Search
Close this search box.

V Sloveniji v sredo 1124 novih okužb. Britanski študiji kažeta na manjšo verjetnost hospitalizacije pri okužbi z omikronom

V sredo so v Sloveniji ob 4929 PCR-testih potrdili 1124 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so ob 5561 PCR-testih potrdili 1255 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov znaša 22,8 odstotka, dan pred tem 22,6 odstotka. Opravili so tudi 101.643 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 74.974.

Pred tednom dni so v državi ob 4923 PCR-testih potrdili 1345 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 27,3 odstotka. V bolnišnicah so zdravili 776 covidnih bolnikov, 237 na intenzivni terapiji. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19. Opravili so tudi 89.930 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Po oceni NIJZ je trenutno v državi 16.700 aktivnih primerov okužb, dan pred tem 17.256. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 1114, dan prej 1145. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 791, dan pred tem 818.

Po zadnjih podatkih vlade so v bolnišnicah zdravili 624 covide bolnike, dan prej 649. Intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo 203, dan prej 206. Umrlo je 10 covidnih bolnikov.

Pri tem naj še omenimo, da sta dve britanski študiji pokazali, da je pri okužbi s koronavirusno različico omikron verjetnost hospitalizacije manjša kot pri okužbi z doslej prevladujočo varianto delta. Raziskavi sta tako potrdili trend, ki so ga zaznali v Južni Afriki, kjer se je omikron najprej razširil.

Eno študijo so izvedli na Škotskem, drugo v Angliji, strokovnjaki pa so pri njuni interpretaciji za zdaj previdni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot opozarjajo, bi lahko prednosti milejšega poteka bolezni izničilo dejstvo, da je omikron izredno nalezljiv, kar pomeni, da bo naval na bolnišnice vseeno zelo velik.

V škotski študiji so pregledali primere iz novembra in decembra ter jih razdelili na tiste, ki jih je povzročila delata, in tiste, ki so bili posledica omikrona. Izkazalo se je, da je nevarnost hospitalizacije pri omikronu za dve tretjini manjša kot pri delti, poleg tega poživitveni odmerek cepiva nudi pomembno dodatno zaščito pred simptomatskim potekom okužbe.

Študija je bila sicer narejena na precej majhnem vzorcu bolnikov, ki so se zdravili v bolnišnici, poleg tega med njimi tedaj ni bilo oseb, mlajših od 60 let, poroča AFP. Angleška študija pa je ugotovila, da je na pregled v bolnišnico pri okužbi z omikronom prišlo med 20 do 25 odstotkov manj ljudi, medtem ko je bilo število sprejemov v bolnišnice manjše za med 40 in 45 odstotkov.

Soavtorica angleške študije Azra Ghani z Imperial Collegea v Londonu je dejala, da je zmanjšano tveganje za hospitalizacijo pri okužbi z varianto omikron sicer pomirjujoče, a je hkrati tveganje za okužbo izredno visoko. Zato je pozvala k cepljenju s poživitvenim odmerkom. Zaenkrat ni jasno, ali je manjše število hospitalizacij posledica značilnosti omikrona ali pa večje odpornosti populacije zaradi preteklih okužb in cepljenja, še piše AFP.

Vir: NIJZ, STA

Dogodki