Search
Close this search box.

Upravičencem za obnovo stanovanj drugi paket obvestil o predplačilih

Finančna uprava RS (Furs) je danes 2847 upravičencem odposlala drugi paket obvestil o predplačilih za obnovo stanovanj, poškodovanih v avgustovskih ujmah. Izplačila v skupni višini okoli 30 milijonov evrov bodo izvedli v štirih tranšah, predvidoma do konca decembra, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor.

Po prejemu obvestila imajo prejemniki pet dni časa, da sporočijo, če predplačila ne želijo. Po ponovni uskladitvi seznama med ministrstvom in Fursom se bo s seznamom prejemnikov sredstev iz drugega paketa seznanila vlada, po ponovnem usklajevanju pa bo posameznikom nakazana druga tranša.

Predplačilo se izplača lastniku stanovanja. Če je lastnikov več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine pa se delež določi glede na število skupnih lastnikov.

Do predplačila so upravičeni lastniki stanovanjskih objektov, pri katerih ocenjena škoda presega 6000 evrov, njihovi objekti pa niso predvideni za nadomestitvene gradnje.

Predplačila posameznikom za sanacijo poškodovanih ali uničenih stanovanjskih objektov so ena od bistvenih novosti novele interventnega zakona, ki določa dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic avgustovske ujme in je začela veljati konec novembra.

Za izplačila skrbi Furs, ki je v sredo lastnikom stanovanj in hiš nakazal prvih 4,57 milijona evrov predplačil. V tej tranši je bilo zajetih 1350 stanovanjskih objektov oziroma 1932 upravičencev.

Kot so v današnjem sporočilu dodali na ministrstvu, gre za le del finančne pomoči, ki jo je vlada namenila neposredno prebivalcem. Med drugim je na podlagi prvega interventnega zakona izplačala 44,4 milijone solidarnostne pomoči 7462 upravičencem.

Dogodki