudi sami, saj je ravno zdaj v teku gradnja nove kotlarne na lesno biomaso, ki bo končana v letu dni. Tako bi to bil tudi primer krožnega gospodarstva, je dodal Dvorjak.

V Mestni občini Slovenj Gradec je sicer v teku tudi več drugih naložb. Največji sta trenutno gradnja bloka neprofitnih stanovanj in gradnja bazenskega kompleksa. Blok s 54 stanovanji bodo končali spomladi, na razpis za oddajo teh stanovanj v najem pa je prispelo kar okoli 200 vlog. Tudi zato občina v prihodnje načrtuje, da bi zgradila še en blok neprofitnih stanovanj.

Med naložbe, za katere bo občina prihodnje leto namenila največ sredstev, pa spadajo poleg že omenjenega nastajajočega bazenskega kompleksa še širitev poslovne cone v Pamečah, vlaganja v ceste in mostove, veliko sredstev bo občina namenila tudi za nove kolesarske poti in nakupe zemljišč, med večje naložbe spada tudi projekt ultrafiltracije, ki bo občanom prinesel boljšo pitno vodo.

Slovenjgraški občini se prihodnje leto obeta rekordno visok proračun s predvidenimi odhodki v višini 31,5 milijona evrov, od tega bo po načrtih 56 odstotkov proračuna namenjenega naložbam, kar je največ doslej. Mestni svetniki bodo predlog proračuna potrjevali na seji 21. decembra.

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec je v sodelovanju s Komunalo Slovenj Gradec in zasebnim partnerjem blizu rešitvi za odpadno blato iz čistilne naprave, je danes na novinarski konferenci razkril župan Tilen Klugler. Skupaj s sodelavci je sicer predstavil tudi druge aktualne in načrtovane naložbe občine, ki se ji prihodnje leto obeta rekordni proračun.