Search
Close this search box.

Sezonska gripa je hujše oblike kot prejšnja leta

Letos razsaja gripa hujše oblike, ki lahko povzroča zaplete tudi pri mlajših, sicer zdravih ljudeh.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, za katero lahko zboli vsak. Najbolj ogroža starejše ljudi, majhne otroke, bolnike s kroničnimi srčnimi in pljučnimi bolezni ter ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. V enem do treh dneh od okužbe se pojavijo bolezenski znaki, kot so glavobol, visoka telesna temperatura, tresavica, suh kašelj, bolečine v mišicah in kosteh, slabost in izguba apetita. Bolezenski znaki navadno izginejo v dveh do sedmih dneh. Navadno gripa ni nevarna, potek bolezni pa je pri starejših ali kroničnih bolnikih težji in bolj zapleten.

Zdravljenje gripe v večini primerov ni smiselno. Najbolj pomembno je, da si lajšamo težave, v primeru, da simptomi ne izginejo, v kolikor pride do motnje zavesti, zelo hitrega dihanja, nizkega krvnega tlaka, pa čimprej poiščemo zdravniško pomoč.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. Priporočljivo je za vsakogar, predvsem za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za majhne otroke, stare od pol leta do dveh let, priporoča pa se tudi nosečnicam.

Predstojnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, Neda Hudopisk, dr. med., spec. javnega zdravja, je povedala, da je v letošnjem letu enkrat več prijavljenih primerov gripe kot v preteklem letu, dodala pa je še, da vsi primeri bolezni niso prijavljeni, ker se zdravijo doma in ne pridejo v zdravstvene postaje. Do trinajstega februarja so na Ravnah na Koroškem prejeli 106 prijav gripe, pri katerih je bil virus laboratorijsko dokazan.

V Sloveniji je do trinajstega februarja gripa samo v UKC Ljubljana vzela že 29 življenj, ena oseba je za posledicami gripe umrla tudi na Koroškem.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so zaradi pojava gripe in drugih virusnih okužb prepovedali obiske na vseh oddelkih. Obiski so dovoljeni enemu zdravemu staršu ali skrbniku samo na otroškem oddelku, dovoljena pa je tudi prisotnost očeta na porodnem oddelku.

Dogodki