Search
Close this search box.

Nasveti in triki za varčevanje pri ogrevanju!

Ne glede na to, kako mrzla je zima, predstavlja strošek ogrevanja velik del družinskega proračuna. Spoznajte preproste trike, s katerimi lahko pri ogrevanju veliko privarčujete.

Glede na statistične podatke naj bi povprečno slovensko gospodinjstvo porabilo okrog 61 odstotkov energije le za ogrevanje bivalnih prostorov in še približno 17 odstotkov za ogrevanje sanitarne tople vode. Temu primerno so tudi stanovanjski stroški veliki.

Razmere v svetu močno vplivajo na trg energije, posledično pa so energenti dražji. Dvig cen goriva, plina in elektrike resno vpliva na kakovost življenja, zato je pametno razmisliti na kakšen način se pozimi ogrevati.

Nekateri prisegajo na ogrevanje na elektriko, saj za ogrevanje ni potrebno drugega kot le pritisk na gumb. Medtem ko ogrevanje na les zahteva kar nekaj dela, drva je treba namreč skrbno pripraviti in jih ustrezno skladiščiti. 

Zadnje čase so zelo popularna izbira peleti, saj nudijo cenovno dostopen in učinkovit način ogrevanja, hkrati pa ne zahtevajo veliko dela.

Ne glede na kakšen način se ogrevate, ali imate peč na drva ali vas ogrevajo lesni briketi, vas lahko dolga kurilna sezona močno udari po žepu.

Da bi ohranili toplino v svojem domu, obenem pa omejili porabo in zmanjšali stroške ogrevanja, upoštevajte spodnje nasvete, ki so vam lahko v veliko pomoč.

Pred kurilno sezono pripravite radiatorje

Pred začetkom kurilne sezone je potrebno radiatorje ustrezno odzračiti, le tako bo ogrevalni sistem, ne glede na to ali vas grejejo peleti, elektrika ali drva, učinkovit, ogrevanje pa bolj varčno. Če imate v stanovanju več radiatorjev, jih nastavite tako, da bodo mlačni. Ta način naj bi bil bolj učinkovit, kot če bi prostore ogrevali z enim zelo vročim radiatorjem.

Poskrbite, da radiatorje ne bodo zastirali zavese ali police. Izogibajte se tudi dolgotrajnemu sušenju oblačil na radiatorjih, saj so na ta način neučinkoviti in bolj potratni.

Podnevi odgrnite vsa senčila in dovolite, da prostor dogreva sonce. Nasprotno pa zvečer vsa okna zastrite, da bo uhajanje toplote čim manjše.

Vzdržujte optimalno temperaturo

Ne ogrevajte prostorov na nepotrebno visoke temperature. Za bivalne prostore se priporočene vrednosti gibljejo med 20 in 22 °C, za spalnico pa od 15 do 18°C. Verjetno veste, da vsaka dodatno zmanjšana stopinja pomeni zmanjšanje porabe energije za približno 6 odstotkov.

Splača se tudi, da temperaturni režim prilagajate dejanskim potrebam. Ko greste od doma je pametno temperaturo znižati za 3 do 5°C, ob daljši odsotnosti pa še nekaj stopinj več. Vendar pazite, da ne nastavite prenizko temperaturo, da se zidovi ne podhladijo. Mrzli zidovi bodo prostore še bolj ohladili, zato boste morali bolj ogrevati, stroški bodo zato večji.

Za ohranjanje optimalne temperature je pomembno tudi pravilno prezračevanje prostorov. Večina ljudi zmotno meni, da je najboljše tako imenovano zračenje na kip, ko je okno napol priprto, saj so prepričani, da na tak način manj temperature uhaja.

V resnici pa je tak način prezračevanja energetsko zelo neučinkovito. Strokovnjaki priporočajo intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih, trikrat na dan za kratek čas (do 5 minut).

Redno vzdrževanje ogrevalnega sistema

Redno vzdrževanje ogrevalnega sistema je ključno za njegovo učinkovito delovanje. Redno čiščenje filtra, preverjanje cevi in ventila ter občasni strokovni pregledi bodo poskrbeli, da bo sistem optimalno deloval, posledično pa bo poraba energije manjša.

Pravilna izolacija prostorov

Preverite, ali so vsi prostori v vašem domu dovolj izolirani. Slaba izolacija lahko pripelje do toplotnih izgub, zaradi katerih bo vaš sistem za ogrevanje deloval dlje in porabil več energije. Dodatna izolacija sten, stropa in tal bo zmanjšala izgubo toplote.

Ne pozabite tudi na okna. Na okenske okvirje namestite tesnilne trakove, da preprečite izgube toplote tik ob oknu.

Nadzor temperature s termostatom

Zelo enostavno lahko temperaturo v bivalnih prostorih nadzorujete s pametnim termostatom. Pametno napravo lahko upravljate kar preko telefona in tako lažje nadzorujete porabo energije tudi na daljavo.

Če boste nastavitve prilagajali glede na vaše potrebe, bo raba energije bolj učinkovita.

Varčujte pametno in premišljeno

Tudi če se ogrevate s peleti, ki veljajo za cenovno ugodno izbiro, se boste morda odločili, da bi radi še več privarčevali.

Upoštevajte zgornje nasvete, a pri izvajanju trikov ne pretiravajte, saj lahko naredite še več škode. Pretirano varčevanje z ogrevanjem lahko privede do množičnega pojava kondenzacije vode na bivalnih površinah, posledično pa se razvije plesen, ki je izredno škodljiva za naše zdravje. 

Dogodki

Ne glede na to, kako mrzla je zima, predstavlja strošek ogrevanja velik del družinskega proračuna. Spoznajte preproste trike, s katerimi lahko pri ogrevanju veliko privarčujete.