Search
Close this search box.

Policija začela preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev

Policisti bodo od danes do 28. maja v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev poostreno nadzirali promet. Pozorni bodo predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev. Agencija za varnost prometa ob tem kolesarje poziva, naj se ne vozijo v nasprotni smeri in naj uporabljajo čelado.

Vodja sektorja uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je napovedal, da bodo policisti preverjali, ali se kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, njihovo psihofizično stanje, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad. Pri voznikih pa bodo pozorni predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev.

Udeleženci v prometu naj bodo posebej pozorni na kolesarje, predvsem pri zavijanju v desno, ko imajo kolesarji prednost, in pri prehitevanju, ko velja pravilo bočne razdalje meter in pol, so pozvali na Agenciji za varnost prometa.

V. d. direktorice agencije Simona Felser je na novinarski konferenci v torek voznike avtomobilov pozvala še k odpiranju vrat z desno roko, saj tako kolesarja vidijo v bočnem ogledalu. Kolesarje pa je nagovorila, naj z roko vedno jasno nakažejo kam zavijajo, poskrbijo za dobro vidnost kolesa, med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona in naj uporabljajo čelado, kljub temu, da je obvezna le do 18. leta starosti.

Največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti ter neupoštevanja pravil o prednosti

Podatki kažejo, da je bilo v letu 2022 v Sloveniji 1.484 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je 876 kolesarjev ali 59 % samih povzročilo prometno nesrečo. Število prometnih nesreč se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za 9 %, med vzroki izstopata neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. Umrlo je 11 kolesarjev, 241 je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.057 lažje telesno poškodovanih.

Delež umrlih kolesarjev je v letu 2022 znašal 12,9 % med vsemi žrtvami prometnih nesreč, kar je največ v obdobju zadnjih petih let. V obdobju zadnjih petih let je delež hudo telesno poškodovanih med vsemi udeleženci v prometu najvišji prav med kolesarji in znaša 27 %. V zadnjih petih letih 63 % umrlih kolesarjev ni uporabljalo kolesarske čelade. Kljub temu, da je uporaba zaščitne kolesarske čelade obvezna le do 18. leta, svetujemo uporabo čelade vsem kolesarjem.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so torej neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Vozniki motornih vozil in kolesarji naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Kolesarji naj uporabljajo kolesarske poti, če na njihovi poti obstajajo, saj so veliko bolj varne. Dogaja se namreč, da kolesarji vozijo po cestah, čeprav vzporedno s cesto poteka še kolesarska steza ali kolesarka pot. Na njih je vse več voznikov e-skirojev, ki so tihi in hitri, zato je pomembno, da sta obe kategoriji udeležencev pozorni druga na drugo, saj si delita skupno prometno površino. Vsi vozniki motornih vozil in lahkih motornih vozil naj posebno pozornost namenjajo varnosti kolesarjev, saj le na ta način lahko zagotavljamo večjo varnost kolesarjev.

Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon, lani pa je bilo kar 907 kršitev tovrstnih, kar pomeni povečanje za 36 % v primerjavi z letom 2021. Voznike motornih vozil Agencija in Policija posebej opozarjata, da je od leta 2021 predpisana bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, ki znaša najmanj 1,5 m. To je še toliko bolj pomembno, kadar kolesarje prehitevajo večja vozila, kot so avtobusi ali tovorna vozila. Tesno prehitevanje je ne le prepovedano temveč za kolesarje izjemno nevarno!

Policisti bodo v tem tednu pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč

Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, a moramo si prizadevati, da bi bila tudi varna. Aktivnostim za večjo varnost kolesarjev se bomo zato pridružili tudi policisti. Pozorni bomo predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali bomo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo (predvsem rdečo luč na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad. Nadzorovali bomo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti itd. Pozorni bomo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje,” je dejal mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Pravila in nasveti za varno kolesarjenje

  • Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.
  • Vedno kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob robu cestišča.
  • Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo.
  • Kolesarite vedno ob DESNEM robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje, ali oviro prehitevamo po LEVI.
  • Bodite VIDNI in uporabljajte LUČI na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik).
  • Vedno uporabljajte kolesarsko čelado. Čelada je obvezna do 18. leta in priporočljiva tudi kasneje.
  • Prilagodite hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (vožnja navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini).
  • Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo.
  • Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.
  • Preverite tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik).
  • Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi.
  • Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo vašo pozornost.
  • Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro, oz. kolesarsko torbo.
  • V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in nikdar ne kolesarite z dežnikom v roki.
  • Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici.
  • Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so pešci še bolj ranljivi kot kolesarji.

Vir: STA in Policija.si

Dogodki

Policisti bodo od danes do 28. maja v okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev poostreno nadzirali promet. Pozorni bodo predvsem na nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev. Agencija za varnost prometa ob tem kolesarje poziva, naj se ne vozijo v nasprotni smeri in naj uporabljajo čelado.