V Črni bodo zgradili še eno ferato. Na srečanju pod Najevsko lipo letos razmislek o moči voditeljev

Občina Črna na Koroškem se pripravlja na 31. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo, ki bo v soboto, 2. julija. Začeli ga bodo z uvodnim razmislekom pod lipo na temo Moč voditeljev. Temo so v Črni izbrali v luči vojne v Ukrajini in tudi letošnjih treh volitev v Sloveniji. V občini je že zaznati poletni turistični utrip, obeta se nova ferata.

Tudi na letošnji razpravi pod mogočno lipo bo sodelovalo več sogovornikov. Doslej so udeležbo potrdili predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, etnologinja in antropologinja Marija Makarovič, ki bo tudi slavnostna govornica na prireditvi, direktorica podjetja Nieros Metal Denise Kramljak, župan avstrijske občine Globasnica Bernard Sadovnik in zgodovinar Milan Mrđenović, ki je tudi regijski koordinator Levice na Koroškem.

Kot je na današnji predstavitveni novinarski konferenci dejala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, so se za takšno temo razprave odločili, ker je vojna v Ukrajini pokazala, “kaj lahko en človek, en voditelj naredi človeštvu”.

Temo o moči voditeljev so izbrali tudi zato, ker so letos v Sloveniji trojne volitve, poleg že izvedenih parlamentarnih bodo v jeseni še predsedniške in lokalne. “Vse te volitve prinesejo nekega vodjo in to je bil razlog, da smo se za to temo odločili,” je dejala županja, ki na srečanju tudi letos pričakuje predsednika republike Boruta Pahorja.

Na dan srečanja bodo od 9. ure dalje organizirani prevozi iz Črne do Ludranskega vrha, obiskovalci pa se bodo lahko na srečanje podali tudi peš ali s kolesi, pri čemer je pohod organiziran izpred kulturnega doma v Črni ob 8. uri. Kulturni program na srečanju pod Najevsko lipo bodo zasnovali domači ustvarjalci.

V Črni na Koroškem in širše na Koroškem je v teh dneh že čutiti poletni turistični utrip. Trenutno je tam veliko kolesarjev, saj te dni na obeh straneh meje, v Sloveniji in Avstriji, poteka gorskokolesarski festival Black Hole Bike Fest s tekmami svetovne serije enduro.

Potem ko je lani odprta ferata Mučevo v Žerjavu naletela na dober širši odziv in je dobro obiskana, bodo v Črni zgradili še eno ferato. Kot je danes povedala županja, se bo gradnja ferate Olimpline, ki bo vodila iz Črne do startne točke za adrenalinske spuste po jeklenici Olimpline, začela prihodnji teden, odprli pa naj bi jo v avgustu.

Prav danes je uradno začela z delovanjem nova turistična lokacija v občini, ki jo je najemnica Katja Gole poimenovala Črjanski raj. Gre za stavbo nekdanje podružnične šole v Koprivni, ki jo je občina Črna oddala v najem, potem ko je s pomočjo evropskih sredstev iz čezmejnega programa Interreg obnovila in uredila prostore ter kupila opremo za izvajanje različnih aktivnosti, povezanih z opazovanjem in preučevanjem naravne in kulturne dediščine. V stavbi bo lahko prenočilo do 30 oseb, načrtujejo pa različne tabore, delavnice in šole v naravi.