Naslednji teden pouk na daljavo, vrtci ostajajo zaprti

Ministrska ekipo je danes razpravljala o podaljšanju ali delnem sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, padla je tudi odločitev o tem, ali se osnovnošolci prihodnji teden vračajo v šolske klopi. Kako bo šolanje potekalo v prihodnje je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 predstavila ministrica Simona Kustec.
šola, klopi prazne

Šolarji so imeli po krompirjevih počitnicah še za en teden podaljšane počitnice, za dijake pa je izobraževanje znova potekalo na daljavo. Ministrica pa je danes izdala sklep, s katerim je zaradi še vedno zelo resne epidemiološke situacije in izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa določila, da se bo od prihodnjega tedna dalje vzgojno izobraževalno delo v šolah za vse učence izvajalo na daljavo. Zaprti ostajajo domovi za učence s posebnimi potrebami, tudi vrtci bodo odprti le za nujno varstvo otrok.

Ministrica je ob tem povedala: “Verjamem, da se bomo vsi skupaj z razumevanje in medsebojno pomočjo ter lastnim odgovornim preventivnim vedenjem znali uspešno odzvati in pomagati k izboljševanju epidemiološke slike v celotni državi ter v šolskem in vrtčevskem prostoru,” in dodala, da se zaveda, da predstavljena rešitev ne more zadovoljiti želja in pričakovanj večine, “a vam zagotavljam, da smo jo v danem stanju razmer zmožni izpeljati in pri tem ohranjati zdravje vseh ter hkrati učno kondicijo naših šolark in šolarjev.”

Pri današnji odločitvi, jih je, po besedah ministrice v prvi vrsti vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa za znanje. Ukrep je začasne narave in ga bodo naslednji teden ponovno preučili. “Vračamo se v način dela, ki je bil v veljavi v času prve krize spomladi letos,” je še dejala.

Med tem pa starši mlajših učencev opozarjajo, da otroci iz prve in druge triade ne zmorejo sami slediti pouku prek spleta, njihovi starši pa zaradi služb ne morejo skrbeti še za njihovo šolanje. Prav tako izpostavljajo tudi to, da je šolanje na daljavo težava tudi za prebivalce na podeželju, ki nimajo dostopa do spleta, pogosto so tudi brez telefonskega signala.

Preberite še: Vse kar morate vedeti o varstvu otrok zaradi višje sile

VIR: STA, MMC RTV SLO

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.