Search
Close this search box.

Prednik tokrat zahteva zagotavljanje pogodbenih sredstev in paket pomoči za medije

Koroški poslanec v DZ Jani Prednik je v zvezi z zagotavljanjem pogodbenih sredstev in paketa pomoči za medije, ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiji posredoval poslansko pobudo.

Besedilo poslanske pobude objavljamo v celoti:

“Epidemija koronavirusa je globoko zarezala v vse pore našega vsakdana, močno je prizadela tudi različne gospodarske in negospodarske panoge, ki se na dnevni ravni spopadajo z izzivi, ki jih pred epidemijo vsaj v takšnem obsegu niso poznale. Med njimi so tudi mediji, ki pospešeno izgubljajo prihodke, medijskim hišam in tudi mnogi manjšim lokalnim medijem pa tako ni preostalo drugega kot da nižajo stroške skozi odpuščanja številnih novinarjev in sodelavcev ter si (žal) tako skušajo zagotoviti nadaljnji obstoj na trgu.”

“Medtem ko v teh dneh v Državnem zboru poteka izredna seja o drugem vladnem paketu za boj s posledicami epidemije, pa številne države po svetu sprejemajo tudi posebne sheme pomoči za medije. Pri nas je slika drugačna, ko je ministrstvo za kulturo pred dnevi sporočilo, da ne more z gotovostjo vedeti, če bo lahko zagotovilo izplačilo sredstev že v letu 2019 zaključenega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020. Pri tem je navedlo, da bo na podlagi zahtevkov sicer lahko zagotovilo do 30% sredstev, preostala sredstva pa naj bi bila izplačana po sprejemu rebalansa proračuna, a pri tem ministrstvo opozarja, da ne more z gotovostjo vedeti, če bo izplačilo vseh sredstev sploh možno.”

“To odločitev pristojnega ministrstva vidim kot neodgovorno in nesprejemljivo. Vrednost medijev se je v času epidemije brez dvoma pokazala kot neprecenljiva, sploh pri obveščanju javnosti in nadzoru oblasti. Ker pa se podjetja pripravljajo na gospodarski upad, tudi mediji pospešeno izgubljajo prihodke od oglaševanja (ponekod so padli tudi za 50 odstotkov). To pa novinarstvu predstavlja ne le lokalno, temveč tudi globalno grožnjo. Večina medijev na takšen način ne bo mogla nadaljevati z izvajanjem že dogovorjenih projektov, saj bi njihovo nadaljevanje pomenilo, da morajo polovico potrebnih sredstev zagotoviti sami, kar pa je ob močnem upadu oglaševalskih prihodkov praktično nemogoče. Poleg tega se na medijski sklad zelo močno zanašajo tudi manjši in lokalni mediji, katerih preživetje je že v normalnih razmerah v precejšnji meri odvisno od javnih sredstev, zato se ne moremo izogniti povsem logičnemu vprašanju, kakšna bo prihodnost medijev ob nepopolnem neizplačevanju sredstev za projekte ter nasploh ob negotovem financiranju.”

“Na sporočilo ministrstva za kulturo se je odzvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki je opozorilo na ranljivost slovenskega medijskega prostora ter njegovo pomembnost zlasti v času krize, ko smo priča pogostim dezinformacijam in zlorabi oblasti. Pri tem v Društvu predlagajo, da bi se lahko Slovenija pri reševanju medijske problematike zgledovala po sosednji Avstriji, ki časopisom in spletnim portalom že sicer namenja 10 milijonov evrov, televizijskim in radijskim postajam, dvakrat toliko, 15 milijonov pa je kot pomoč v krizi namenila še za tiskane medije in 15 milijonov za elektronske medije, ali pa po Švedski, ki je medijem odobrila za kar 200 milijonov evrov pomoči.

“Na Vlado RS zato naslavljam poslansko pobudo: da Vlada RS nemudoma zagotovi izplačilo pogodbeno že dodeljenih sredstev iz medijskega razpisa in poleg ukrepov iz protikoronskih zakonov, ki veljajo za vse gospodarske družbe, sprejme tudi paket pomoči za medije.”

VIR: Poslanska skupina Socialnih demokratov

Dogodki