Na severovzhodu države močnejše nevihte z vetrom, v Dravski dolini klestila toča (FOTO)

Na severovzhodu države so zvečer nastale močnejše nevihte, ki so se v nevihtni liniji pomikale proti vzhodu. Pojavljali so se nalivi, krajevno tudi toča. Najhuje je bilo v Brežicah in Krškem, ki ju je zajelo močno neurje z vetrolomom. Podrta drevesa so gasilci odstranjevali tudi v Murski Soboti, Pušči in Rakičanu, kjer so črpali tudi meteorno vodo.
Vuzenica - Foto: Klemen Križaj

V Avstriji na območju naselij Gleinstätten in St. Johann im Saggautal je danes popoldne padala debelejša toča in to kljub dolgotrajnemu “branjenju” z več letali, tako avstrijskimi kot tudi slovenskim (ob meji). Kakšen dokaz je pri tem še potreben, da bo jasno, da s protitočnimi letali, raketami in zvonjenjem prav nič ne vplivamo na razvoj močnejših neviht,” so po nevihtah in toči zapisali na Facebook strani Neurje.si.

Kot je razvidno s spletne strani Uprave za zaščito in reševanje, so v občinah Brežice in Krško gasilci posredovali na območjih, kjer je veter odkrival strehe. Veter je lomil tudi drevesa, ki jih s cestišč odstranjujejo cestne in komunalne službe.

Na terenu so bili tudi prostovoljni gasilci iz Apač, Lutvercev, Podgorja in Žepovcev, ki so odstranili podrta drevesa in prekrili odkrite strehe na objektih.

Podrta drevesa so odstranjevali še v Murski Soboti, Pušči in Rakičanu, kjer so gasilci tudi prečrpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov. Veter je drevesa podiral tudi na območju Občine Beltinci, prostovoljni gasilci iz Gančanov so na relaciji Gančani-Bogojina odstranili podrta drevesa.

Posamezne kraje je prizadela tudi toča, ki je glede na objave na družbenih omrežjih klestila vse od Majšperka do okolice Ptuja. O debelejši toči poročajo tudi z območja Vuzenice, Mute in Radelj ob Dravi. Približno deset minut je toča tolkla tudi na Brežiškem, kjer so sunki vetra lomili drevesa, iz kanalizacijskih jaškov je bruhala voda. Po besedah prebivalcev se je sredi neurja nad mestom zarisala tudi dvojna mavrica.

Marsikje po državi so prebivalcem na pomoč priskočila prostovoljna gasilska društva. Ozračje se bo sicer po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) umirilo že v prvi polovici noči.

Ponoči in zjutraj bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 14 do 20 °C. V ponedeljek bo še večinoma sončno, pihal bo južni do jugozahodni veter. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 34 °C. Jutri bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

V noči na torek se bodo padavine, sprva bodo vmes tudi nevihte, prehodno razširile nad večji del države in v torek čez dan od severa ponehale. Osvežilo se bo, zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja.

V sredo in četrtek kaže na večinoma sončno vreme. Oba dneva bo na Primorskem še pihala šibka burja. Postopno bo topleje.

Vir: STA, Neurje.si, ARSO

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.