Search
Close this search box.

Peticija za bazen: “Skakalnica je bila iz načrta umaknjena že leta 2018” (FOTO)

Slovenjgraški župan Tilen Klugler se je na Facbook profilu odzval na peticijo glede umika skakalnice iz projekta novega bazenskega kompleksa, ki bi naj se pojavila na družbenih omrežjih in v javnosti.

Naj omenimo, da je eden od večjih načrtovanih projektov v Mestni občini Slovenj Gradec ureditev novega kopališča in parka urbanih športov, ki bo umeščen v degradirano območje Mercator. Zaključek projekta je predviden do konca 2022, prvotno je bilo sicer rečeno, do bo že leta 2020. Hkrati pa se je vrednost projekta v letu in pol zaradi višjih cen na trgu zvišala s 6,8 na 8,6 milijona evrov z DDV.

FOTOGALERIJA: Gradnja se je začela

Danes pa se je na omenjeno peticijo na družbenem omrežju Facebook odzval župan Tilen Klugler, ki je uvodoma zapisal: “Ker se je na družbenih omrežjih in v javnosti pojavila peticija, v kateri podpisniki opozarjajo na razočaranje ob umiku skakalnice iz projekta novega bazenskega kompleksa, naj z občani delim nekaj informacij. Podpisnikom peticije se sicer zahvaljujem za razmišljanje, ki pa žal nima strokovnih podlag.”

In nadaljeval: “Skakalnica je bila iz projekta umaknjena že v času prejšnjega mandata občinskega vodstva, decembra 2018. Razlog za takšno odločitev pa ni bil zgolj finančne, temveč tudi vsebinske narave. Projektantski in varnostni standardi namreč določajo, da je potrebno v primeru skakalnice višine petih metrov poglobiti dno bazena na najmanj štiri metre. Ob takšni globini bazena se postavlja pod vprašaj uporabnost bazena za ostale obiskovalce, predvsem mladostnike in otroke, neplavalce ali slabše plavalce, tečajnike ipd., ki vsaj polovice tako globokega bazena sploh ne bi mogli uporabljati.”

Že sedaj so bazen obiskovali povečini mladi in otroci, ki bi jim s poglobitvijo odvzeli polovico uporabne plavalne površine, ob dimenzijah 25 m x 12,5 m. Da o varnosti kopalcev, ki bi jih ogrožala morebitna neodgovornost skakalcev niti ne govorim. Poglobljen bazen bi za seboj potegnil tudi bistveno višje stroške vzdrževanja, razkuževanja in filtriranja ter predvsem ogrevanja vode. Prav tako pomeni skakalnica tudi bistveno povečane stroške dela na takšnem bazenu, saj bi za varovanje kopalcev morala biti ves čas prisotna kar dva reševalca iz vode.”

Poleg tega smo se zaradi vseh naštetih pomislekov že v letu 2018 po nasvete podali tudi k nekaterim drugim upravljalcem bazenov. Iz izkušenj so nam zaupali, da so njihove skakalnice večji del obratovalnega časa zaprte oziroma uporaba ni dovoljena, zato smo se skupaj s projektanti in načrtovalci bazena, arhitekturnim studiem iz Nove Gorice, logično odločili, da skakalnico iz projekta umaknemo. Sama racionalizacija projekta na to odločitev ni vplivala: racionalizacijo smo namreč po pregledu projektantske dokumentacije izvedli zgolj v smislu cenovne optimizacije nekatere opreme, elektro-instalacij ipd., s prihrankom pa smo lahko financirali bistveno boljše možnosti dostopa za gibalno ovirane ter na tak način pri projektantski oceni, kljub dodatnim rešitvam, še vedno prihranili skoraj 50.000 EUR sredstev,” je v zapisu med drugim pojasnil Klugler.

Župan tudi dodaja, da je tako spremenjen projekt skozi novelacijo in spremembo DIIP na svoji 9. seji dne 23. 10. 2019, po premisleku in razpravi, soglasno potrdilo tudi vseh 25 svetnic in svetnikov občinskega sveta MOSG.

Poudaril je tudi, da osebno proti skakalnici sicer nima nič, “pri odločitvi o umiku skakalnice pa se kot župan zanašam na mnenja strokovnih služb, saj si najbrž nihče ne želi, da bi se ob uporabi bazena, s skakalnico ali brez, kdo kakorkoli poškodoval.”

“Takšno je torej mnenje strokovnjakov, česar pa ne morem trditi za podpisnike peticije, ki v njej razmišljajo, da bi pa morda skakalnico in globok bazen sedaj sicer zgradili, v primeru, da bi se tak podvig izkazal kot neustrezen, pa bi po njihovem lahko kdaj kasneje skakalnico odstranili in bazen “zasuli” do ustrezne globine.”

“Pa še to: vsako spreminjanje projekta v tej fazi in zavlačevanje pri njegovi izgradnji ga lahko resno ogrozi. Sredstva, ki so sedaj odobrena in potrjena s strani Evrope in države, lahko v primeru naše neodločnosti ali nestrokovnosti usahnejo. Gradbena ali regulacijska neustreznost pri izvedbi projekta lahko vodi v zahtevke po vračilu dodeljenih sredstev. In nenazadnje: prepričan sem, da bi večina občanov raje imela nov in moderen bazenski kompleks s pokritim in odkritim bazenom, četudi brez skakalnice, kot zgolj odkriti bazen, ki skakalnice nima že desetletja,” je zapis na družbenem omrežju Facebook zaključil slovenjgraški župan.