Search
Close this search box.

Odziv zavarovalnic na ukinitev zdravstvenega zavarovanja

Koalicija je predstavila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, na to se odzivajo tudi ponudniki takšnega zavarovanja.
Fotografija je simbolična

Ob napovedi vlade o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na zdravstveno blagajno v zavarovalnicah pozivajo k premišljenim posegom pri preoblikovanju financiranja javnega zdravstvenega sistema. Opozarjajo tudi, da se odhodki zdravstvenega sistema povečujejo, na kar pa zavarovalnice nimajo vplivajo.

V Vzajemni bomo najprej podrobno preučili novelo zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju,” so pri Vzajemni odgovorili za STA.

Dodali so, da si bodo tudi v nadalje prizadevali pomagati zdravstvenemu sistemu kot aktiven in odgovoren partner. Z vsemi deležniki v zdravstvu želijo prispevati k dolgoročno vzdržnemu zdravstvenemu sistemu, v katerem je pacient na prvem mestu in kjer dobi kakovostno zdravstveno oskrbo, ko jo potrebuje, so navedli.

Pri Vzajemni so sicer, po napovedi zavarovalnice Generali o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje za 10,39 evra, prejšnji teden pojasnili, da bo nadaljevanje rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu vplivalo tudi na premijo zdravstvenega zavarovanja. Povedali so, da zavarovalnice nimajo vpliva na dejanske stroške za zdravstvene storitve, vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu pa ima neposreden vpliv na stroške zavarovalnic.

V skupini Triglav podpirajo spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem pa je po njihovem mnenju ključno, da bo javni zdravstveni sistem “dostopen vsem in bo zagotavljal sodobno zdravstveno obravnavo ter široko mrežo izvajalcev, ki bodo lahko kompetentno poskrbeli za pacienta,” so zapisali v odgovoru STA.

Kot opozarjajo, se odhodki zdravstvenega sistema v zadnjih letih enormno povečujejo, krepitev pa je v okviru javne zdravstvene blagajne načrtovana tudi za naprej, zato se ob tovrstnih trendih in v sedanjem načinu financiranja javne zdravstvene blagajne “ni mogoče izogniti prilagajanju premije prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, če želijo zavarovalnice nemoteno kriti doplačila za zdravstvene storitve za svoje zavarovance”.

Trend, po katerem se celotni odhodki zdravstvenega sistema povečujejo, se bo nadaljeval, opozarjajo. To pa pomeni, da bodo še naprej rasli odhodki za kritje stroškov zdravstvenih storitev kot celote, ne glede na morebitno novo obliko financiranja, so izpostavili.

V zvezi z napovedjo vlade o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na zdravstveno zavarovanje pa v Triglavu izpostavljajo, da morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je sistem zdravstvenega varstva, “izjemno premišljeni”. Take spremembe morajo biti tudi plod splošnega konsenza vseh deležnikov, “saj lahko drugače pride do nepopravljivih posledic za zdravstveni sistem in posameznike,” so zapisali.

V skupini sicer poudarjajo, da bodo še naprej razvijali dodatna zdravstvena zavarovanja in z njimi povezane storitve, saj se zavedajo njihove pomembnosti pri ohranjanju zdravja ljudi.

“Zdravstvena zavarovanja omogočajo, da prebivalstvo zmanjšuje tveganja za plačila storitev iz lastnega žepa ter v primeru težav omogočajo boljšo dostopnost do kakovostne zdravstvene oskrbe,” so med drugim zapisali v odgovoru STA.

V Slovenskem zavarovalnem združenju so za STA navedli, da cene javnih zdravstvenih storitev oziroma porabo sredstev za javne zdravstvene storitve ne določajo zavarovalnice. Če se poveča osnovna cena storitve, se poveča tudi del, ki odpade na doplačilo. Zavarovalnice, ki izvajajo dejavnost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so cene tega zavarovanja nazadnje povišale leta 2019, so pojasnili.

Od zadnjega dviga cen, to je od 2019 do 2022, so se odhodki javne zdravstvene blagajne povišali za skoraj milijardo evrov, tisti odhodki, ki imajo doplačila, so se povišali za dobrih 700 milijonov evrov oziroma za 31 odstotkov,” so pojasnili. Zaradi teh trendov se krepi tudi obseg doplačil, so dodali.

V Generaliju poudarjajo, da predloga novele zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, niso prejeli, zato ga ne moremo komentirati. Se pa zavzemajo za celovito zdravstveno reformo, “ki bo omogočala vzdržno in stabilno zdravstveno oskrbo prebivalstva ter uresničevanje pravic zavarovancev,” so zapisali v odgovoru STA.

Ob tem med drugim izpostavljajo, da o vsebini kritij in višini doplačil v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne odloča zavarovalnica, temveč Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki opredeljuje, katere pravice in v kakšni višini so del obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Predsednik vlade Robert Golob je sicer na včerajšnji novinarski konferenci napovedal prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s čimer želi vlada preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj. Pri tem sta koalicija in vlada enotni, je pojasnil.

Vir: STA

9 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Ljudmila
Ljudmila
1 leto nazaj

Od kod sredstva Vzajemni za nakup zdravstvenih destinacij če ne iz vplačanih premij???

Sara Šauperl
Sara Šauperl
Reply to  Ljudmila
1 leto nazaj

Verjetno imajo svoj dohodek tudi vložen in rastejo obresti.Imam 35,67€/mesec,imela sem zlom hrbtenice,4-6x pregled,čas v bolnici in rehabilitacijo.Brez Vzajemne ne bi mogla poravnati stroškov,skupaj jih je bilo več kot 1.000,00€.Pri Vzajemni sem od začetka in stroškov še nisem imela,celo vrnili so mi pred leti večji znesek plačanih premij ,ko se je pocenilo zelo(več kot 300,00€) v zdravstvu,niso zadržali!Stroškov še nisem imela,z leti plačil pa se nabira!

Lua
Lua
1 leto nazaj

Spet nas bodo nategnal ..Dopolnilno pod Zavod, ta b zmanjsal obseg storitev, pobasal denar, ostalo pa kot razna dodatna zavarovanja se naprej zavarovalnicam…Sedaj smo placevali 2x ( obvezno+dopolnilno), v bodoce pa bomo 3x …

Sara Šauperl
Sara Šauperl
Reply to  Lua
1 leto nazaj

Kdaj nas še niso nategnili?In če bom morala DOPOLNILNO plačati proti svoji volji državi,tedaj očitno nisem več svobodni državljan.Že 0,000001% komande nad mojim življenjem pomeni NISEM VEČ SVOBODNA.Če jim to uspe je SBOBODNA POLITIKA,državljani ne in svobodna politika ali ni to diktatorstvo?

Tomaž
Tomaž
Reply to  Lua
1 leto nazaj

To bo še ena vreča brez dna,tukaj nas bodo šele goljufali.To ne bi smelo biti obvezno,ker eno obvezno že imamo.

Sara Šauperl
Sara Šauperl
1 leto nazaj

Ker država zahteva da moramo plačati to zavarovanje,to več ni lastno svobodno življenje,lastne odločitve,nismo več svobodni.In ker bomo morali,vlada odloči kot sedaj že pravi-da bodo določili javne ukrepe-torej kdaj,če sploh,koliko,h komu?Boš operacijo preživel,terapije ali rehabilitacijo pa si sam plačaj.Pri Vzajemni se mi to ni zgodilo.In še proti svoji volji bom morala njim plačati.Ali hoče vlada da se ponovi pri ZZZS leto 1992 in bo namesto Vzajemne nastala Golobova zavarovalnica,ker bi ZZZS spet bil pred stečajem?

Tomaž
Tomaž
1 leto nazaj

Generali zavarovalnica je eden največjih nategov od zavarovalnic v Sloveniji.Tam kjer je možno da pridejo do denarja na tuj račun brez odškodninskih zahtevko tam so oni prvi.Je najbolj nezaupanja vredna zavarovalnica.

Franc čebašek
Franc čebašek
Reply to  Tomaž
1 leto nazaj

Vse zavarlnice razen Generali so rdeče vsem pa so obljubili, da ne bodo na izgubi .Prihajajo nova zavarovanja.

Milan Krajnc
Milan Krajnc
1 leto nazaj

Ja zdaj bomo plačevali vsi državljani Republike Slovenije enako. To ni pravično,bogati bi morali plačevati,reven pa nič. Sramota da se revnim vzame denar ki ga nujno potrebuje za preživetje. Le kaj bo koristilo revnemu državljanu Republike Slovenije zdravljenje ko bo itak umrl od lakote.

Dogodki

Koalicija je predstavila novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, na to se odzivajo tudi ponudniki takšnega zavarovanja.