Planinska zveza po nedeljski nesreči poudarja pomen usposobljenosti pri vodenju v gorah

V Planinski zvezi Slovenije so po nesreči na Mali Mojstrovki poudarili pomen usposobljenosti pri vodenju v gorah. Manj izkušeni planinci se morajo gorskega vzpona lotiti z veliko mero odgovornosti, znanjem uporabe zimske opreme ter pod vodstvom licenciranih vodnikov z ustreznimi znanji in izkušnjami, so izpostavili v sporočilu za javnost.

V nesreči na Mali Mojstrovki, ki se je zgodila v nedeljo, je plaz odnesel pet planincev, trije so se težje poškodovali. Dva sta se plazu uspela izogniti. Po nesreči so v gorski reševalni zvezi potrdili, da je bil vodja vzpona gorski reševalec, ne pa gorski vodnik.

V planinski zvezi so danes poudarili, da nesreče v gorah ne počivajo, še posebej v času zimskih razmer. Usposobljeni vodniki nevarnih situacij ne morejo povsem izključiti, lahko pa jih omejijo. Za izboljšanje varnosti v gorah v zvezi usposabljajo strokovne delavce v športu, med katerimi so tudi vodniki in alpinistični inštruktorji.

Usposabljanje je razdeljeno na različne stopnje in kompetence. Iz zveze so sporočili, da vodniki po opravljenem usposabljanju za posamezno stopnjo zahtevnosti vsaka štiri leta obnovijo licenco z udeležbo na izpopolnjevanjih, vsako leto pa oddajo poročilo za registracijo, na osnovi katerega so zavarovani tudi za odgovornost v okviru nepridobitne dejavnosti vodenja. Gorski vodniki lahko vodijo vse težavnosti tur, strokovni delavci v športu pa v skladu s svojo stopnjo usposobljenosti in kompetencami ter omejitvami, ki jih določa zakon o gorskih vodnikih, so še izpostavili.

V planinski zvezi so opozorili, da je vodenje v gorah brez ustreznih znanj in usposobljenosti nevarno početje. Za nesprejemljivo so označili tudi neustrezno razmerje med številom vodenih in številom vodnikov med gorskimi vzponi. Sicer že dlje časa opozarjajo na odgovorno ravnanje v gorah v okviru svojih preventivnih vsebin, a preverjanje upoštevanja nasvetov bi morale izvajati pristojne inšpekcijske službe v državi.

Nesreča v Mali Mojstrovki po mnenju zveze izpostavlja ravno to, da je treba v gore, še posebej med zimsko sezono, hoditi pod vodstvom usposobljenih vodnikov z ustreznimi kompetencami. Kot so navedli, vodja ponesrečenega vzpona ni strokovni delavec v športu v okviru planinske zveze. Župančičeva smer na Malo Mojstrovko je plezalni vzpon in vodniki planinske zveze nimajo usposobljenosti za vodenje plezalnih smeri. Za vodenje takih vzponov so usposobljeni alpinistični inštruktorji, so še zapisali v sporočilu za javnost.