Search
Close this search box.

Ob dnevu paraplegikov in tetraplegikov pozivi k urejanju dostopnosti objektov in avtobusov za gibalno ovirane

Ob današnjem dnevu paraplegikov in tetraplegikov so na Zvezi paraplegikov Slovenije poudarili, da pričakujejo sistemske rešitve na področju urejanja dostopnosti javnih objektov in medkrajevnega prevoza za gibalno ovirane. Po podpisu Konvencije o pravicah invalidov leta 2008 država svoje obveze še ni izpolnila, so zapisali v sporočilu za javnost.

Medkrajevni avtobusi še danes niso prilagojeni oz. dostopni za gibalno ovirane, čeprav je lani potekel rok za ureditev dostopnosti medkrajevnih prevozov za invalide. “Predlagamo rešitev s pomočjo koncesionarjev, da bi jim s pogodbo naložili, da bi obnavljali svoj vozni park tako, da bi bila vozila prilagojena gibalno oviranim. Invalidom in s tem tudi mamicam z otroškimi vozički in starejši populaciji, ki se giblje s hoduljami in podobnimi pripomočki,” je predlagal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

Od prihodnjega leta, ko se izteče 15-letni rok, bi morali biti za invalide dostopni tudi vsi javni objekti. “Vemo, da je po raziskavi Zagovornika načela enakosti le 25 odstotkov srednjih šol dostopnih gibalno oviranim. Še najbolj žalostno pa je, da po raziskavi varuha človekovih pravic niti vsi centri za socialno delo (CSD) niso dostopni za gibalno ovirane invalide,” je navedel. Ti centri so namreč vstopna točka za vsakega državljana, ki ima potrebe, da si pridobi socialne transferje, ki mu pripadajo.

So pa na zvezi aktivno sodelovali pri sprejemanju zakona o osebni asistenci, ki je veliko ljudem pomagal, da so se vrnili v družbo. Kastelic je poudaril, da je vesel, ker je bil sprejet ta zakon, ki velja za enega od t. i. civilizacijskih zakonov. “V zadnjem času nas skuša država vnovič nekako ukalupiti, a je treba vedeti, da svoboda invalidom veliko pomeni,” je dodal. Na zvezi so imeli proaktivno vlogo tudi pri noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero so invalidi po 30 letih le dobili zakonsko pravico do obnovitvene rehabilitacije.

Na zagotavljanje enakih možnosti in nediskriminacijo invalidov, ki sta ključna izziva naše družbe na tem področju, je pred današnjim dnem opozoril tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Strinja se, da se problem nedostopnosti do grajenih objektov za invalide v Sloveniji rešuje prepočasi, enako velja tudi za problem nedostopnosti (medkrajevnega) javnega prevoza.

Na zvezi, kjer na isti dan praznujejo tudi 55-letnico organiziranega delovanja, so pripravili slavnostno skupščino, kjer bo mladinski pisatelj Igor Plohl v okviru tradicionalnega strokovnega srečanja Izzivi paraplegije predstavil novo slikanico Lev Rogi in krila v srcu, ki prikazuje delovanje zveze in lokalnih društev. Na zvezi se namreč trudijo s številnimi aktivnostmi odstirati tabuje, ki so povezani z invalidnostjo, in predstavljati življenje in delo članov.

Vsako leto se v društva včlani povprečno 40 novih članov, povprečno 30 pa jih vsako leto umre. Članstvo sestavljata dve tretjini paraplegikov in ena tretjina tetraplegikov. Trenutno je v pokrajinskih društvih včlanjenih 1105 članov, so zapisali na zvezi.

Kot so navedli na spletni strani, so vzroki nastanka paraplegije in tetraplegije med drugim prometne nesreče, razni padci z višine (z dreves, stavb, z zmajem, s padalom), skoki v vodo in operacije hrbtenjače, so zapisali na zvezi. Paraplegiki imajo spinalno poškodbo oziroma okvaro hrbtenjače. Tisti, ki imajo poškodbo v vratnem delu so tetraplegiki in imajo poškodovane vse štiri ude, zato so tudi najtežje gibalno ovirani. Tisti, ki imajo poškodbo v prsnem in ledvenem delu, pa so paraplegiki in imajo gibalno ovirane le spodnje ude.

Vir: STA

Dogodki

Ob današnjem dnevu paraplegikov in tetraplegikov so na Zvezi paraplegikov Slovenije poudarili, da pričakujejo sistemske rešitve na področju urejanja dostopnosti javnih objektov in medkrajevnega prevoza za gibalno ovirane. Po podpisu Konvencije o pravicah invalidov leta 2008 država svoje obveze še ni izpolnila, so zapisali v sporočilu za javnost.