Search
Close this search box.

Čebelarji opozarjajo na katastrofalno letino in pričakujejo konkretne rešitve: “Marsikateri panj ne bo dal niti kilograma medu” (VIDEO)

Čebelarji ponovno opozarjajo na resno stanje in slabo letino. Ocenjujejo namreč, da bodo letošnje izgube od 60- do 90-odstotne, zato od ministrstva pričakujejo konkretne rešitve.

Letošnje leto čebelarjem vremensko res ni naklonjeno. Deležni so hitrih vremenskih sprememb, ki poleg nizkih in visokih temperatur s seboj prinašajo tudi neurja z velikimi količinami dežja, vetra in tudi toče, so pred dnevi sporočili s Čebelarske zveze Slovenije, kjer ocenjujejo, da bodo letošnje izgube v veliki večini preko 60 odstotne.

»Po trenutnih ocenah bodo izgube višje, kot smo sprva ocenjevali, saj so tudi kasnejše paše bile slabše in donosi nizki. Ocenjujemo, da bodo letošnje izgube v veliki večini preko 60 odstotne, na precej območjih tudi 90 odstotne in več. Marsikateri panj ne bo dal niti kg medu. Še več, aprila in maja smo samo za vzdrževanje čebel porabili cca. 10 kg sladkorja po panju, v normalnih letih ga v tem času ne porabimo nič,« so na ČZS zapisali v sporočilo za javnost.

Preberite tudi: Boštjan noč: “Danes slovenski čebelarji v srcih ne praznujemo, žal žalujemo. Obeta se nam katastrofalna čebelarska letina” (VIDEO in FOTO)

VIDEO: Predsednik ČZ Slovenije, Boštjan Noč je že maja na Ravnah poudaril problem katastrofalne čebelarske letine. “Danes slovenski čebelarji v srcih ne praznujemo, žal žalujemo. Obeta se nam katastrofalna čebelarska letina, zato me veselijo besede ministrice, da ne bo pozabila na nas,” 

Pašna sezona se konča avgusta in dosedanjega izpada žal ne bo mogoče nadomestiti. Edino upanje imajo sedaj še za hojevo pašo. Vendar tudi, če ta odlično zamedi, ne more popraviti letošnje sezone, so prepričani čebelarji. To pašo sicer pričakujejo na manjšem območju in jo bo deležno le manjše število čebeljih družin. Pristojna ministrica je že obljubila pomoč v primeru slabe letine. Pogovori v to smer so že stekli, vendar morajo sedaj počakati na konec pašne sezone in na končno oceno stanja.

Na ČZS tudi poudarjajo: »Slovenski čebelarji nismo v lahki situaciji, zato od pristojnega ministrstva pričakujemo akutno reševanje perečih zadev.« Na predlog predsednika ČZS in zaposlenih na ČZS je Upravni odbor ČZS na svoji 15. redni seji, 20. junija 2019, sprejel sklep št. 239, s katerim naslavljajo zahteve na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

VIDEO: Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec je že ob obisku čebelarskega praznika na Ravnah bila seznanjena s slabo letino in o tem tudi spregovorila.

Med drugim od ministrstva pričakujejo finančno pomoč za vsakega čebelarja, predlagajo 10 kg sladkorja za vsako čebeljo družino. Menijo, da se mora odpraviti diskriminatoren obračun DDV na zdravila za čebele – vsa zdravila naj imajo znižano stopnjo DDV. Naj se uredi področje označevanja porekla medu, s čimer bi se pred nelojalno konkurenco zaščitili tako potrošniki kot čebelarji. Čebelarji tudi zahtevajo povračilo dela trošarin od energentov … Celoten seznam predlogov in zahtev, ki so jih čebelarji naslovili na MKGP najdete TUKAJ.  

Glede na omenjeni dopis, ki je bil poslan na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bo Čebelarska zveza Slovenije, za dne 05. septembra ob 16.30 uri v prostorih ČZS, sklicala izredno sejo Upravnega odbora, ki se je bo udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Čebelarska zveza Slovenije verjame, da bo ministrica na sestanku podala konkretne odgovore na sprejete sklepe UO ČZS. »Slovenski čebelarji to pričakujemo in si to tudi zaslužimo.«

Prav tako je Čebelarska zveza Slovenije zaprosila Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri Državnem zboru Republike Slovenije, da v začetku septembra obravnava sklepe UO ČZS v zvezi s perečo situacijo v čebelarstvu. Predsednik odbora je dal obljubo, da bo seja sklicana takoj po počitnicah.

»V teh, za čebele in čebelarje težkih časih, se bo pokazalo, ali je Slovenija res dežela odličnih čebelarjev, ali res ceni in podpira slovensko čebelo in slovensko čebelarstvo. Menimo, da ni več časa za besede, čas je za konkretna dejanja, ki bodo uresničevala resolucijo svetovnega dne čebel in katera bomo kot vzornica »čebelarske« države, lahko predstavili na svetovnem čebelarskem kongresu septembra 2019 v Kanadi,« še navajajo čebelarji v sporočilu za javnost, ki so ga objavili 23. julija na njihovi spletni strani.

Za konec pa dodajajo: »Čebelarska zveza Slovenije prvenstveno pričakuje pomoč za slehernega slovenskega čebelarja za vsak čebelji panj, saj je čisto vsak panj pomemben za opraševalni servis, kot je zapisano tudi v 1. sklepu UO ČZS. V javnosti se je zadnje dni veliko pisalo in govorilo, da so že doseženi nekateri dogovori z državo, vendar temu ni tako, z ministrico smo dogovorjeni, da se dobimo po 15. avgustu. ko bo dana končna ocena pašne sezone in takrat nadaljujemo z iskanjem konkretnih rešitev.«

Dogodki

Čebelarji ponovno opozarjajo na resno stanje in slabo letino. Ocenjujejo namreč, da bodo letošnje izgube od 60- do 90-odstotne, zato od ministrstva pričakujejo konkretne rešitve.