Search
Close this search box.

Ob dnevu za spremembe na Ravnah tudi »Dan brez alkohola«  

Na dogodku so se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga.

V soboto, 22. aprila 2023, je na Mestni tržnici na Ravnah, v okviru Dneva za spremembe potekal tudi »Dan brez alkohola«, ki so ga na NIJZ organizirali skupaj s pomočjo Občine Ravne na Koroškem. Dan brez alkohola so začeli obeleževati pred 5 leti v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želijo javnosti približati njihova prizadevanja na tem področju. Z njimi so tokrat sodelovali tudi Policijska postaja Ravne na Koroškem, Koroško društvo za boj proti raku ter Zdravstveno-vzgojni center Ravne na Koroškem ter ostala društva in organizacije, ki so se predstavili na stojnicah.

Obiskovalci so lahko s pomočjo očal, ki simulirajo različne stopnje opitosti, izkusili, kako alkohol negativno  vpliva na naše motorične sposobnosti, policist pa jim je podrobneje predstavil tveganja, ki jih alkohol predstavlja v prometu. Vsako leto ugotavljajo tudi, da so obiskovalci presenečeni nad statistikami glede pitja alkohola v Sloveniji, prav tako nad miti, ki jih razbijamo preko sproščene igre »kolo sreče« na temo alkoholne problematike. Med miti, ki jih ovržemo je tudi ta, da je alkohol dober za kri.

Naslavljanje alkoholne problematike so vključili še v Dan zdravja v Dravogradu (14. april 2023), kjer so za odrasle obiskovalce pripravili predavanje z naslovom Tvegano in škodljivo pitje alkohola, za otroke OŠ Neznanih talcev in Vrtca Dravograd ter učence OŠ Šentjanž pri Dravogradu pa zanimive gibalno-informativne delavnice. Z informativno stojnico pa so kot območna enota NIJZ bili 22. aprila prisotni tudi na dogodku Tek zdravja v Slovenj Gradcu.

Registrirana poraba alkohola je v Sloveniji v letu 2021 znašala 10,62 l čistega alkohola na prebivalca starejšega od 15 let. Številka je bila še leto prej nižja za skoraj liter čistega alkohola. Pri tem govorimo samo o registrirani porabi, vsa neregistrirana (v večini domača pridelava) številko povzdigne vsaj še za petino. Kar 55 % odraslega prebivalstva vsaj enkrat letno pije čezmerno (starost 18 – 74 let; CINDI 2020). To pomeni, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač.

V koroški regiji so leta 2021 zabeležili manj visoko tveganega opijanja (31,6 %) kot pa je slovensko povprečje (43 %). V letu 2022 je bilo regijsko stanje na področju prometnih nesreč, kjer je povzročitelj pod vplivom alkohola, enako slovenskemu povprečju in sicer je bilo takšnih prometnih nesreč 8,9%. Stopnja bolezni pripisljivih alkoholu je bila v letu 2022 v regiji nekoliko nižja (1,7 na 1000 prebivalcev) od slovenskemu povprečja, ki znaša 1,8 na 1000 prebivalcev. Lokalne in bolj natančne podatke glede posledic pitja alkohola in drugih zdravstvenih kazalnikov lahko najdete na spletnem portalu Zdravje v občini.

Podrobneje so predstavili tudi njihove aktivnosti in delavnice, ki jih izvajajo v zdravstvenih domovih po Sloveniji, konkretneje v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja. To so brezplačna svetovanja za namen podpore pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja alkohola in delavnice Zdravi odnosi, ki so prav tako brezplačno dostopne v omenjenih centrih, vsakemu odraslemu posamezniku, ki bi želel pobližje pogledati in poskrbeti za svoje odnose z drugimi in za odnos do sebe. V naši regiji se lahko teh udeležite v zdravstvenih domovih Ravne na Koroškem, Dravograd in Slovenj Gradec, več informacij pa najdete tudi na spletni strani programa skupaj za zdravje.

Vir: Branka Božank

Na dogodku so se pogovarjali o zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu in predstavili vire pomoči in možnosti podpore pri opuščanju nezdravega življenjskega sloga.