Search
Close this search box.

Od ponedeljka na voljo nekaj širši izbor trgovin in storitev

V ponedeljek se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi – nošenje maske in razkuževanje rok.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko zadnjih pet tednov odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Novosti v trgovini

Od 21. marca je dovoljeno odprtje tudi trgovin s hrano za živali, od 3. aprila pa so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Zdaj vlada ta ukrep dodatno sprošča. V ponedeljek bodo lahko vrata odprle tudi trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom.

V teh prodajalnah bodo v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupovale izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let bodo podobno, kot velja pri trgovinah z živili, lahko nakup opravili samo v tem času.

Naj se postopoma začnejo odpirati tehnične trgovine, je vlado pred velikonočnimi prazniki pozvala tudi Trgovinska zbornica Slovenije. Kot je tedaj menila predsednica zbornice Mariča Lah, odprtje trgovin s tekstilom, obutvijo in otroško opremo ni življenjsko nujno. “Če se ti pokvari hladilnik, je bolj nujno, da si lahko priskrbiš novega, kot da si kupiš nov pulover,” je dejala.

Naslednji teden se odpirajo tudi vrata salonov z avtomobili in trgovin s kolesi. Prav tako bodo vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles.

Ponovno se odpirajo tudi kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga.

Prav tako bodo vnovič dovoljene storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela. Mogoč bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Tehnični pregledi spet začenjajo delati, delodajalci bodo spet lahko organizirali prevoze delavcev na delo

S ponedeljkom bo ponovno steklo tudi opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Kot je v soboto poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, se je v mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso tekli, nabralo okrog 400.000 vozil, ki morajo na tehnični pregled ter v podaljšanje prometnih dovoljenj.

Je pa minister lastnike pomiril, naj ne hitijo: Odlok, s katerim je vlada podaljšala veljavnost vseh prometnih dovoljenj in zavarovanj motornih vozil, ki potečejo v času epidemije, namreč še vedno velja, zato ni potrebe, da bi vsi, ki jim je dovoljenje v zadnjem mesecu poteklo, v ponedeljek hiteli na tehnične preglede.

Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. “Vesel sem, da smo dosegli to spremembo in podali roko gospodarstvu, ki se je v času epidemije znašlo v nezavidljivem položaju in ga po koncu epidemije čaka dolgotrajno okrevanje,” je dejal minister Vrtovec.

Tako na tehničnih pregledih kot v organiziranih prevozih delavcev v službo bodo veljali že znani ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, od nošenja mask do razkuževanja rok in vzdrževanja varne telesne razdalje.

Nekateri rekreativni športniki bodo prišli na svoje

Medtem ko so športno-rekreativne storitve na prostem dovoljene že od sobote, seveda znotraj lastne občine, pa se se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo šele v ponedeljek.

S ponedeljkom bo torej lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvajal individualno športno-rekreacijsko dejavnost, na primer tek, kolesarjenje, golf, joga, ali takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Sem štejejo na primer tenis, badminton ali balinanje. Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Minister za infrastrukturo Vrtovec je v soboto poudaril, da morajo biti pri nadaljnjem sproščanju ukrepov previdni “in se ne smemo prenagliti, da ne uničimo vsega, kar smo doslej dosegli”. Kot je povedal, so na ministrstvu pripravljeni na nadaljnje sproščanje ukrepov, a šele takrat, ko bo stroka ocenila, da je čas primeren za to.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Simona
Simona
3 let nazaj

Odprite trg z oblačili če ne do naši malčki hodili goli naokrog zdaj ko tako hitro rastejo 🤭

mikke
mikke
3 let nazaj

Juhej za fasaderje! Mi zna mimogrede kdo pokomentirati, če te cene štimajo? https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/fasada/fasaderstvo-cene-trendi-ideje-in-preverjeni-fasaderji/

Dogodki