Kljub delnemu umiku nekaterih držav slovenski vojaki ostajajo v Iraku

Fotografija je simbolična

Slovenski vojaki ostajajo v Erbilu, čeprav se je več držav, tudi Nemčija, pod poveljstvom katere urijo iraške varnostne sile, odločilo za delni umik svojih vojakov iz Iraka. Obrambni minister Karl Erjavec je zagotovil, da so na varnem, razmere stalno spremljajo, če bo sprejeta politična odločitev, pa je vse pripravljeno za njihov takojšen umik.

“Pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v Erbilu v letalski bazi, so na varnem,” je v izjavi novinarjem zagotovil Erjavec, je pa tam povečana stopnja ogroženosti. To pomeni, da so sprejeti določeni ukrepi, kot je nošenje varnostnih jopičev in čelad. Prav tako vojaki nimajo možnosti izhoda iz baze, ustavljeno je tudi usposabljanje iraških varnostnih sil, torej naloge, zaradi katere so v Iraku.

“Ocenjujemo, da so razmere v tem delu Iraka dokaj stabilne, ves čas spremljamo situacijo,” je zagotovil Erjavec, ki je danes o razmerah govoril s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Sestal se je tudi z ožjim štabom, in sicer z načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, direktorjem Obveščevalno varnostne službe Mors in njegovimi sodelavci, z direktoratom za obrambno politiko in z nekaterimi drugimi sodelavci na ministrstvu za obrambo, ki spremljajo razmere v Iraku.

Bistveno slabše kot na severu Iraka so razmere v iraški prestolnici Bagdad, kjer poteka operacija zveze Nato. Vendar pripadniki Slovenske vojske ne sodelujejo v Natovi operaciji, ampak delujejo v okviru mednarodne koalicije v boju proti džihadistični skupini Islamska država, to operacijo pa podpira kar nekaj resolucij ZN, je poudaril glede legitimnosti te operacije.

Nemške in hrvaške enote, ki so se umaknile iz Iraka, so del operacije Nata, katere cilj je prav tako usposabljanje iraških varnostnih sil, je poudaril minister. Za umik so se v Berlinu in Zagrebu po njegovih besedah odločili, ker je stopnja ogroženosti v Bagdadu bistveno višja in tudi zaščita baze ne zagotavlja v celoti varnosti pripadnikov, ki tam delujejo.

Nemčija se je odločila, da bo del svojih enot iz Bagdada in Tadžija premestila v Jordanijo in Kuvajt. Iz Bagdada pa sta vojake umaknili tudi Hrvaška in Italija. V Natu so potrdili, da iz Iraka začasno umikajo del svojih enot, nekaj jih bodo prerazporedili po državi.

“Pripravljene imamo vse potrebne scenarije, če bi bila sprejeta politična odločitev o umiku slovenskih pripadnikov iz misije,” je še zagotovil Erjavec in dodal, da “se bo tisti trenutek, če bo sprejeta ta odločitev, operacija evakuacije tudi izvršila”.

Slovenija lahko svojih šest vojakov iz Iraka po njegovih zagotovilih, če bi bilo nujno, umakne takoj, v nekaj urah. Pri tem je vladno letalo falcon opredelil kot eno najbolj učinkovitih možnosti za njihov umik. Poudaril je tudi, da je z nemškim obrambnim ministrstvom sklenjen tehnični sporazum in če bi prišlo do takšne situacije, je predvideno, da zagotovijo logistiko za umik slovenskih vojakov.

Predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik SV, je danes ponovil, da ves čas spremlja razmere na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku, kjer so omenjeni pripadniki SV. Iz njegovega urada so ob tem izpostavili njegovo mnenje, da bi se morala Slovenska vojska umakniti iz Iraka, če bi tako stališče sprejela tudi iraška vlada, potem ko je iraški parlament v resoluciji zahteval umik ameriških vojakov iz države, saj gre za problem nadaljnje legitimnosti operacije.

Zunanji minister Miro Cerar je prav tako zagotovil, da spremljajo razmere. Če bi se izkazalo, da bi lahko bile za naše vojake prenevarne, “potem bomo seveda v skladu z odločitvijo Morsa in vlade sprejeli ukrepe in jih verjetno umaknili,” je dejal.

Levica je medtem na vlado naslovila pobudo, s katero zahteva, da Slovenija nemudoma prekine sodelovanje v operaciji Neomajna odločenost in umakne vseh šest slovenskih vojakov iz Erbila in častnika, ki sodeluje v osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi. Slovenija pa mora tudi jasno obsoditi “ameriško imperialistično politiko do Irana, ki je grožnja svetovnemu miru”, ter začeti govoriti o tem, da ZDA ogrožajo celoten svet.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je napovedala tudi, da bodo v državni zbor vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bi imeli razpravo o razmerah v Iranu in regiji po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija.

Poziv Levice k takojšnjemu umiku slovenskih vojakov iz Iraka ni naletel na podporo. Minister Erjavec glede na trenutno oceno stanja ogroženosti v severnem delu Iraka meni, da bi šlo za preuranjeno odločitev. Zavrnil jo je tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, saj da gre za profesionalne vojake, ki so v Erbilu v okviru slovenskega članstva v Natu. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa verjame, da bodo zunanje in obrambno ministrstvo ter kabinet predsednika, ki “na uro” spremljajo razmere v Iraku, “primerno reagirali”.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja