Danes praznuje rojstni dan Romana Cafuta, pevka ansambla Braneta Klavžarja

Danes praznuje rojstni dan Romana Cafuta iz Dravograda, širši javnosti predvsem poznana kot pevka ansambla Braneta Klavžarja, ki je sodelovala tudi z ansamblom Fantje treh dolin in drugimi. Je avtorica številnih nagrajenih besedil, v uredništvu Koroških Novic pa smo zelo ponosni, da je tudi naša sodelavka

Kot bi dejala Romana, je otrok poletja, ki mu je bila glasba položena že v zibelko. Prepevati je začela že pri dveh letih, pri čemer sta ji spodbudo dajala tudi starša, pokojni oče kot bobnar in mama, ki je po poklicu učiteljica, sicer pa članica pevskega zbora DU Velenje.  

Romana je s petjem nadaljevala tudi v osnovni šoli, kje je v zboru vedno dobivala glavni vokal in solo nastope. Uspešno zaključila gimnazijo Velenje in v Celju študij komerciale. Vendar glasbe ni opustila. Kljub temu da večino prostega časa nameni sinu Benjaminu, ki se prav tako ukvarja z glasbo, igra namreč klavirsko harmoniko, je še vedno aktivna na glasbenem področju, tako v Koroški regiji kot izven nje.


Poučuje mnoge mlade ambiciozne in uspešne pevke in pevce, sodeluje z Glasbeno šolo Goličnik, piše besedila in glasbo … Svoje bogato pevsko znanje prenaša redno na mlajše rodove. Zagotovo lahko rečemo, da je Klara Lorger, članica ansambla Vihar, Slovenci smo jo pobližje spoznali tudi v zadnji sezoni šova Zvezde plešejo, njena najboljša učenka, saj je uspešno povzela bistvo Romaninega petja. Romana pa še vedno piše skladbe tudi za različne ansamble, kot so Vihar, Biseri, Gašperji, Spev, Roka Žlindre, ansambel Mladika, Žarek, Avbreht, kot vokalni mentor sodeluje z ansamblom Šepet, OK, Hopla … Njena dela pa so bila nagrajena tudi na priznanem festivalu Vurberk, med drugim sta pesmi “Ne primerjaj me z njo” in ” Dobro mi gre”, osvojili naslov najboljše skladbe.

FOTO: Osebni arhiv Romane Cafuta

Je ena boljših ženskih pevk, ki s svojo interpretacijo navdušuje poslušalce narodno zabavne glasbe širom Slovenije in tudi po tujini. Pri čemer je potrebno omeniti, da se je eden najbolj prepoznavnih ansamblov v Sloveniji – ansambel Braneta Klavžarja, v katerem seveda prepeva Romana, lani po sedmih letih ponovno združil in obudil nitke prijateljstva, ki so jih družile celih 30 let ter letos februarja nastopil tudi na prireditvi koroškega radia, na 13. Paradi domačih na Prevaljah.

Člani ekipe Koroških Novic želimo Romani vse najboljše in ji nazdravljamo na še mnoga zdrava ter uspešna leta.