Slovenske vojake bodo po iranskem napadu v Erbilu od tam evakuirali (VIDEO)

Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za obrambo se je zaradi napada na letališče v Erbilu odločilo iz tamkajšnje baze evakuirati šest pripadnikov Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, so sporočili z ministrstva.

Potem, ko smo včeraj pisali, da slovenski vojaki ostajajo v Erbilu, čeprav se je več držav, tudi Nemčija, pod poveljstvom katere urijo iraške varnostne sile, že odločilo za delni umik svojih vojakov iz Iraka, se po iranskem raketnem napadu domov vračajo tudi naši.

Z odločitvijo je seznanjen predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu.

Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika vlade Marjana Šarca. Vsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi, so še sporočili z ministrstva.

Odločitev o umiku vojakov je na Twitterju pozdravil zunanji minister Miro Cerar. “Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti,” je zapisal. Napovedal je tudi, da se bo v petek udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav Evropske unije, na katerem bodo uskladili delovanje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije