Search
Close this search box.

Gorsko, cestno, gravel – katero kolo naj kupim?

Ljubitelji kolesarjenja verjetno že nestrpno čakate toplejše vreme, ko se boste lahko ponovno zapeljali na edinstveno kolesarsko turo. Kakšno kolo boste izbrali, pa je odvisno predvsem od trena ter vaših želja in potreb.

Če se odločate za nakup novega kolesa, je možnosti ogromno. Ponudba koles je v specializiranih kolesarskih trgovinah namreč tako pestra, da je že marsikaterega kupca spravila v obup.

Da vam prihranimo nekaj skrbi, smo za vas pripravili kratek vodič po treh najbolj priljubljenih vrstah koles.

Gorsko kolo – za ljubitelje neokrnjene narave

Gorsko kolo je najbolj robustno kolo med vsemi vrstami koles. Njegova glavna značilnost je robusten okvir, ki je izdelan iz aluminija ali karbona, poleg tega pa se pohvali z edinstvenim vzmetenjem.

Glede na to, kakšno vzmetenje ima gorsko kolo, lahko v širokem naboru gorskih koles ločimo:

  • hardtail gorska kolesa z vzmetenjem na sprednjih vilicah;
  • polno-vzmetena gorska kolesa z vzmetenjem na sprednjih vilicah kot tudi na zadnjem delu okvirja.

Gorsko kolo ima široko krmilo, ki omogoča stabilno vožnjo, široke plašče z grobim profilom, ki zagotavlja maksimalni oprijem, in širok razpon prenosa prestav, ki vam omogočajo vožnjo v najbolj strme klance.

Gorsko kolo je namenjeno kolesarjenju po najbolj zahtevnem terenu. Njegova največja prednost je v tem, da vam vzmetenje in geometrija okvirja omogočata popoln nadzor nad vožnjo, ne glede na to ali z njim kolesarite po makadamu, brezpotju, kolovozih in v gozdu.

Gorsko kolo je primerno za vse tiste, ki si želite odkrivati najbolj skrite kotičke neokrnjene narave.

Cestno kolo – za vse ljubitelje hitrosti

Cestno kolo prepoznate po značilnem ukrivljenem krmilu in izjemno ozkih plaščih, ki pripomorejo k hitri in aerodinamični vožnji.

Za cestno kolo boste pogosto zasledili tudi izraz specialka, saj velja to za najhitrejšo vrsto koles, na katerih tekmujejo tudi vsi naši vrhunski kolesarji, kot sta na primer Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Cestno kolo se lahko pohvali tudi z izjemno lahkim okvirjem. Izdelan je iz lahkega aluminija, vse več modelov pa je v zadnjem času iz karbona, kar omogoča še nekaj več hitrosti.

Danes imajo že skoraj vsa cestna kolesa zavore na diske, pri izbiri pa je izjemno pomembno tudi pravo prestavno razmerje, ki ga je potrebno prilagoditi lastni telesni pripravljenosti.

Kot že ime pove, je cestno kolo namenjeno izključno vožnji po asfaltu. Zaradi ozkih plaščev in gladkega profila je vožnja po makadamu zelo neprijetna, zato pa je hitrost na asfaltu toliko večja.

Hitrost je tudi največja prednost te vrste koles. Z njim boste brez težav dosegali hitrosti okoli 30 km/h, kar pomeni, da je premagovanje večjih razdalj bistveno hitrejše kot pa na primer z gorskim kolesom.

Gravel kolo – za vse popotnike po duši

Gravel kolo po obliki okvirja spominja na cestno kolo, medtem ko je po svoji robustnosti in širini ter profilu gum bolj podoben ciklokros kolesu. Ta vrsta koles je na ta način veliko bolj trajnejša od cestnih koles in hitrejša od gorskih koles.

Lahko bi rekli, da za gravel kolo ni nobenih ovir. Predstavlja najboljša možnost za vse tiste kolesarje, ki si želijo z enim kolesom potovati po asfaltnih kot tudi po makadamskih cestah, k čemer zagotovo pripomorejo njegove značilnosti.

Geometrija okvirja gravel kolesa je veliko bolj prijaznejša do kolesarja kot pa je to v primeru cestnega kolesa. Daljša medosna razdalja zagotavlja stabilno kolesarjenje po makadamu in tudi po brezpotjih. Širši in robustnejši plašči pa zagotavljajo najboljši oprijem tudi na najbolj zahtevnem terenu.

Največja prednost gravel kolesa je v tem, da vam omogoča udobno in varno kolesarjenje po vseh vrstah terena.

Premagovanje razdalj je z njim bistveno hitrejše kot pa na primer z gorskim kolesom, zato je še posebej primeren za vse kolesarje popotnike.

Kaj torej izbrati?

Če ne veste, kakšno kolo kupiti, je specializirana kolesarska trgovina pravi naslov, ki vam bo odgovorila na to vprašanje. Še predno pa se odpravite v njo, pa dobro razmislite o tem, kje boste kolesarili in kaj je vaš glavni cilj kolesarjenja.

Če iščete kolo za najbolj zahteven teren in ne marate kolesariti po prometnih cestah, potem izberite gorsko kolo.

Če ste ljubitelj hitrosti in je kolesarjenje aktivnost, s katero ohranjate svojo kondicijo, potem izberite cestno kolo.

Če pa si želite s kolesom potovati, ne da bi bili pri tem v skrbeh, za katerim ovinkom vas čaka makadam, potem je gravel kolo najboljša izbira.

Odločitev o tem, kakšno kolo izbrati, ni težka, če se poglobite v svoje potrebe in želje. Če pa boste ob tem upoštevali še nasvete strokovnjakov v specializirani kolesarski trgovini, je strah pred napačno odločitvijo popolnoma odveč.

Dogodki

Ljubitelji kolesarjenja verjetno že nestrpno čakate toplejše vreme, ko se boste lahko ponovno zapeljali na edinstveno kolesarsko turo. Kakšno kolo boste izbrali, pa je odvisno predvsem od trena ter vaših želja in potreb.