Search
Close this search box.

FOTO: SOPA je ozaveščala Korošce z dogodkom “Dan brez alkohola”

Na Ravnah na Koroškem je v soboto potekala akcija ozaveščanja prekomernega pitja alkoholnih pijač.

Statistični podatki kažejo, da popijemo v Evropi dvakrat več alkohola kot v drugih delih sveta, visoka poraba alkohola je velik problem tudi v Sloveniji. Povezujemo ga z veselimi dogodki, obletnicami, zabavami, velikokrat pa predstavlja tudi zadovoljstvo, ko se znajdemo v neprijetnih, težkih in žalostnih situacijah.

V soboto, 6. aprila je na Mestni tržnici v trgu Raven potekal dogodek v sklopu Dneva za spremembe, “Dan brez alkohola”, ki je del projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola. Namen dogodka je bil ljudem prikazati odgovoren odnos do pitja alkohola in predstaviti aktivnosti, ki jih izvajajo tudi na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem. Dogodek so tako namenili pogovoru o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili so zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odnos do pitja alkohola, nudili pa so tudi informacije o virih pomoči v koroški regiji. Že nekaj dni pred dogodkom so Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Center za socialno delo Koroška, enota Ravne na Koroškem ter Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki so vključeni v projekt SOPA, nosili SOPA majice ter ob obravnavi pacientov ali strank vabili ljudi na dogodek ter jim delili letake in knjižne zaznamke.

Dogodki Dan brez alkohola se v aprilu odvijajo še v sedmih drugih regijah po Sloveniji, namenjeni pa so osveščanju javnosti o škodljivih posledicah prekomernega pitja alkohola. S pogovorom želijo ljudem pomagati, da opustijo oziroma omejijo nezdrave življenjske navade, med katere spada tudi pitje alkoholnih pijač.

V sodelovanju s Policijsko postajo Ravne so postavili poligon za odrasle z uporabo očal za simulacijo različne stopnje opitosti, z Zvezo športnih društev Ravne so pripravili gibalni kotiček za otroke, delili pa so tudi promocijske nagrade. Za glasbo je poskrbel koroški kantavtor Adi Smolar. Dogodka se je udeležil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

Aktivnosti so se dogajale tudi na Prevaljah. Ob 16:00 so skupaj z Župnijsko Karitas v Družbenem domu svoje življenjske zgodbe predstavili uporabniki programa Vrtnica, ki se izvaja v okviru Zavoda Samarijan, ga. Branka Božank iz NIJZ OE Ravne na Koroškem pa je predstavila alkoholno problematiko v Sloveniji.

“Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji, SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije. Trenutno na terenu v 18 lokalnih okoljih že poteka pilotni pristop SOPA,” so zapisali v sporočilu za javnost NIJZ.

Dogodki

Na Ravnah na Koroškem je v soboto potekala akcija ozaveščanja prekomernega pitja alkoholnih pijač.