POMOČ

Zavetišča za zapuščene živali “pokajo po šivih”

Zavetišče za zapuščene živali Horjul je danes na Kongresnem trgu na ogled postavilo pasjo hiško, narejeno iz ledu, s katero želijo opozoriti na alarmantno stanje glede zapuščenih živali v Sloveniji. Opozarjajo, da se je število zapuščenih živali po neodgovornih posvojitvah med epidemijo covida-19 še povečalo, zavetišča pa “pokajo po šivih”.

Preberi »

Slovenska reševalna ekipa s “kosmatimi heroji” se vrača iz Turčije

Slovenska enota vodnikov reševalnih psov in spremljevalnega osebja se danes vrača v Slovenijo, potem ko so v torek odšli na pomoč prizadetemu prebivalstvu v Turčiji, ki jo je v ponedeljek prizadel hud potres. Ob tem so iz Slovenske karitas sporočili, da so zbrali že več kot 120.000 evrov za pomoč ljudem na prizadetih območjih v Turčiji in Siriji.

Preberi »

Varuh Svetina glede osebne asistence: Pridobljenih pravic se ne sme zmanjševati. Za nekatere uporabnike bi bila bolj primerna dolgotrajna oskrba

Komisija DZ za peticije je obravnavala izvajanje pravice do osebne asistence v praksi. Poslanci, ki so sodelovali v razpravi in predstavniki ministrstva za delo so sistem osebne asistence ocenili kot velik civilizacijski korak naprej. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je ministrstvo opozoril, da se že pridobljenih pravic ne sme zmanjševati.

Preberi »

V kratkem izplačilo pomoči živinorejcem in čebelarjem

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo v prihodnjih dneh izplačala pomoč živinorejcem, ki so utrpeli izpad krme zaradi letošnje suše. Skupni znesek pomoči znaša 4,2 milijona evrov. Čebelarji pa lahko predvidoma v sredo pričakujejo izplačilo skupaj nekaj več kot 1,6 milijonov evrov pomoči zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala.

Preberi »

Ženske in otroci v stiski se lahko vedno obrnejo na SOS telefon. Odziv na nedaven umor mamice treh otrok

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja ob nedavnem nasilju v Novem mestu, ko je pod rokami zakonskega partnerja življenje izgubila mamica treh otrok, opozarjajo, da umori žensk postajajo vse bolj aktualen družbeni problem. Ženske in otroke v stiski želijo spomniti, da se lahko 24 ur dnevno obrnejo na njihov telefon 080 11 55.

Preberi »

Po predlogu delovne skupine ministrstva po državi 20 satelitskih urgentnih centrov, brez Raven na Koroškem in Dravograda

Potem, ko je zaradi odpora lokalnih skupnosti reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči (NMP) leta 2015 deloma zastala, je delovna skupina ministrstva za zdravje oblikovala nov predlog reorganizacije. Po predlogu skupine, ki ga je pridobila STA, bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov.

Preberi »

Država danes s prvim nakazilom draginjskega dodatka za otroke

Država bo danes prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga bo družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka, od najmanj 21 do največ 123 evrov. Do draginjskega dodatka so upravičene tudi rejniške družine za otroke do 18 leta. Sledili bosta še dve izplačili.

Preberi »