Podaljšana veljavnost evropskega digitalnega covidnega potrdila

Francosko predsedstvo Sveta Evropske unije (EU) je sporočilo, da so članice EU in Evropski parlament v ponedeljek, 13. 6. dosegli okvirni dogovor o podaljšanju veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023.

Tako bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe. Okvirni dogovor morata potrditi še Svet EU in Evropski parlament.

Podaljšanje veljavnosti potrdila je februarja predlagala Evropska komisija, njihova ukinitev pa je možna kadarkoli, če bo to epidemiološka slika dopuščala, so sporočili iz Sveta EU.

Digitalno covidno potrdilo je igralo pomembno vlogo pri omogočanju prostega prehoda ljudi v času pandemije. Potrdilo omogoča ljudem, da s QR kodo dokažejo, da so bili cepljeni proti covidu-19, imajo negativen rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom oziroma so preboleli covid-19.

V skladu z dogovorom, pa bo Evropska komisija do konca leta pripravila tudi podrobno poročilo, vključno z morebitnimi zakonodajnimi predlogi glede razveljavitve ali ohranitve covidnih potrdil. Več informacij najdete TUKAJ.

Minuli teden so v Sloveniji potrdili okoli 2000 primerov koronavirusnih okužb, okoli 300 več kot teden prej. Prvič po drugi polovici letošnjega marca so tako znova zabeležili rast števila okužb. Medtem je število hospitaliziranih zaradi covida-19 padlo pod 20, število tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa vztraja pod pet.

Vir: Vlada RS, STA