Po umiku slovenski vojaki znova v Iraku

IRAK

Po predčasni vrnitvi prejšnjega kontingenta zaradi iranskega raketnega napada 8. januarja na bazo v Erbilu, se je nov kontingent Slovenske vojske na misiji Neomajna Odločenost že vrnil na območje delovanja v severnem delu Iraka.

Šestčlanski kontingent začenja s prevzemom dolžnosti v območju odgovornosti misije in v prihodnjih dneh nadaljuje z usposabljanjem varnostnih sil v severnem delu Iraka. Slovenska vojska na misiji sodeluje od 5. septembra 2016.

PREBERITE TUDI: Slovenske vojake bodo po iranskem napadu v Erbilu od tam evakuirali (VIDEO)

Šest pripadnikov deluje v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja angl. Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM).

V Erbilu delujejo pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Skupaj sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti (angl. Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje urijo varnostne sile v severnem delu Iraka. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.

Vir: gov.si/ Ministrstvo za obrambo

Preberi še:  Možen ukrep za zaščito pred okužbami v vrtcih in šolah tudi čistilec zraka

prijavi se

prijavi se v svoj račun