Search
Close this search box.

Radeljski svetniki podali soglasje za začetek prodaje hostla

Občina Radlje ob Dravi ima namen prodati Mladinski kulturni center s Hotelom Radlje, namenjen zagotavljanju nočitvenih kapacitet v občini, v kletnih prostorih pa so prostori, namenjeni mladinskim kulturnim dejavnostim, o čemer so včeraj razpravljali tudi na prvi izredni seji OS Radlje ob Dravi, na kateri je nekaj prahu dvignila trenutno ocenjena višina objekta za prodajo, ki znaša 750.000 evrov.

Naj spomnimo, da je bila nepremičnina po obnovi s strani občine predana v upravljanje Javnemu zavodu ŠKTM Radlje ter oddana v najem. Z obnovo objekta je občina pred leti preprečila propadanje le-tega ter s tem »rešila« turistično infrastrukturo. Hkrati pa je »ustvarila« pogoje za razvoj turizma s ciljem povečanja možnosti nočitvenih kapacitet v občini Radlje ob Dravi, za kar so se svetniki na ponedeljkovi seji zavzemali tudi za v prihodnje.

Sicer je vseh 15 prisotnih svetnikov podprlo namero oziroma podalo soglasje, za začetek postopka prodaje hostla, vendar pod določenimi pogoji. Ena od zahtev so bile ravno nočitvene kapacitete, za katere želijo, da v Radljah ostanejo. Večina jih je povedala, da prodaje, če bo do nje prišlo, ne bodo podrli, če bi se objekt prodajal pod ceno 750.000 evrov, kolikor znaša dosedanja ocena investicije občinskih sredstev vanj.

Pri čemer je potrebno omeniti, da je bil sicer sam vložek v Hostel precej višji, vendar so na razpisih pridobili tudi evropska sredstva, ki pa se, kot je razložil župan, po petih letih odpišejo. Zato je želja vseh, da prodajo hostel za najmanj toliko, kolikor je zanj do zdaj zapravila svojega denarja občina, seveda s ciljem, da na dražbi iztržijo čim več. Kot pogoj pa so svetniki poudarili tudi to, da mora objekt še naprej služiti svojemu namenu, turizmu in nočitvam.

Prav tako se svetniki kot tudi župan Alan Bukovnik zavedajo, da lastninska pravica na nepremičnini ni samo pravica, ampak tudi breme. Kar bi pomenilo, da če Hostla ne bodo prodali, da bodo morali kot lastniki objekta v prihodnjih letih zagotoviti dodatna sredstva za investicijsko in tekoče vzdrževanje objekta. Prav tako pa bodo morali v tem primeru v občinskem svetu razmisliti tudi o nadgradnji ponudbe, za kar pa je spet potreben denar.

Kot je na seji omenil župan Alan Bukovnik, se prodaja ne izvaja na željo občine oziroma občini objekta ni potrebno prodati. Dodal je: »Na občino smo prejeli vlogo s strani dosedanjega najemnika, s katero je izkazal interes za odkup. V vlogi navaja, da bi v želji po nadaljnjih izvajanjih hotelskih ter nastanitvenih storitev kot lastnik lahko izvedel dodatna investicijsko vzdrževalna dela, pri čemer bi namembnost objekta ostala nespremenjena

Bukovnik je tudi povedal, da bodo o prodaji odločali svetniki, ki bodo sproti seznanjeni tudi s postopki prodaje. Nekatere svetnike pa je Bukovnik pomiril tudi z navedbo zakonodaje: »V skladu z 29. členom ZSPDSLS-1 je organ, odgovoren za izvrševanje proračuna občine, za pravne posle ravnanja, pri katerih izhodiščna, izklicna ali pogodbena vrednost presega 500.000 evrov, dolžan pred javno objavo izvedbe postopka ravnanja pridobiti predhodno pisno soglasje občinskega sveta k osnutku besedila pravnega posla. Pravni posli nad 500.000 evrov, ki so sklenjeni brez predhodnega soglasja občinskega sveta, so nični.« Župan je po prebranem zakonu tudi omenil, da si brez pisnega soglasja svetnikov tega sam niti ne bi upal storiti.

Ceno po kateri se bo hostel dejansko prodajal bo ocenil sodno zapriseženi cenilec, na dražbi pa bodo seveda poskusili iztržiti čim več. V Radljah si še želijo, da bi se na dražbo prijavilo več ponudnikov, ki bi z višanjem cene doprinesli k povečanju letnega proračuna, hkrati pa, da objekt prodajo kupcu, ki bo poskrbel za razvoj turizma in privabil v Radlje čim več turistov.

Dogodki