Search
Close this search box.

Število registriranih brezposelnih na novi najnižji ravni po 1990

Konec junija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 46.178 brezposelnih, kar je 2,1 odstotka manj kot ob koncu maja in 14,3 odstotka manj kot junija lani. Obenem gre za novo najnižjo raven po 1990.

Na novo se je junija pri zavodu za zaposlovanje prijavilo 4010 brezposelnih, kar je 0,8 odstotka več kot maja in 1,5 odstotka več kot junija lani. Med novoprijavljenimi je bilo 313 iskalcev prve zaposlitve, 1832 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 48 brezposelnih zaradi stečajev in 665 presežnih delavcev.

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo 9,3 odstotka manj prijav iskalcev prve zaposlitve, 0,9 odstotka več pa se jih je prijavilo po izteku zaposlitev za določen čas. Brezposelnih zaradi stečajev se je prijavilo 2,1 odstotka več, presežnih delavcev pa 3,1 odstotka več.

V primerjavi z lanskim junijem se je na novo prijavilo 4,2 odstotka več presežnih delavcev, iskalcev prve zaposlitve 11,3 odstotka manj, brezposlenih po izteku zaposlitve za določen čas 1,3 odstotka manj, brezposlenih zaradi stečajev pa 9,4 odstotka manj.

Od 5018 brezposelnih oseb, ki jih je junija zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3138 oseb, kar je 5,5 odstotka manj kot maja in 13,3 odstotka manj kot junija lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, čistilcev, strežnikov, gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, komercialnih zastopnikov za prodajo, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, grafičnih in multimedijskih oblikovalcev, poslovnih sekretarjev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok ter strokovnjakov za prodajo, oglaševanje in trženje.

V prvih šestih mesecih leta se je pri zavodu na novo prijavilo 28.758 brezposelnih, kar je 0,5 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Največ oseb se je prijavilo, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas, in sicer 14.202. Prijavilo se je tudi 2342 iskalcev prve zaposlitve ter 4993 presežnih delavcev in stečajnikov.

V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je pri zavodu prijavilo 4,9 odstotka več iskalcev prve zaposlitve, presežnih delavcev in stečajnikov se je prijavilo 1,2 odstotka več, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas pa 6,2 odstotka manj.

Iz evidence se je odjavilo skupaj 35.761 brezposelnih, od teh 23.967 zaradi zaposlitve, kar je 12,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta.

Brezposlenost se je junija zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda. V primerjavi z majem se je brezposelnost najbolj zmanjšala v območni službi Murska Sobota (-4,2 odstotka). Sledijo območne službe Kranj (-3,9 odstotka), Koper (-3,6 odstotka), Nova Gorica (-2,4 odstotka), Velenje (-2,3 odstotka), Maribor (-2,1 odstotka), Ljubljana (-1,8 odstotka),Trbovlje (-1,6 odstotka), Celje (-1,4 odstotka), Ptuj (-1,4 odstoka), Novo mesto (-1,0 odstotka) in Sevnica (-0,9 odstotka).

V medletni primerjavi se je brezposelnost najbolj zmanjšala v območni enoti Ptuj (-19,7 odstotka) in v Trbovlje (-19,5 odstotka), najmanj pa v Velenju (-8,7 odstotka).

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja izobraževanja, nato iz gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter predelovalnih dejavnosti, so junija zavodu sporočili 15.804 prostih delovnih mest, kar je sedem odstotkov več kot maja in 7,9 odstotka več kot junija lani.

Največ so jih sporočili za poklicne skupine čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavcev za preprosta dela pri visokih gradnjah, predmetnih učiteljev v osnovni šoli, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, učiteljev razrednega pouka, prodajalcev, strokovnjakov za vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo ter voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev.

Kot je na novinarski konferenci izpostavila Greta Metka Barbo Škerbinc, je povpraševanje po delavcih veliko, saj na zavodu beležijo skoraj 5000 potreb vsak dan. Na drugi strani se s pomanjkanjem kadra srečuje več kot polovica delodajalcev.

V prvih šestih mesecih je bilo prijavljenih 88.000 prostih delovnih mest, kar je za tri odstotke manj kot v istem obdobju lani.

Glede napovedi do konca leta je dejala, da se do konca leta napoveduje 2,7-odstotna rast zaposlovanja, pri čemer pa delodajalci predvidevajo 36.700 novih zaposlitev.

Kot je še pojasnila, značilnost trga dela ostajajo strukturna neskladja. V zadnjih petih letih se tako povečuje delež težje zaposljivih, kot so starejši od 55 let, brezposelni z osnovnošolsko izobrazbo. Velik delež je še vedno dolgotrajno brezposelnih, približno polovica, se je pa njihovo število v zadnjem letu zmanjšalo za 25 odstotkov.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki se meri z nekoliko zamude, je bila maja pri petih odstotkih, kar je 0,9 odstotne točke manj kot aprila.

Konec junija je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 46.178 brezposelnih, kar je 2,1 odstotka manj kot ob koncu maja in 14,3 odstotka manj kot junija lani. Obenem gre za novo najnižjo raven po 1990.