Na Hrvaškem septembra tri četrtine manj turistov kot lani

split dalmacija hrvaška pixabay

Prejšnji mesec so na Hrvaškem zabeležili skoraj 539.000 prihodov turistov, ki so ustvarili nekaj več kot 4,8 milijona nočitev. To je 76 odstotkov manj prihodov ter 62 odstotkov manj nočitev kot septembra lani, je objavila hrvaška turistična skupnost (HTZ). Največ tujih gostov je bilo iz Nemčije, sledijo Poljaki in Slovenci.

Večino turistični prihodov so prejšnji mesec na Hrvaškem ustvarili gostje iz tujine, ki jih je bilo 397.000, kar je 81 odstotkov manj kot septembra lani. Obenem so tuji turisti ustvarili 3,6 milijona nočitev ali 68 odstotkov manj v medletni primerjavi. V septembru so sicer v nekaterih državah že veljale tudi omejitve ob vračanju s Hrvaške oz. iz delov južne sosede.

Zaradi pandemije bolezni covid-19 so tako na Hrvaškem zabeležili manj nočitev obiskovalcev z vseh glavnih turističnih trgov. Septembra je bilo največ tujih turistov iz Nemčije, sledili so Poljaki, Slovenci in Čehi. Delež nemških turistov je dosegel 27 odstotkov, poljskih in slovenskih približno po deset odstotkov, čeških pa sedem odstotkov, so objavili na spletni strani HTZ.

Tudi prejšnji mesec je bilo, podobno kot v poletni sezoni, največ nočitev v hrvaški Istri in Kvarnerju, kje so ustvarili skoraj polovico vseh nočitev. Ko gre za posamezne turistične kraje, je na vrhu otok Vir, sledijo Rovinj, Poreč, Umag in Mali Lošinj. Ob upoštevanju samo gostov iz tujine pa so v ospredju istrske občine Rovinj, Poreč, Umag in Medulin, sledi Mali Lošinj, medtem ko je Vir na devetem mestu.

HTZ je še objavila, da so v devetih letošnjih mesecih na Hrvaškem zabeležili 7,4 milijona prihodov ali 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Z 52,4 milijona nočitev so dosegli skoraj 51 odstotkov lanskega rezultata.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.