Search
Close this search box.

Ob dnevu odprtih vrat po informacije o minimalni plači na inšpektorat

Z namenom informiranja Inšpektorat za delo v prihodnjem tednu organizira Dan odprtih vrat glede minimalne plače. Na lokacijah po Sloveniji bodo na voljo v v sredo, 5. februarja 2020, od 9. do 17. ure.

V februarju bodo morali delodajalci pri izplačilu plače za mesec januar že upoštevati določbe spremenjenega Zakona o minimalni plači, ki za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2020 do 31. decembra 2020, določa novo višino minimalne plače, ki znaša 940,58 evrov bruto. Prav tako določa, da so vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi, izločeni iz minimalne plače in se prištevajo k znesku minimalne plače.

Minimalna plača za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja 2020 do 31. decembra 2020 znaša 940,58 evrov bruto.

LOKACIJE:

OE Ljubljana, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana,
OE Ljubljana, Pisarna Zagorje ob Savi, Grajska ulica 2, 1410 Zagorje ob Savi
OE Kranj, Slovenski trg 1, 4000 Kranj
OE Celje-Velenje, Kidričeva ulica 24 b, 3000 Celje,
OE Celje-Velenje, Pisarna Velenje, Rudarska cesta 6a, 3320 Velenje
OE Koper-Postojna – Nova Gorica, Ferrarska 5b, 6000 Koper,
OE Koper-Postojna-Nova Gorica, Pisarna Postojna, Kolodvorska 5a, 6230 Postojna,
OE Koper-Postojna-Nova Gorica, Pisarna Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica
OE Maribor, Partizanska cesta 47, 2000 Maribor,
OE Maribor, Pisarna Ptuj, Prešernova ulica 29, 2250 Ptuj
OE Murska Sobota, Trg zmage 7, 9000 Murska Sobota,
OE Novo mesto-Brežice, Defranceschijeva ulica 1 a, 8000 Novo mesto,
OE Novo mesto, Pisarna Brežice, Cesta prvih borcev 24a, 8250 Brežice

Minimalna plača je zakonsko določen minimalni znesek, ki ga mora delavec prejeti za delo, ki ga opravi v polnem delovnem času. Gre za najnižjo plačo za delo v polnem delovnem času.

Ureditev minimalne plače v letu 2020

V minimalno plačo se ne vštevajo dodatki, ki so določeni z zakonom in kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno uspešnost, plačilo za poslovno uspešnost, drugi prejemki iz delovnega razmerja (regres za letni dopust, odpravnina, solidarnostna pomoč, jubilejna nagrada…) in povračila stroškov (za prehrano, prevoz nadelo ali iz dela, na službenem potovanju…).

V primeru, da je osnovna plača delavca v pogodbi o zaposlitvi nižja od zakonsko določenega minimuma, razliko pokrije delodajalec. Prav tako je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti vsaj zakonski minimum v višini minimalne plače in tej pravici se delavec nikakor ne more odpovedati. Izplačilo, nižje od minimalne plače, ni možno niti v primeru nedoseganja delovnih rezultatov.

Uveljavljanje pravice do minimalne plače in sankcije za kršitve

V primeru, da delodajalec delavcu ne izplača zakonsko določenega minimuma plače gre za denarno terjatev, ki jo lahko delavec uveljavlja neposredno pred delovnim sodiščem. Denarne terjatve neizplačane minimalne plače zastarajo v roku petih let.

Nadzor nad izvajanjem določb Zakona o minimalni plači izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Prijav glede kršitve pravic iz delovnega razmerja s področja pristojnosti inšpektorata, in sicer s konkretnimi podatki, se lahko odda neposredno na pristojno območno enoto inšpektorata, prijave, pritožbe in druge vloge pa se obravnavajo iz svoje pristojnosti v skladu s 14. členom Zakona o inšpekciji dela, ki določa prioriteto obravnave prijav.

Preberite tudi: Do 20.000 kazni za kršitev zakonodaje pri izplačilu plač

VIR: GOV.SI

Dogodki