plin

V Italiji krajša kurilna sezona in nižje temperature

Italijanska vlada je sprejela nove ukrepe za znižanje porabe zemeljskega plina. Ogrevalna sezona bo v zimi 2022-23 15 dni krajša, temperatura bo nižja za eno stopinjo, Italijani pa bodo za eno dodatno uro dnevno brez centralnega ogrevanja, določa odlok, ki ga je v četrtek podpisal minister za zeleni prehod Roberto Cingolani.

Preberi »

Nekatere družbe bodo nehale dobavljati zemeljski plin

Nekatere družbe, kot sta kranjski Domplan in velenjska komunala, bodo zaradi visokih cen zemeljskega plina na borzi in splošne energetske draginje prenehale dobavljati ta energent. Dobavitelji zemeljskega plina pa so medtem cene uskladili z vladno uredbo, ki je ceno za kilovatno uro zemeljskega plina postavila pri največ 0,073 evra.

Preberi »

Cene plina in elektrike v Evropi še naprej divjajo 

Borzne cene plina in elektrike v Evropi še naprej divjajo. Cena megavatne ure elektrike za dobavo v 2023 je na nemški borzi v Leipzigu čez dan presegla 500 evrov in dosegla nove rekordne vrednosti, končala pa tik pod 500 evri. Cena megavatne ure plina za dobavo v prihodnjem mesecu je medtem na nizozemskem vozlišču končala pri 222 evrih.

Preberi »

V Sloveniji pozimi ne bo redukcij pri oskrbi gospodinjstev s plinom

V Sloveniji to zimo ne bo redukcij pri oskrbi gospodinjstev s plinom, je po današnjem zasedanju ministrov EU za energetiko, na katerem so se dogovorili o zmanjšanju porabe plina, zagotovil slovenski minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Da bi prišlo do motenj pri oskrbi s plinom, bi moralo iti veliko stvari narobe, je poudaril.

Preberi »

Petrol v dvig cene elektrike in plina

Petrol, drugi največji ponudnik elektrike in četrti največji ponudnik plina v državi, bo s 1. septembrom podražil elektriko in plin za gospodinjstva. S tem bo sledil tekmecem, ki dodatno prilagajajo cene zaostrenim razmeram na energetskem trgu v luči vojne v Ukrajini in njenih posledic. Pričakovanja za cene v prihodnjem letu so še bistveno višja.

Preberi »