Search
Close this search box.

V Mežici se je odvil kresni večer, ki prinaša tradicijo, ki so jo nekoč praznovali mežiški rudarji

Velikokrat nas spremlja preteklost in bogati spomini, ki se ohranjajo tudi skozi glasbo. V Mežici je sinoči potekal nepozaben kresni - glasbeni večer, ki je na prosto pred Narodni dom Mežica privabil lepo število ljudi.

V soboto, 17. junija, ob 20. uri se je odvijal tradicionalni kresni večer, ki je potekal na platoju pred izvrstnim ambientom hrama kulture – Narodnega doma Mežica. Glavni organizator dogodka je bilo Turistično društvo Mežica.

Pravijo, da na dan poletnega solsticija sonce obstoji – dan je namreč najdaljši, noč pa najkrajša. Od tega dne pa sonce začne pojemati – in ravno to je bil razlog – da bi s pomočjo ognja sonce ohranilo svojo moč. Tako sta v obdobju pred prvo svetovno vojno Rudnik Mežica in njegov pihalni orkester na kresni večer večkrat pripravila svečani koncert pred jamo.

Sinoči nas je nit glasbe Pihalnega orkestra Rudnika Mežica popeljala skozi nepozaben večer. Poslušali smo glasbo srca, tisto lepo melodijo z zvenom kovine in strun, pa tolkal, trobil in še česa … Življenjska zgodba vsakega orkestra je stkana iz edinstvene preteklosti. Pihalni orkester Rudnika Mežica ima bogato in neprecenljivo. Tudi tokrat so igrali pod taktirko vsestranskega glasbenika in dirigenta Luke Krofa. Ta pravi, da ta zgodba sodelovanja z orkestrom piše tudi zgodbo o pristnem medgeneracijskem druženju, o (na trenutke) najbolj urejenem kaosu, o najlepšem sožitju različnih interesov, o najbolj barvnem kolažu karakterjev in predvsem o neustavljivi ljubezni do glasbe.

Bili smo priča izjemnemu glasbenemu programu, ki ga je maestro Krof izbral tokrat, še dodatno pa ga je dopolnil ter popestril Moški pevski zbor Mežiški knapi. Zbor, ki uspešno deluje že mnogo let – vse od leta 1969, so ustanovili ljudje, ki jim je bila pri srcu lepa slovenska ljudska in umetna pesem, predvsem pa za nas Korošce najlepša koroška pesem. Tudi oni ubrano pojo pod umetniškim vodstvom Luke Krofa.

Uvodoma je vse navzoče pozdravil podpredsednik Turističnega društva Mežica Miran Prošt, program pa je povezovala Anja Vajde. Ta je večer zaključila z naslednjimi besedami: “Prijateljstvo ne pozna meja in je neopisljivo razkošje. Prijateljska vez pa druži tudi naš orkester in naše pevce. Spoštovani obiskovalci, hvala, ker ste prijatelji Pihalnega orkestra Rudnika Mežica. Kresna noč naznanja začetek poletja. Naj bo to poletje za vse vas – najlepše doslej.”

Dogodki

Velikokrat nas spremlja preteklost in bogati spomini, ki se ohranjajo tudi skozi glasbo. V Mežici je sinoči potekal nepozaben kresni - glasbeni večer, ki je na prosto pred Narodni dom Mežica privabil lepo število ljudi.