Search
Close this search box.

Na zimskih počitnicah je verjetnost poškodbe veliko večja

Se z otroki odpravljate na sankanje, drsanje ali smučanje? Na ledu in snegu se hitro lahko zgodi kakšna poškodba, vzrok zanjo pa so najpogosteje padci in trki z drugimi osebami. Dobro je, da poznate varnostne nasvete in ste otrokom za vzgled.

Sankanje

Pri sankanju sta zelo pomembna obleka in čelada. Otroka oblecite v zimska vrhnja oblačila (bunda, hlače, rokavice) in obutev, ki so topla in vodoodporna, pod njimi pa naj bo več slojev obleke, npr. smučarsko perilo, puli, pulover ipd., ki jih lahko otroku slečete, če mu postane prevroče. Šala ne uporabljamo, ker se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadavitev. Otrok naj vedno uporablja čelado za zimske športe, saj so pri sankanju pogoste ravno poškodbe glave.

Pripomočki za sankanje: Uporabljate le sani ali bob. Lesene sani morajo biti gladke, brez trsk, vrvica pa mora biti dovolj močna, da zdrži prevoz osebe. Plastični bob je na snegu zelo hiter, zato uporabljamo le takega, na katerem se da dobro zavirati. Na snežni lopati ali krožniku je zaviranje težje zaradi hkratnega drsenja po pobočju in vrtenja lopate okrog svoje osi, zato je večje tudi tveganje za trk z drugimi osebami na sankališču in za poškodbe. Snežne lopate in krožniki so primerni le za predšolske otroke v starosti 4-5 let in mlajše šolarje.

Drsanje

Prav tako, kot pri sankanju, tudi pri drsanju otroka oblecite večplastno. Vedno naj uporablja čelado za zimske športe ter ščitnike za zapestja, komolce in kolena, saj so pri drsanju pogoste ravno poškodbe glave in rok.

Drsalke naj bodo prave velikosti in se dobro prilegajo gležnjem. Če so prevelike, otrok na ledu težje lovi ravnotežje, poveča pa se tudi tveganje za poškodbe. Če so drsalke premajhne, pa lahko pride do ozeblin zaradi slabšega pretoka krvi v stopalih. Prav tako je potrebno preveriti, da so rezila drsalk dobro nabrušena.

Najbolj varno je, da z otrokom drsate na urejenem drsališču. Drsanje z otrokom na ribnikih in jezerih se odsvetuje, ker je vedno zelo nevarno, saj se težko oceni debelino ledu. Za varno drsanje posameznika mora biti ledena površina debela vsaj 15 cm, za skupino drsalcev pa 20 cm.

Pravila varnega drsanja:

  • Otrok naj bo na drsališču vedno pod nadzorom odrasle osebe.
  • Upoštevate pravila drsališča in otroku razložite, naj vedno drsa v isti smeri kot ostali drsalci.
  • Otroci so v večji nevarnosti, da se poškodujejo, ker so majhni in jih drugi drsalci ponesreči zlahka odrinejo. Otrok naj drsa na varni razdalji od ostalih drsalcev in se izogiba gneči.
  • Če je otrok v drsanju še začetnik, bo večkrat padel preden bo obvladal lovljenje ravnotežja, zato naj ga spremlja odrasel drsalec, ali pa naj otrok drsa ob robu drsališča, da se lahko prime za ograjo.
  • Preden gre na led, otroka naučite, kako naj pravilno pade in se pobere, ker je tako tveganje za poškodbe manjše. Vadi naj, da bo ob izgubi ravnotežja počepnil (zmanjšal višino padca) in se zakotalil na tla, namesto da bi se skušal ujeti na roke. Potem mora čim prej vstati, da se ostali drsalci ne zaletijo vanj. Najlažje je, da se postavi na roke in kolena, potem pa previdno dvigne na noge.
  • Če otrok postane utrujen, naj si vzame počitek, ker so zaradi utrujenosti poškodbe pogostejše.

Smučanje in deskanje na snegu

Pri tej zvrsti zimskega športa, naj bodo otroci dobro telesno pripravljeni.

Smučarska oblačila naj ne prepuščajo vode in vetra. Oči si zaščitite z smučarskimi očali. Zakon o varnosti na smučiščih določa, da morajo otroci do vključno 14. leta starosti pri smučanju in deskanju obvezno uporabljati smučarsko/deskarsko čelado. Prepričamo se, da ima otrok dobro zapet pašček pod brado, da se mu čelada ob padcu ne bi snela z glave. Pri deskanju na snegu se poleg čelade priporoča tudi uporaba ščitnikov za hrbet (želva), zapestja in kolena, saj so poškodbe zapestja, podlakti in kolena pri deskarjih najpogostejše.

Na smučišču:

  • Če že dolgo časa niste bili na smučišču je zelo koristno, da se osveži znanje z nekaj urnim tečajem smučanja ali deskanja.
  • Pred spustom, še posebej v zelo mrzlih dneh, in po vožnji s sedežnico, se skupaj z otroki vedno dobro ogrejete, saj s tem zmanjšate tveganje za poškodbe.
  • Smučajte le na progah primerne težavnostne stopnje glede na svoje in otrokovo smučarsko znanje in sposobnosti. Pri izbiri proge bodite pozorni na oznake za težavnostne stopnje smučarskih prog, ki so določene z različnimi barvami na obvestilnih znakih (modra=lahka, rdeča =srednje težka, črna=težka). Če se zgodi, da »zaidete« na progo, ki zaradi svoje težavnosti presega vaše sposobnosti, pustimo smuči na nogah, postavite jih vzporedno z bregom in se z bočnim sestopanjem ob robu proge počasi spuščate navzdol.
  • Smučate ali deskate skupaj z otroki tako, da se ves čas vidite. Če kdo zaostane, se ustavite in ga počakate.
  • Vedno smučate ali deskate po urejenih smučarskih progah in upoštevate znake za nevarnost. Hitrost in način vožnje prilagodite snežnim (moker sneg, poledenele površine) in vremenskim razmeram.
  • Na smučišču veljajo FIS pravila varnega vedenja, ki jih je sprejela Mednarodna smučarska zveza. Preberite jih, razložite otrokom in jih na smučišču spoštujete, da v gneči ne pride do nepotrebnih poškodb.

Ne pozabite

  • Sončni žarki se močno odbijajo od snežne podlage, tudi v oblačnem vremenu, zato otroka namažite s kremo za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem za UVA in UVB žarke.
  • Zaradi suhega mrzlega zraka otrok hitro dehidrira. Običajno sam ne čuti žeje, zato mu večkrat ponudite napitke, npr. vodo iz pipe, nesladkan čaj.

Vir: ZDAJ (Mateja Rok Simon)

Dogodki

Se z otroki odpravljate na sankanje, drsanje ali smučanje? Na ledu in snegu se hitro lahko zgodi kakšna poškodba, vzrok zanjo pa so najpogosteje padci in trki z drugimi osebami. Dobro je, da poznate varnostne nasvete in ste otrokom za vzgled.