statistika

Spet v šolo: Poletne šolske počitnice najdaljše na Malti, najkrajše na Danskem, Nizozemskem in Norveškem

Enako kot v Sloveniji se bo večina šolarjev po Evropi v šolske klopi vrnila 1. septembra, vendar se datumi in trajanje počitnic med državami precej razlikujejo. Na Danskem se je pouk začel že 7. avgusta, na Malti pa se bodo učenci v šolo vrnili šele konec septembra. V večini izobraževalnih sistemov poletne počitnice trajajo od devet do 12 tednov.

Preberi »

Marca 2,8-odstotna rast povprečne plače

Povprečna plača za marec je znašala 2191,85 evra bruto, kar je 2,8 odstotka več kot februarja in 9,2 odstotka več kot pred letom dni. Upoštevajoč inflacijo se je povprečna bruto plača v letu dni znižala za 1,2 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Preberi »

Ob mednarodnem dnevu sreče: V Sloveniji se je delež srečnih ljudi zvišal

Surs je ob današnjem mednarodnem dnevu sreče sporočil, da sta bili v zadnjih štirih tednih pred anketiranjem leta 2022 ves čas ali večino časa srečni dve tretjini starejših od 16 let. To je sedem odstotnih točk več kot leta 2018, ko je urad nazadnje meril občutek sreče. Delež takih, ki so se počutili srečne redkokdaj ali nikoli, je približno enak.

Preberi »

Brezposelnost v območju evra in EU januarja stabilna

Stopnja brezposelnosti je v območju evra in EU decembra po sezonsko prilagojenih podatkih na mesečni ravni ostala stabilna pri 6,7 oz. 6,1 odstotka. Na letni ravni je medtem v obeh območjih upadla za 0,2 odstotne točke. V Sloveniji je bila brezposelnost januarja 3,2-odstotna, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Preberi »

Slovenci leta 2021 z avtomobili prepeljali skoraj deset milijard kilometrov

Slovenci so leta 2021 na svojih vsakodnevnih poteh z avtomobilom opravili 9,7 milijarde kilometrov. Od tega so z dizelskim avtomobilom premagali 59 odstotkov razdalj, z bencinskim pa 37 odstotkov. Od vseh razdalj, opravljenih z avtomobili, jih je bilo odstotek prevoženih z električnim avtomobilom, je objavil statistični urad.

Preberi »