Search
Close this search box.

S slavnostno sejo počastili praznik MO Slovenj Gradec ter podelili najvišja občinska priznanja (FOTO)

V Slovenj Gradcu so 19. septembra, na dan, ko je leta 1989 Slovenj Gradec prejel naziv mesto – glasnik miru Združenih narodov, občinski praznik obeležili s svečano sejo Mestnega sveta, ki je potekala v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Ob tej priložnosti so podelili tudi plakete Mestne občine Slovenj Gradec, naziv častnega občana ter občinsko nagrado za leto 2023.

19. september je občinski praznik Mestne občine Slovenj Gradec. Na ta dan je Javier Pérez de Cuéllar, takratni generalni sekretar OZN, mestu podelil častni naziv glasnik miru.

Slavnostne seje so se udeležili župan MOSG g. Tilen Klugler, podžupanja ga. Martina Šisernik, podžupan dr. Peter Pungartnik, poslanec v državnem zboru g. Dušan Stojanovič, svetnice in svetniki, častni občani MOSG, predstavniki javnih zavodov, institucij, društev… ter občani in občanke. Vse zbrane je nagovoril župan g. Tilen Klugler.

Plakete mestne občine so prejeli: Fakulteta za tehnologijo polimerov, Gostilna Murko in Ilija Jović. Nagrada Mestne občine Slovenj Gradec je šla v roke mag. Staneta Berzelaka, najvišjo občinsko priznanje, to je naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, pa so dodelili Bogdanu Gabrovcu.

V kulturnem programu sta nastopila vibrafonist Vid Jamnik in vokalistka Ajda Stina Turek. Skozi slavnostni večer sta vodila domačinka Katarina Golob Veselič in Slavko Bobovnik.

Častni občan Bodgan Gabrovec:

Bogdan Gabrovec, dolgoletni športni funkcionar, se je leta 1976 iz Maribora preselil v Slovenj Gradec. Kot športnik judoist, takrat že mojster juda, je bil med ustanovitelji judo kluba v Slovenj Gradcu (1977), kasneje so po njegovi zaslugi nastajali judo klubi tudi v drugih koroških krajih.

Vizijo razvoja in uveljavitve juda je širil navzven. Leta 1994 so ga izvolili za predsednika Judo zveze Slovenije, dve leti kasneje je postal predsednik Športne zveze Slovenj Gradec. Prvo je vodil kar dvajset let, drugo tri zaporedne mandate. Judo zveza se je pod njegovim vodstvom mednarodno uveljavila in dosegla izjemne uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih.

S funkcije Judo zveze Slovenije je odstopil nekaj dni pred izvolitvijo na čelo Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), v katerem je prej deloval kot podpredsednik. Olimpijski komite Slovenije je kot neprofesionalni predsednik vodil dva mandata. V tem času je med drugim uredil financiranje regijskih pisarn kot podaljšane roke OKS in s tem omogočil realizacijo projektov OKS na lokalnem in regijskem nivoju. Prizadeval si je za izboljšave na področju financiranja športa (Zakon o investicijah v slovenski šport) tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju.

Bogdan Gabrovec je častni predsednik Judo zveze Slovenije in častni predsednik slovenjgraškega judo kluba. Poleg njega se samo še dva Slovenca ponašata z najvišjo stopnjo mojstrskega pasu, imenovano 7 DAN, ki mu ga je podelila Svetovna judo zveza. Je tudi prejemnik enega najvišjih državnih odlikovanj Japonskega cesarstva. Državni svet mu je podelil plaketo za prostovoljstvo in plaketo za izredni športni prispevek k razvoju slovenskega športa.

Podelili so mu tudi portret, ki je delo Saša Vrabiča.

Občinska nagrada: Mag. Stane Berzelak

Prejemnik nagrade Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2023 je magister Stane Berzelak, profesor sociologije in zgodovine ter magister didaktike, dolgoletni ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec, urednik in soavtor številnih del, prejemnik različnih plaket in nagrad.

Njegova izkušnja s poučevanjem v različnih programih Šolskega centra Slovenj Gradec v osemdesetih in devetdesetih letih mu je omogočila širok pogled na problematiko slovenskega srednjega šolstva.

Med dolgoletnim vodenjem gimnazije je ves čas sledil usmeritvi, da je dijake potrebno ne le izobraziti ampak jim s številnimi različnimi pristopi in vključevanji v projekte obogatiti širino pogledov, razvijati kritično razmišljanje in se prilagajati njihovi vedoželjnosti in dinamičnosti.

Z razmišljanjem, ki mu je sledil, je tako imel kot član komisije Zavoda Republike Slovenije za šolstvo pomembno vlogo pri sodelovanju prenove gimnazijskega programa. Gimnazijo Slovenj Gradec je postavil za model za sistemske spremembe, ki so se zgodile v zadnjih letih gimnazijskega programa. Z njegovim vodenjem je gimnazija dosegla ugled ne le v slovenskem izobraževalnem prostoru, ampak tudi širše.

Bil je predlagatelj različnih projektov, tudi medpredmetnih, med katerimi je prostovoljni projekt »Z roko v roki« eden večjih. Gimnazija Slovenj Gradec je z njegovim vodenjem dosegla ugled ne le v slovenskem izobraževalnem prostoru, ampak tudi širše.

Občinske plakete

Fakulteta za tehnologijo polimerov  (FTPO) edina v Sloveniji ponuja vsebinsko zaključen študij na področju polimernih tehnologij in materialov in v zaokroženo celoto povezuje študij, raziskovanje in sodelovanje z industrijo. Študentom iz vse Slovenije omogoča študij na prvi in drugi stopnji. Zaposljivost njihovih diplomantov je prvih šest mesecev po diplomi kar 98-odstotna.

Poleg študijske dejavnosti je FTPO od  ustanovitve razvila tudi kakovostno in mednarodno priznano raziskovalno dejavnost, s storitvami Centra za sodelovanje z gospodarstvom pa je postal cenjen partner polimerne industrije v Sloveniji in širše.

FTPO v Mestni občini Slovenj Gradec deluje kot spodbujevalec regionalnega razvoja, ustvarja nova delovna mesta za visoko izobražen kader, nudi vrhunske raziskovalne storitve in spodbuja razvoj lokalnih podjetij. Fakulteta je mesto Slovenj Gradec postavila na zemljevid slovenskih visokošolskih središč.

Ilija Jović je športno-turistični delavec iz Beograda, iskren prijatelj in velik ambasador Slovenj Gradca v Republiki Srbiji in ostalih nekdanjih republikah skupne države, v državah Evropske unije, pa tudi v arabskih državah. Preko agencije, ki jo vodi, v naše mesto vsako leto pripelje veliko število športnic in športnikov, ki polnijo naše nastanitvene kapacitete in koristijo našo športno infrastrukturo. Skupaj letno ustvari okoli sedem tisoč nočitev.

Po njegovi osebni zaslugi in ob njegovem izdatnem angažiranju je v zadnjih letih gostil klube kot so: Voždovac, Inđija, Istra Pula, Balzan Malta, Sarajevo, Borac Banja luka, Dinamo Pančevo, Crvena zvezda, Partizan in drugi …

Ilija Jović je vrsto let tudi vezni člen z našim partnerskim mestom Gornji Milanovac. Njegova agencija je v prenesenem pomenu ‘turistični konzulat’ Slovenj Gradca in Slovenije v Beogradu in Srbiji. Zaradi njegovega dela in truda se je Slovenj Gradec uveljavil kot eno od boljših središč za organizacijo priprav, turnirjev in večjih tekmovanj.     

Murko, tradicionalna, domača in družinska gostilna letos praznuje 120-letnico. Znani so po ohranjanju in ponudbi tradicionalnih koroških jedi, ki jih ustvarja že četrta generacija Murkotovih s pomočjo pete generacije, ki pa je ponudbo še dodatno pomladila s posebnimi sladicami in ginom.

Gostilna Murko je družinsko podjetje, ki veliko prispeva k razvoju gostinsko-turistične ponudbe ter prepoznavnosti in ugledu Mestne občine Slovenj Gradec. Lastnica Cvetka Murko Hajtnik je že 25 let tudi predana mentorica dijakom slovenjgraške gostinske šole, ki k njim prihajajo na delovno prakso. V okviru gostilne deluje tudi teniški center ter mikro destilarna gina, ki je v celoti plod dela pete generacije v čast prvi. Za odličnost in gostoljubnost so prejeli več odličij in priznanj.

Vir: MO Slovenj Gradec

Fotogalerija

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
mihi
mihi
7 mesecev nazaj

Kje ste privlekli iz naftalina Bobovnika, bivšega sodelavca udbe, kot so pisali nekateri portali?

Ferdo
Ferdo
Reply to  mihi
7 mesecev nazaj

Pa saj v to družbo se je brez problema vključil. Ostanki bivšega režima. Ideologija socializma gre naprej. Tudi s podporo šolstva. Tudi bivši ravnatelj je nekoč učil predmet samoupravljanje s temelji marksizma. Daleč smo od PRAVE demokracije. Imamo še vedno tovariški socializem, ki bazira na bogatih tajkunih, ki so se obogatili s pomočjo prejšnjega sistema.

Dogodki

V Slovenj Gradcu so 19. septembra, na dan, ko je leta 1989 Slovenj Gradec prejel naziv mesto – glasnik miru Združenih narodov, občinski praznik obeležili s svečano sejo Mestnega sveta, ki je potekala v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Ob tej priložnosti so podelili tudi plakete Mestne občine Slovenj Gradec, naziv častnega občana ter občinsko nagrado za leto 2023.