Search
Close this search box.

Novost: Črjanski raj, kjer bodo otroci v objemu neokrnjene narave in družbi kralja Matjaža preživeli nepozabne počitnice (FOTO)

Občina Črna na Koroškem je pred tremi leti s pomočjo evropskih sredstev iz programa Interreg v okviru projekta Na kult obnovila ter uredila prostore in objekt nekdanje šole v Koprivni, ki je namenjen vsem ljubiteljem narave, astronomije, kolesarjenja, hkrati pa ponuja možnost nastanitve z nočitvami, izvedbo piknikov, izobraževanj in različnih srečanj. Zdaj pa je za center doživetij, raziskovanj in učenja v neokrnjeni naravi dobila tudi upravitelja.

Še nekaj dni nas loči do odprtja enega najatraktivnejših centrov, kjer si bodo otroci lahko spočili um in napolnili baterije za novo šolsko leto. V Deželi kralja Matjaža, v Koprivni, tik pod vznožjem Pece, je skrita idilična lokacija za prave radovedneže in pustolovce. V nekdanji podružnični osnovni šoli Koprivna, kjer se čas ustavi, so za vaše najmlajše pripravili pestro počitniško dogajanje. Svež gorski zrak, šumenje izvira reke Meže, neokrnjena narava in pester živalski svet, so namreč skupni imenovalec za zdravo življenjsko okolje, kjer bodo otroci lahko aktivno preživljali letošnje počitnice.

Prenovljena retro igrala čakajo na počitnikarje. S prvim taborim V deželi Kralja Matjaža za otroke od 6 do 15 let začnejo v nedeljo, 26. junija.

Šlo bo za aktivnosti, kjer bo rdeča nit kralj Matjaž, ki ga bodo otroci zadnji dan tabora tudi osebno spoznali. Eden od njihovih produktov pa je tudi Smrečko, gre za delavnico, kjer boste lahko najprej v res povsem neokrnjeni naravi v gozdu nabrali smrekove vršičke, nato pa jih dali v sladkor, ali posušili in naredili tinkturo.

Izvedli bodo delavnico kmet za en dan. V tem primeru bodo otroci pobliže spoznali delo na kmetiji. Na območju Črne so namreč kmetije precej razpršene, gre za visokogorske kmetije, kjer se ukvarjajo predvsem z rejo drobnice, vsak hlev pa premore tudi kakšno glavo goveda in pujske za domačo rabo. Tod naokoli seno spravljajo še povsem na star način, sicer so vozove in vole zamenjali traktorji, delovna sila pa je na precej strmih travnikih vselej potrebna.

V ponudbi tudi možnost nastanitve z nočitvami.

Udeleženci tabora se bodo podali tudi v dolino Tople in obiskali votlino kralja Matjaža, ogledali si bodo steno, kjer je odtis kralja Matjaža, spoznali bodo bajeslovna bitja v Deželi kralja Matjaža, se s kolesi odpravili do avstrijske meje. Obiskali bodo vulkansko območje Smrekovca in mistično Črno jezero, izvir reke Meže, gradili poletne gradove kralja Matjaža, uživali v adrenalinskem parku, iskali zaklad v okolici Najevske lipe. Še posebej pravljična bo koprivska noč med zvezdami, v okviru tabora pa bodo otroci spoznavali živali in rastline v okolici. Najpogumnejši bodo imeli možnost spusta po Olimplinu. Skozi ves teden pa bodo potekale tudi številne športne in družabne igre …

Za nepozabna počitniška doživetja v Črjanskem raju, za otroke v starosti od 6-15 let, so razpisani že tudi prvi termini. Začnejo 26. junija in nadaljujejo ves julij. Če bo zanimanje, pa jih bodo izvedli tudi v avgustu. Vse razpisane termine najdete TUKAJ.

Za več informacij jim lahko pišete na elektronski naslov črjanski.raj@gmail.com ali jih pokličete na 040 188 130. Vse aktualne novice o dogajanju pa najdete tudi na njihovi Facebook strani TUKAJ.

V deželi pod mogočno goro Peco bodo udeleženci zagotovo doživeli nepozabno šest dnevno dogodivščino. Za vsakega udeleženca bodo posneli personalizirano pravljico, v kateri bo s kraljem Matjažem nastopal vaš otrok. Jedlo in pilo se bo po domače. Poskusili in spoznali bodo koroško “košto”, žejo pa bodo gasili z domačimi sokovi iz mete in bezga. V Koprivni je precej slab mobilni signal, zato motilcev z ekranov ne bo.

To pa še ni vse. V Črjanski raj vabljeni tudi vsi ostali, saj je lokacija nadvse primerna tako za družinske izlete, kot razne piknike, različna srečanja, izobraževanja, teambuildinge … V Koprivni pa se zelo radi ustavijo tudi pohodniki, kolesarji in taborniki … Skratka vsi, ki si želijo uživati v neokrnjeni naravi.

Eden izmed programov, ki ga ponujajo, so tudi delavnice za učitelje in vzgojitelje na temo gozdne in vodne pedagogike. Od septembra naprej bodo gostili šole v naravi. Pestri, strokovno pripravljeni programi vključujejo vsebine iz geologije, naravoslovja, astronomije, geografije. Na voljo bodo tudi programi tehničnih smeri, kot so izdelava iz lesa in kovine, dodali bodo še smer elektronike in elektrotehnike. Stremeli bodo k temu, da bo čim več vsebin potekalo v naravi in okolici objekta.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Občina Črna na Koroškem je pred tremi leti s pomočjo evropskih sredstev iz programa Interreg v okviru projekta Na kult obnovila ter uredila prostore in objekt nekdanje šole v Koprivni, ki je namenjen vsem ljubiteljem narave, astronomije, kolesarjenja, hkrati pa ponuja možnost nastanitve z nočitvami, izvedbo piknikov, izobraževanj in različnih srečanj. Zdaj pa je za center doživetij, raziskovanj in učenja v neokrnjeni naravi dobila tudi upravitelja.