Search
Close this search box.

Slovenjgraška bolnišnica po oceni vodstva dobro pripravljena na novi val epidemije. Problem ostaja pomanjkanje kadra

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je dobro pripravljena na epidemijo novega koronavirusa, je na današnji seji ugotovil svet zavoda. Bolnišnica ima pripravljen poseben oddelek za covidne bolnike, zaščitne opreme ima dovolj, precepljenost zaposlenih je 67-odstotna, še naprej pa problem ostaja pomanjkanje kadra, predvsem v zdravstveni negi.

Slovenjgraška bolnišnica je maja letos v starem kirurškem bloku odprla posebej urejene prostore za covidne bolnike, kjer lahko trenutno sprejme 25 bolnikov, sicer pa je na oddelku možno sprejeti še več bolnikov, skupno 50 bolnikov na navadnih posteljah. Še štiri bolnike lahko sprejme v intenzivni enoti, za sprejem covidnih bolnikov pa razpolaga tudi z zmogljivostmi na oddelku za pediatrijo in na oddelku za ginekologijo in porodništvo.

A pri pripravi oddelka za covidne bolnike, kjer trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19, po besedah direktorja bolnišnice Janeza Lavreta še zamujajo z dvigali. Eno dvigalo naj bi zmontirali do 10. oktobra, je članom sveta danes povedal Lavre, ki je ocenil, da je bolnišnica na epidemijo dobro pripravljena. Opreme za delo v epidemioloških razmerah ima bolnišnica dovolj, dobava je ustrezna, je dodal Lavre, ki je vse, ki se še niso cepili proti covidu-19, pozval, naj to storijo.

Podrobneje je pripravljenost bolnišnice na epidemijo predstavila v. d. strokovne direktorice Natalija Krajnc. Povedala je, da je že vse od začetka epidemije v bolnišnici vzpostavljena posebna strokovna skupina za covid-19, ki je po njenih besedah zelo odzivna. V bolnišnici varnost zagotavljajo na več ravneh vstopa v bolnišnico, sivo cono pa vzdržujejo na območju urgentnega centra.

Skupno je v bolnišnici med zaposlenimi 67-odstotna precepljenost proti covidu-19, ta delež je višji med zdravniki kot med zaposlenimi v zdravstveni negi. Glede izvajanja cepljenj bolnišnica sodeluje s slovenjgraškim zdravstvenim domom, sama pa je med drugim nedavno že organizirala en cepilni dan za cepljenje mlajših. Cepili so 23 oseb, starih do 18 let, še en cepilni dan načrtujejo konec avgusta.

V povezavi z izkušnjami ob spopadanju z epidemijo je Krajnčeva kot pozitivno izpostavila to, da ima bolnišnica lasten mikrobiološki laboratorij, ki omogoča hitro odzivnost in preprečuje vdore virusa v bolnišnico. Kot negativno pa je izpostavila kadrovske težave, saj v bolnišnici primanjkuje predvsem kadra zdravstvene nege, odziv na objavljene razpise pa je slab.

Bolnišnica je od začetka letošnjega leta razpisala 56 delovnih mest za diplomirane medicinske sestre in 71 delovnih mest za srednje, v tem času pa je zaposlila 18 diplomiranih in 20 srednjih medicinskih sester. Bolnišnica se letos na področju kadra zdravstvene nege srečuje z večjim številom upokojitev, precejšnje je tudi število odsotnih delavcev na materinskem oziroma starševskem dopustu ter število odsotnih delavcev zaradi dolgotrajnih bolniških odsotnosti, je bolnišnica navedla v današnjem sporočilu za javnost.

Predsednik sveta zavoda Ksandi Javornik je po predstavitvi pripravljenosti na seji ocenil, da je bolnišnica dobro pripravljena na novi val obolenj s covidom-19, s čimer se je ob potrditvi ugotovitvenega sklepa strinjal tudi svet zavoda.

V slovenjgraški bolnišnici so današnjo sejo, na kateri je sodelovalo pet od devetih članov sveta, sklicali na poziv ministrstva za zdravje, pripravljenost na epidemijo pa je bila edina vsebinska točka dnevnega reda. Več o pripravljenosti bolnišnice na novi val epidemije bo vodstvo bolnišnice predstavilo na novinarski konferenci, ki je napovedana za torek.

Dogodki

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je dobro pripravljena na epidemijo novega koronavirusa, je na današnji seji ugotovil svet zavoda. Bolnišnica ima pripravljen poseben oddelek za covidne bolnike, zaščitne opreme ima dovolj, precepljenost zaposlenih je 67-odstotna, še naprej pa problem ostaja pomanjkanje kadra, predvsem v zdravstveni negi.