V slovenjgraški bolnišnici kmalu skoraj podvojene kapacitete za bolnike s covidom-19

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer imajo trenutno 28 navadnih bolniških postelj za bolnike s covidom-19, se glede na hitro rast števila pozitivnih primerov pripravljajo na povečanje zmogljivosti na 50 postelj. Oddelek bodo razširili predvidoma s ponedeljkom. Dopoldne so zdravili 25 bolnikov s covidom-19, en je potreboval intenzivno nego.
bolnica

Čez vikend bodo tako v izpraznjene prostore v stari kirurški stavbi preselili del bolnikov z internega oddelka, ki niso okuženi z novim koronavirusom, je načrtovano širitev oddelka za bolnike s covidom-19 za STA pojasnila strokovna direktorica slovenjgraške bolnišnice Jana Makuc.

Za kritično bolne bolnike s covidom-19 imajo v bolnišnici zdaj na voljo dve izolacijski sobi, kjer jih stabilizirajo do premestitve v ustanove z že vzpostavljenimi intenzivnimi enotami za covidne bolnike. “Ko bo treba, pa bomo vzpostavili lastno intenzivno enoto s petimi posteljami,” je napovedala Makučeva.

Zaradi povečanih potreb je bolnišnica z današnjim dnem sivo cono v urgentnem centru, v kateri obravnavajo bolnike s sumom na okužbo, razširila na devet postelj. Poleg zmogljivosti na oddelku za bolnike s covidom-19 bolnišnica zagotavlja tudi ločene postelje za oskrbo okuženih otrok in ginekološko-porodniških pacientk.

V četrtek so sicer v slovenjgraški bolnišnici med 92 testiranimi vzorci okužbe potrdili v sedmih primerih. Rezultati poleg rednega testiranja bolnikov v urgentnem centru vključujejo tudi nadaljevanje obširnega testiranja na več oddelkih v bolnišnici.

Med zaposlenimi so potrdili tri nove okužbe, od tega gre v enem primeru za simptomatsko okužbo iz domačega okolja, v dveh primerih pa za okužbo brez simptomov pri nezdravstvenih delavcih, je bolnišnica danes objavila na družbenem omrežju Facebook, prek katerega javnost dnevno obvešča o razmerah v bolnišnici.

Bolnišnica si v prihodnje veliko obeta od uporabe hitrih antigenskih testov, ki jih bodo po napovedih Makučeve pričeli pri kliničnem delu uporabljati ta vikend. Danes so se s prošnjo obrnili tudi na študente univerzitetnega študijskega programa mikrobiologije ali laboratorijske medicine, da bi zaradi povečanih potreb po testiranju na novi koronavirus prek študentske napotnice prišli delati na bolnišnični oddelek za mikrobiologijo.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.