Search
Close this search box.

V programu Erasmus+ je bil nagrajen tudi Spotur Slovenj Gradec

V programu Erasmus+ je nagrado za projekt projekt "Digitalna realnost - prihodnost izobrazbe?", prejel tudi JZ Spotur Slovenj Gradec.

V petek, 8. 12. 2023, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo letošnje zaključno srečanje programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota. Podelili so priznanja šestim najboljšim projektom programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota v obdobju 2021-2023.

V programu Erasmus+: Mladina so nagrade prejeli:

  • projekt Digitalna realnost, prihodnost izobrazbe, Javni zavod za turizem, šport, mladinske in socialne programe SPOTUR Slovenj Gradec, za najboljšo mladinsko izmenjavo.

Projekt je naslavljal teme mladih v digitalni dobi in digitalizacijo v izobraževanju ter podprl osebni razvoj mladih in mladih z manj priložnostmi, starih med 15 in 20 let. Projekt je temeljil na učenju, kreativnosti in inovacijah ter iskanju in zagotavljanju boljših učnih možnosti za mlade. Prek različnih aktivnosti so udeleženci pridobili tako teoretično kot praktično znanje in se ob pomoči izkušenih mentorjev spoznali z video produkcijo, osnovami fotografije in animacijo. Med udeleženci se je povečalo razumevanje učinkovite uporabe digitalnih orodij ter poglobilo znanje o digitalni varnosti in medijski pismenosti. Mladi so novo pridobljeno znanje uspešno delili v šolah s svojimi vrstniki.

Takole so zapisali na Facebook profilu MKC Slovenj Gradec: “Nagrada nam veliko pomeni in nam hkrati daje spodbudo, da še naprej prijavljamo projekte v program Erasmus + in mladim omogočamo, da se udeležujejo različnih izobraževalnih programov doma in tujini. Prav tako bomo mlade še naprej motivirali, da razvijajo svoje pobude in skušajo sami pripraviti projekt, s katerim bi sodelovali v programu Erasmus + kot prijavitelji.

  • projekt Študijski obisk spoznavanja uličnega dela na Portugalskem, Zavod Bob, za najboljši projekt mobilnosti mladinskih delavcev

Obrazložitev: Projekt je bil zasnovan na podlagi dejanskih potreb mladinskih uličnih delavcev po boljši povezanosti na evropski ravni, nadgradnji znanj, praks in kompetenc za izvajanje mladinskega uličnega in skupnostnega dela z ranljivimi mladimi. Projekt, ki pušča trajne sledi v lokalnih okoljih obeh partnerskih organizacij, je poudarjal predvsem sodelovalno komponento, saj so udeleženci aktivno prispevali k vsebini. Močno izpostavljena je bila tudi povezava z lokalnimi odločevalskimi in strokovnimi organizacijami, tako da so udeleženci lahko pridobili zares celosten pogled na mladinsko delo na Portugalskem.

  • projekt Proti kršitvam na trgu dela, Sindikat Mladi plus, za najboljšo aktivnost udejstvovanja mladih 

Obrazložitev: Projekt, ki je mladim omogočil brezplačno doživetje sobe pobega in izobraževanja na temo delovne zakonodaje, delavskih in socialnih pravic, pogostih kršitev na trgu dela ter kako se z njimi soočiti, je navdušil s svojo inovativnostjo in drugačnostjo. Tematsko je močno zasledoval prednostno področje participacije, saj so mladi udeleženci na vključujoč način prek metod neformalnega učenja spoznavali kršitve na trgu dela in poglabljali znanje o svojih pravicah. V vse aktivnosti projekta (spletna posvetovanja, anketni vprašalnik, fokusna skupina, soba pobega in konferenca) je bilo vključenih več kot 1300 mladih iz Slovenije. Zadnji dogodek v okviru projekta je bila zaključna konferenca, kjer je potekal dialog med mladimi in odločevalci.

  • projekt Novi mladi demokrati! Zavod PIP, Pravno in informacijski center Maribor, za najboljši projekt ključnega ukrepa 2 – sodelovanje med organizacijami in institucijami

Obrazložitev: Projekt, ki je potekal v Sloveniji in na Portugalskem, je kot neizkoriščeno možnost vzpodbujanja aktivnega državljanstva mladim in izobraževalnim delavcem predstavil občinske participativne proračune, ki spodbujajo skupnostno delovanje in imajo hitro vidne učinke. V sklopu projekta so bile izvedene izobraževalne delavnice in kampanja aktivacije mladih z velikim dosegom, pripravljena in izdana pa so bila tudi kakovostna strokovna učna gradiva, ki so bila med izobraževalnimi delavci dobro sprejeta. Pridobljeno znanje so udeleženci uspešno preizkusili z udeležbo v procesu lokalnega participativnega proračuna.

V programu Evropska solidarnostna enota so nagrade prejeli:

  • projekt REcept – trajnost po mojem okusu, Tehno park Celje, za najboljši solidarnostni projekt

Obrazložitev: Namen projekta je bilo ozaveščanje lokalne skupnosti o problematiki, povezani z zagotavljanjem zdravega obroka ekonomsko oviranim mladim v lokalnem okolju. Glavni rezultat projekta je bila zasnova vključujočih in dostopnih trajnostnih jedi, ki so bile zbrane v kuharskem priročniku. Naslovljeni so bili ključni elementi solidarnostnih projektov, predvsem aktivna vloga mladih članov projektne skupine, med katerimi sta bila dva mlada z manj priložnostmi, ter spodbujanje solidarnosti v lokalni skupnosti preko naslavljanja družbeno aktualne teme z raznovrstnimi aktivnostmi. Z vključitvijo štirih inštruktorjev, ki so poskrbeli za evidentiranje pridobljenih znanj z izdajo Youthpass certifikatov, je bilo poskrbljeno za podporo učnemu procesu in razvoj kompetenc predstavnikov projektne skupine.

  • Osnovna šola Prestranek, za najboljšo prostovoljsko aktivnost

Obrazložitev: Projekt je odlično naslavljal prednostno področje socialnega vključevanja in raznolikosti. Cilj projekta je bil povečati vključenost otrok priseljencev v izobraževalne dejavnosti. Z dvema prostovoljcema s Kosova in iz Španije si je prijavitelj prizadeval za boljše vključevanje albanskih in ukrajinskih otrok v šolsko okolje in jim pomagal pri njihovem učnem napredku. Njihov cilj je bil zagotoviti, da imajo vsi otroci enake možnosti za uspeh v šoli, ne glede na njihovo migrantsko ozadje. Prostovoljci so skupaj z učitelji izvajali delavnice, jezikovne tečaje, športne dejavnosti, ustvarjalne projekte in druge pobude, ki so prispevale k raznolikosti učnega okolja. Njihov cilj je bil učence izpostaviti novim izkušnjam, idejam in znanju ter jim pomagati razvijati njihove talente in interese.

V kratkem kulturnem programu, ki je spremljal podelitev, so nastopili duo PerArtem, akrobatski plesalec Ahmed Kullab iz Palestine in skupina Cikokrog. Pridružila sta se nam tudi mlada vinarja iz slovenskih kleti Frelih in Santomas, ki sta z nami podelila, kaj pomeni biti mladi vinar v Sloveniji danes ter kakšne značilnosti in spretnosti so potrebne za opravljanje tega poklica.

Višek hrane, ki je ostala na pogostitvi, so že drugo leto zapored donirali Zavetišču za brezdomce Ljubljana, kjer so donacijo z veseljem sprejeli, hrano pa razdelili med svoje uporabnike.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem, še posebej pa Korošcem!

Vir: movit.si

V programu Erasmus+ je nagrado za projekt projekt "Digitalna realnost - prihodnost izobrazbe?", prejel tudi JZ Spotur Slovenj Gradec.