Search
Close this search box.

Po prvem letu delovanja programa DORA na Koroškem slikanih že več kot 7.000 žensk

Mineva dobro leto delovanja presejalnega centra programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V dobrem letu so preventivno slikali že 7.087 žensk iz koroških občin.

Mineva dobro leto delovanja presejalnega centra programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V dobrem letu so preventivno slikali že 7.087 žensk iz koroških občin. Slikanja se je udeležilo 71 % žensk, od katerih so jih zaradi sprememb v dojkah, odkritih na mamografiji, 311 povabili na dodatno obravnavo. Do zdaj so odkrili raka dojk pri 39 ženskah, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljeno lahko zelo uspešno.  

Po podatkih Registra raka RS na Onkološkem inštitutu Ljubljana je bila v petletnem obdobju 2011–2015 v Sloveniji največja zbolevnost za rakom dojk v Osrednjeslovenski in Jugovzhodni regiji, najmanjša pa v Pomurski in Koroški regiji. V tem obdobju je v Sloveniji za rakom dojk povprečno letno zbolelo 123 žensk na 100.000 prebivalk, v Koroški regiji pa 107 žensk na 100.000 prebivalk.

Program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA na Koroškem deluje dobro leto (od decembra 2017). Na preventivno mamografijo so ženske povabljene v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Vabilo Onkološkega inštituta prejmejo vse ženske med 50. in 69. letom iz občin Črna na Koroškem, Dravograd, Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mežica, Mislinja, Mozirje, Muta, Nazarje, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Vuzenica, Prevalje, Ribnica na Pohorju, Solčava in Rečica ob Savinji. Dobra polovica vseh ustreznih žensk iz omenjenih občin je že bila povabljena, medtem ko bodo ostale postopoma povabljene najkasneje do začetka prihodnjega leta (2020).

Sodelavci programa DORA vabijo vse ženske, da se redno udeležujejo slikanja dojk in tako naredijo korak za svoje zdravje.

FOTO: Arhiv Dora. Radiološke inženirke v programu DORA v SB Slovenj Gradec

Od začetka delovanja presejalnega centra programa DORA v slovenjgraški bolnišnici se je do konca marca letos slikanja dojk udeležilo 7.087 žensk, kar je 71 % vseh povabljenih žensk. Rezultat udeležbe je za prvi krog vabljenja žensk, po besedah organizatorjev, dober, saj presega 70 %, ki je eden izmed ključnih pogojev za uspešno izvajanje programa in dolgoročno doseganje cilja programa DORA, to je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom zaradi raka dojk do 30 %.

Med vsemi slikanimi ženskami so pri 311 zdravniki radiologi odkrili spremembe, ki so zahtevale dodatno obravnavo (dodatno slikanje dojk in/ali pregled z ultrazvokom, redkeje tudi punkcija vidnih sprememb v dojkah). Ženske so bile povabljene na dodatno obravnavo na Onkološki inštitut v Ljubljano, od konca letošnjega leta pa bodo dodatno obravnavo opravljale v novem presejalno-diagnostičnem centru programa DORA v UKC Maribor. Na dodatnih obravnavah so pri 39 ženskah odkrili raka dojk. Podatki o odkritih rakih so še nepopolni, ker so nekatere ženske še v obravnavi.

»V programu DORA odkrivamo majhne rake, ki jih ženska s samopregledovanjem ali njen zdravnik pri pregledu ne more zatipati. Če raka dojk odkrijemo zgodaj na začetni stopnji, je verjetnost ozdravitve večja. Zdravljenje je bistveno manj agresivno, manj je kemoterapije, manj operativnih odstranitev cele dojke in vseh pazdušnih bezgavk, kar zagotovo vpliva na večjo kakovost življenja bolnic,« je prednosti programa DORA predstavil mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja in odgovorni radiolog v programu DORA.

Besedilo: Dora – Državni presejalni program za raka dojk

Dogodki

Mineva dobro leto delovanja presejalnega centra programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V dobrem letu so preventivno slikali že 7.087 žensk iz koroških občin.