Search
Close this search box.

Druženje “Gremo v Hribe”, gremo na Peco uspelo (FOTO)

Planinsko društvo Mežica je uspešno izpeljalo prireditev "Gremo v hribe". Prav tako so otvorili ter blagoslovili prenovljeni Dom na Peci in še najpomembnejše, praznovali so 95. let delovanja Planinskega društva Mežica.

Ob tej priložnosti se planinsko društvo Mežica zahvaljuje ter čestita vsem, ki so v teh 95. letih kakor koli pripomogli, da društvo še danes uspešno deluje.

Že šesti od skupaj osmih dogodkov letošnje Zlatorogove transverzale ponosa se je začel ob 9. uri, slovesnost Planinskega društva Mežica ob 95. obletnici delovanja njihovega društva, pri koči na Peci pa ob 13. uri. Slavnostna govornika sta bila županja Črne mag. Romana Lesjak in župan Mežice Dušan Krebl.

Na Domu na Peci je Planinsko društvo Mežica poskrbelo tudi za najmlajše, potekale so animacije za otroke, ter športne igre.

Obiskovalce Doma na Peci je s svojim obiskom počastil tudi kralj Matjaž.

V neposredni bližini planinskega doma na mali Peci je votlina kralja Matjaža. To je deloma tudi umetno izdolben rov z votlino, v kateri je kip legendarnega kralja Matjaža. Pot do nje je dobro označena , od tam pa se lahko ozremo  proti Uršlji gori z okoliškimi hribi, dolini Javorja in prelazu Sleme. Votlina je znamenita kulturno pričevalna znamenitost, izlet do nje pa buri domišlijo s svojimi še ohranjenimi legendami.

LEGENDA O KRALJU MATJAŽU

Nekoč, že dolgo bo tega, je na Slovenskem vladal bogat in pravičen kralj, po imenu Matjaž. Bil je naše gore list. Mir in blaginja sta vladala v deželi. Pa je z vzhoda pridrla horda strašnih Turkov in napadla deželo. V neenakem boju sta se Matjaž in njegova vojska hrabro borila, a vojaki so padali drug za drugim, dokler ob kralju ni ostala samo še peščica mož. Ko je kralj sprevidel, da so Turki premočni, se je z vojsko pognal v beg, in ker je bil pravičen vladar, ni bil ubit, ampak se je pred njim odprla gora in ga vzela vase. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, in ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo slovenski kralj prebudil in prišel odrešit svoje, pod tujci zatirano ljudstvo.

Za piko na i pa je sledilo še druženje in zabava z Vrlimi muzikanti. Fotografije druženja si poglejte v spodnji fotogaleriji.

FOTOGALERIJA

Vir: Planinsko društvo Mežica, Občina Črna na Koroškem

Dogodki

Planinsko društvo Mežica je uspešno izpeljalo prireditev "Gremo v hribe". Prav tako so otvorili ter blagoslovili prenovljeni Dom na Peci in še najpomembnejše, praznovali so 95. let delovanja Planinskega društva Mežica.