Search
Close this search box.

Na spletnih straneh upravnih enot odslej informacije o čakalnih vrstah. Na Koroškem najdaljše v Slovenj Gradcu, najkrajše v Dravogradu

Upravne enote po novem vsakodnevno objavljajo posodobljene informacije o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve. Ob tem na ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da je vlogo za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje mogoče oddati v katerikoli upravni enoti v Sloveniji.

Ministrstvo za javno upravo je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, namreč pripravilo začasen sistem za seznanjanje strank o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve na posameznih upravnih enotah.

Podatki o čakalnih vrstah so od torka objavljeni na spletni strani upravnih enot https://www.gov.si/drzavni-organi/upravne-enote/. Podatki so posodobljeni vsak dan do 10. ure.

Tisti, ki se jim z novim osebnim dokumentom mudi, lahko vlogo oddajo tudi na kateri drugi upravni enoti, kjer ni tako dolgega čakanja. Lahko pa tudi doplačajo za prednostno izdelavo osebnega dokumenta.

Tabelo, ki prikazuje podatke o čakalnih dobah v dnevih, za najbolj pogoste postopke po upravnih enotah najdete TUKAJ. Kot je razvidno iz tabele so na Koroškem čakalne dobe najdaljše v Slovenj Gradcu, kjer pridete na vrsto za izdelavo osebne izkaznice ali potnega lista v roku treh dni, najkrajše pa so čakalne dobe v Dravogradu, kjer ste na vrsti takoj. V nekaterih krajih se čaka tudi od 10 do 19 dni.

Pri tem naj spomnimo, da je celjski Cetis, ki izdeluje slovenske osebne izkaznice in potne liste, zaradi velikega števila prejetih naročil za nove osebne dokumente rok za njihovo izdelavo podaljšal za dva dni, na pet dni, o čemer smo poročali TUKAJ.

Na ministrstvu za javno upravo ob tem poudarjajo, da je vlogo za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje mogoče oddati v katerikoli upravni enoti v Sloveniji, ker krajevne pristojnosti pri urejanju teh osebnih dokumentov ni.

A ob tem ugotavljajo, da zgolj preusmerjanje množice strank, ki na upravnih enotah urejajo upravne zadeve, kjer ni krajevne pristojnosti, iz mestnih na manjše upravne enote problema daljših čakalnih vrst ne rešuje. Število zaposlenih v posamezni upravni enoti je namreč v tesni povezavi s številom prebivalcev, ki na območju določene upravne enote prebivajo.

Zato je že v fazi preizkušanja vzpostavitev enotnega sistema za podporo uporabnikom storitev upravnih enot, v okviru katerega bi se strankam zagotavljale informacije o čakalnih dobah pri določenih upravnih storitvah. Omenjeni sistem bo vključeval tudi možnost samonaročanja. Ta bo v treh testnih upravnih enotah predvidoma zaživel avgusta, do konca leta pa naj bi se širil še na druge upravne enote.

“Ker pa je dejstvo, da podatke o čakalnih vrstah na upravne storitve stranke nujno potrebujejo, je ministrstvo za javno upravo pripravilo začasen sistem za seznanjanje prebivalcev oziroma strank o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve,so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: STA, www.gov.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
ferdozbrki
ferdozbrki
2 let nazaj

Bo treba začet delat

Dogodki

Upravne enote po novem vsakodnevno objavljajo posodobljene informacije o dolžini čakalnih vrst za določene upravne storitve. Ob tem na ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da je vlogo za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje mogoče oddati v katerikoli upravni enoti v Sloveniji.