Search
Close this search box.

Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem na Koroškem več aktivnosti

Med 23. in 29. oktobrom poteka 10. mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem. Sodelavci ravenske enote NIJZ bodo v tem času okrepili aktivnosti osveščanja prebivalcev s težkimi kovinami onesnažene Zgornje Mežiške doline, prav tako bodo ob letošnjem izteku programa ukrepov za to območje opozarjali na pomen nadaljevanja aktivnosti.

Kampanja ob letošnjem mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem temelji na uspehu pri izkoreninjenju uporabe svinca v bencinu in napredku, ki so ga številne države dosegle pri uvedbi zakonov, ki omejujejo uporabo svinca v barvah, zlasti tistih barvah, ki so jim otroci izpostavljeni v svojih domovih, šolah in na igriščih, so danes sporočili iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem.

Kampanja letos nagovarja ljudi, da spoznajo oz. prepoznajo tveganja, povezana s svincem, da se pridružijo aktivnostim za odpravo virov svinca iz našega okolja in da se nadaljujejo prizadevanja za odpravo svinčenih barv.

Ob jubilejnem desetem mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem Svetovna zdravstvena organizacija v veliki meri poudarja razširjenost svinca v človekovem bivalnem in delovnem okolju, saj smo svincu lahko izpostavljeni praktično kjerkoli in ga v telo vnašamo preko prebavil in dihal.

NIJZ navaja, da lahko nekateri kozmetični izdelki, glazure, vodovodne cevi, pipe in barve povečajo tveganje za zastrupitev s svincem, pa tudi, da je izpostavljenost svincu iz svinčenih baterij in predelave elektronskih odpadkov težava zlasti v državah v razvoju.

V Zgornji Mežiški dolini je glavni vir svinca onesnažen prah, ki se dviga iz onesnaženih tal in nalaga na različnih površinah. Zato NIJZ ponovno poziva vse prebivalce, da skrbijo za osebno higieno svojih otrok in se izogibajo aktivnostim, pri katerih prihaja do prašenja.

Z letošnjim letom se v Zgornji Mežiški dolini zaključuje 15-letni vladni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja, v okviru katerih so potekale tudi aktivnosti za zmanjšanje izpostavljenosti svincu.

Med drugim so imeli prebivalci možnost sodelovati pri brezplačnih testih krvi otrok na vsebnost svinca ter dobiti nadaljnje svetovanje glede možnih virov izpostavljenosti in ukrepanja.

Kot navajajo na NIJZ, je v 15 letih program pokazal dobre rezultate. Leta 2007 je dobra polovica otrok imela vrednosti svinca v krvi 100 mikrogramov in več na liter krvi, letos manj kot pet odstotkov otrok. Medtem se je znižala tudi mediana, in sicer z 82,5 na 31 mikrogramov svinca na liter krvi.

A na NIJZ dodajajo, da kljub izpolnjenim ciljem svinec v okolju Zgornje Mežiške doline ostaja in da pri posameznih otrocih še vedno izmerijo zelo visoke vrednosti svinca v krvi.

“Danes vemo, da je svinec lahko zdravju škodljiv tudi v najnižjih koncentracijah, zato bi bilo potrebno z aktivnostmi programa nadaljevati in mladim družinam zagotoviti možnost testiranja obremenjenosti otrok s svincem, strokovno svetovanje o tem, kako zmanjšati izpostavljenost, in v primeru potrebe tudi ustrezno nadaljnjo zdravstveno obravnavo,” so zapisali pri NIJZ.

Dodali so še, da so pobudo za nadaljevanje aktivnosti odgovornim že posredovali in vsaj do zdaj naleteli na pozitiven odziv ministrstva za okolje in prostor. “Upamo, da bo izkazana naklonjenost prerasla v konkretne aktivnosti,” so sklenili pri ravenski območni enoti NIJZ.

Dogodki

Med 23. in 29. oktobrom poteka 10. mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem. Sodelavci ravenske enote NIJZ bodo v tem času okrepili aktivnosti osveščanja prebivalcev s težkimi kovinami onesnažene Zgornje Mežiške doline, prav tako bodo ob letošnjem izteku programa ukrepov za to območje opozarjali na pomen nadaljevanja aktivnosti.