Search
Close this search box.

V Sloveniji leta 2018 še 16 odlagališč odpadkov, dva na Koroškem

Po poročanju državnega statističnega urada je v Sloveniji leta 2018 obratovalo 412 naprav za recikliranje odpadkov, 227 naprav za predelavo odpadkov z zasipanjem in osem naprav za energetsko predelavo odpadkov. Odpadke so odstranjevali v treh napravah za sežig in odlagali na 16 zakonito urejenih odlagališčih odpadkov.

Statistični urad je v prispevku o infrastrukturi za ravnanje z odpadki izpostavil, da so leta 2018 v 412 napravah za recikliranje odpadkov reciklirali skoraj 3,6 milijona ton odpadkov. To je 38 odstotkov vseh v Sloveniji nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov.

V 227 napravah za predelavo odpadkov z zasipanjem se je snovno izrabilo 4,1 milijona ton odpadkov ali 43 odstotkov vseh v Sloveniji v 2018 nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov, tukaj gre predvsem za gradbene odpadke.

V osmih napravah za sežig odpadkov z namenom, da se je iz njih pridobila energija, se je energetsko izrabilo 207.000 ton odpadkov, kar je več kot 2 odstotka vseh v Sloveniji v 2018 nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov. V treh napravah za sežig odpadkov z namenom, da se ti odpadki odstranijo, pa se je odstranilo 39.000 ton odpadkov ali manj kot odstotek vseh v Sloveniji v 2018 nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov.

V 2018 je bilo v Sloveniji 16 obratujočih odlagališč odpadkov, od tega 13 za nenevarne odpadke, dve za inertne odpadke in eno za nevarne odpadke. Enajst odlagališč odpadkov (večina) je bilo v vzhodni Sloveniji, pet pa v zahodni Sloveniji. 

Na odlagališča odpadkov v Sloveniji je bilo v 2018 odloženih 157.000 ton vseh vrst odpadkov, to je dva odstotka vseh v Sloveniji v tem letu nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov.

Število naprav za odstranjevanje odpadkov se je od 2016 do 2018 zmanjšalo, medtem ko se je količina odstranjenih odpadkov nekoliko povečala, eno odlagališče za nenevarne odpadke se je v tem obdobju v Sloveniji zaprlo.

FOTO: STAT

Na statističnem uradu so ob tem spomnili, da je najbolj zaželeno ravnanje z odpadki preprečevanje njihovega nastajanja. Sledijo ponovna uporaba, snovna in energetska izraba odpadkov ter nazadnje odlaganje na odlagališčih, ki je najmanj zaželen postopek ravnanja z odpadki.

Preberite še: Korošci pridelamo vedno več odpadkov.

VIR: SURS

Dogodki