Search
Close this search box.

V Mežici se ponašajo z novo pridobitvijo – mestno tržnico

Občina Mežica je v okviru projekta »Ureditev mestnih tržnic v Mežiški dolini« zgradila novo tržnico v samem centru kraja v velikosti 140 m2. Gre za odprt objekt z vsemi elektrovodi, javno razsvetljavo ter pitnikom. Vrednost investicije je bila 154.700,00 €, s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je bilo 85% sofinanciranje. Uradna otvoritev nove tržnice pa bo v začetku novembra 2018.

Foto: Občina Mežica, Mateja Mešnjak

Konstrukcija objekta, ki ga je zasnoval koroški arhitekt Uroš Reiter, je betonska (betonski stebri), zunanji del pa je obdelan z lesenimi letvicami. V objektu so postavljeni pulti za prodajo raznih domačih pridelkov, izdelkov in drugih stvari. Z zadnje strani tržnice je možen dostop za dostavo ter urejen javni wc.

Kot je povedala Mateja Mešnjak, služba za gospodarstvo Občina Mežica: »Z izgraditvijo oz. ureditvijo tržnice bodo dani pogoji za prodajo doma pridelane, zdrave hrane, s čimer želimo izboljšati kvaliteto življenja v občini, saj bodo do tovrstnih pridelkov prišli tudi prebivalci, ki se ne ukvarjajo s kmetijstvom in ne pridelujejo hrane sami. Lokalnim pridelovalcem bo dana priložnost za dodatni vir dohodka, na drugi strani pa se bo izboljšala ponudba zdrave in sveže zelenjave ter drugih artiklov za lokalno prebivalstvo in turiste, ki nas bodo obiskali.

Prav tako želimo z investicijo ponudnike centralizirati na eno mesto, saj le tako lahko tržnica dobro posluje. V samem centru želimo vzpostaviti boljše vzdušje ter popestriti življenje z raznimi dogodki ter prireditvami. Vsem, ki bodo ponujali svoje izdelke na tržnici, ne bomo zaračunavali najemnine, plačali bodo samo takso za prodajo izdelkov izven poslovnih prostorov, dodaja Mešnjakova.

In kaj o novi tržnici menijo domačini

Ema Žagar, predsednica odbora za kmetijstvo in gozdarstvo v Občini Mežica: »Všeč mi je njena odprtost in prostornost. Tržnica je kraj kjer se trguje, in dobrine, pridelki … morajo biti vidni kupcu. Dobri trgovci dajejo tržnici dušo, kupci pa tej duši življenje. Želim si, da bi postala naša tržnica kraj za prave ljudi in dobre stvari, kar vodi k druženju in kofetkanju s prijatelji na vasi.«

Foto: Matevž Peršak

Matevž Peršak, ki je tudi sam pridelovalec in prodajalec zelenjave tako v Mežici, kot izven, je nad pridobitvijo navdušen. Kot dodaja Peršak, je tržnica izvrstna pridobitev za Mežico. Lepa arhitektura, skoraj nikjer v Sloveniji nimajo tako moderne.

Peršak dodaja: »Želel bi, da bi se na tržnici kupovalo čim več, da bi bila ponudba nadvse raznolika in čim večja, vendar brez prodajalcev oblačil. Da bi meščani prepoznali domače izdelke, pridelke in predelane dobrote naših kmetij. Da bi bil najem tržnice brezplačen, pod pogojem, da vsak počisti za seboj. Dogovoriti bi se morali tudi o embalaži, da ima vsak le svojo, predvsem lepo embalažo, da ne bo povsod polno škatel in plastike. Poudarja še, da je treba določiti nekoga (skrbnika), ki bo skrbel za čistočo in urejenost objekta, da bi ljudje tudi sanitarje pustili za seboj čiste in snažne.«

Foto: Matevž Peršak

Milka Podričnik, Kmetica leta 2014, je vesela nove pridobitve, podpira razvoj občine, dodaja pa, da ji vizualno objekt ni preveč všeč, saj ta moderni slog gradnje tržnice ne spada v podeželsko okolje in tržnica kot sama niti ni preveč funkcionalna. Podričnikova meni, da bo prodajalce zaradi prepiha zeblo, sama pa je bolj naklonjena lesenim kot betonskim stojnicam. Vsekakor pa upa, da bo tržnica zaživela in da bodo na njej prodajali tako domačini kot tudi pridelovalci sadja in zelenjave od drugod.

Mežiški čebelar, Marjan Dimec, pa je dejal: » tržnica je lepa pridobitev za Mežico. Upam, da bomo znali to ceniti in koristiti. Hvala vsem, ki ste pripomogli, da ste ta lep objekt realizirali.«