Search
Close this search box.

FOTO: Na Ravnah so na slovesni seji podelili občinska priznanja

Včeraj, 11. aprila 2024, je na Ravnah na Koroškem potekala slovesna sejo občinskega sveta s podelitvijo občinskih priznanj.

Na Ravnah na Koroškem so včeraj, 11. aprila 2024, s slovesno sejo občinskega sveta obeležili praznik mesta Ravne na Koroškem in se spomnili 12. Aprila 1952, ko se je Trg Guštanj preimenoval v mesto Ravne na Koroškem in so bile slednjemu podeljene mestne pravice.

Na seji, ki je ob 18. uri potekala v grajskem razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, so podelili občinska odličja.

Nagrado Občine Ravne na Koroškem je za življenjsko delo prejel Robert Jamnik, za delo na področju programa jazza ter ustvarjanje na kulturnem, izobraževalnem in glasbenem področju, ki predstavlja trajen prispevek k razvoju občine in je pomembno za delo in življenje v njej ter za njen ugled.

Robert Jamnik je uspešen poslovnež, kulturnik, vizionar. Pred 17 leti je vzklila ideja, da si na Ravnah zaslužimo kakovosten jazz, katere (so)pobudnik je bil tudi njegov sin Vid Jamnik, ki se je uspešno podal v jazz vode že z dvanajstimi leti, podpora viziji pa so bili tudi njegovi somišljeniki, ki so verjeli v idejo, da lahko Ravne na Koroškem gostijo glasbenike, ki sicer igrajo na odrih evropskih in svetovnih prestolnic. Kulturno društvo Drugi zvoki na Ravnah na Koroškem je z Robertom Jamnikom in Francem Kokalom na čelu, formalna nadgradnja prvotne zamisli v letu 2010, od takrat dalje pa se je program Jazz Ravne tako po številu organiziranih dogodkov kot tudi po njihovi kakovosti strmo vzpenjal po lestvici pomembnosti in priljubljenosti jazzovskih prizorišč, ne le v Sloveniji, pač pa tudi širše. Kulturno društvo Drugi zvoki je z organizacijo koncertov jazza povezalo lokalno skupnost, druge kulturne organizacije, prostovoljce in vedno bolj zahtevno občinstvo, dobilo podporo slovenskega Ministrstva za kulturo in postalo član »Jazz Festivals Association in Europe Jazz Network«, kjer so praktično edini prostovoljci med več kot 200 profesionalnimi člani zveze. Leta 2012 je KD Drugi zvoki iz Ljubljane na Koroško preneslo »Festival slovenskega jazza, ki se od takrat dalje izvaja pri nas in vsako leto postreže z več dogodki tako na Ravnah, kot po drugih Koroških občinah. Preko 300 koncertov, od tega ogromno slovenskih premier, preko 2000 nastopajočih in aktivno sodelujočih, dvanajst festivalov slovenskega jazza, snemanja RTV Slovenija za radijski in TV program, kopica izdanih CD-jev, gostovanja po Sloveniji in tujini so le nekatere od številk, ki povedo koliko dela je bilo opravljenega.

Nagrada Občine Ravne na Koroškem je v prvi vrsti nagrada Jamniku, Kokalu in vsem ostalim, ki so odločilno vplivali na uspeh in razvoj društva ter zvrsti glasbe v širšem pomenu. 

Jazz Ravne pa ni le organizator koncertov, ampak tu domuje z zelo močno šolo jazza, ki jo podpira tudi Glasbena šola Ravne na Koroškem, s čimer utrjuje svojo vlogo kot ustvarjalni in izobraževalni motor razvoja v glasbenem svetu.

Angažiranost Roberta Jamnika na več področjih kaže njegovo široko razgledanost in predanost različnim interesom. S svojim delom in aktivnostmi je postal pomemben del skupnosti ter zgled mnogim, kako združiti strast, talent in angažiranost v različnih sferah življenja.

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem je prejelo Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem, za 110 let delovanja društva, dolgoletni prispevek k razvoju čebelarstva  na območju občine in širše ter za izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju  Občine Ravne na Koroškem.

Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem je član Čebelarske zveze Slovenije, priznane Rejske organizacije za kranjsko sivko, ter Čebelarske zveze Koroške. Usmerjeno je v podporo in promocijo čebelarstva in čebeljih izdelkov ter ima dolgo tradicijo povezovanja s čebelarskimi društvi na avstrijskem Koroškem in v ostalih delih Slovenije. Ima status nevladne organizacije na področju kmetijstva, ki deluje v javnem interesu. Letos praznuje 110. obletnico obstoja in organiziranega delovanja.

Čebelarsko društvo organizira tečaje, predavanja in delavnice za svoje člane, šolsko mladino, otroke v vrtcih ter ostale zainteresirane, se aktivno vključuje v promocijo čebelarstva in čebeljih pridelkov in se zavzema za varstvo čebel pred boleznimi, škodljivci in drugimi grožnjami ter spodbuja ekološko čebelarstvo in trajnostno upravljanje čebeljih populacij.

Društvo organizira različne lokalne dejavnosti in družabne dogodke, ki povezujejo člane, izobražujejo širšo javnost in prispevajo k krepitvi skupnosti. S postavitvijo učnega čebelnjaka in povezanimi aktivnostmi postavljajo tudi osnovo za morebiten razvoj čebelarskega turizma pod sloganom: Ravne, čebelarsko mesto. Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem je prejemnik mnogih prestižnih priznanj in plaket, ki s svojim izjemno dolgim delovanjem že več kot 5 generacij skrbi za razvoj čebelarstva na območju občine Ravne na Koroškem in širše.

Veliko Prežihovo plaketo je prejela Irena Oder, za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo na področju kulture ter izjemen in trajen prispevek k prepoznavnosti in ugledu Občine Ravne na Koroškem.

Mag. Irena Oder je prepoznaven obraz kulture v Občini Ravne, širši Mežiški dolini ter celotni regiji. Njeno ime je bilo zadnjih petnajst let prepleteno z eno glavnih kulturnih institucij – Koroško osrednjo knjižnico. Življenjska in profesionalna pot jo je po končanem študiju vodila nazaj na Koroško, kjer je pustila neizbrisne sledi kot profesorica slovenskega jezika in književnosti na ravenski gimnaziji, vodja šolske knjižnice in direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki jo je uspešno vodila tri mandate, do svoje upokojitve.

Zelo zgovorna je tudi njena osebna bibliografija. V več kot osemdesetih prispevkih jo lahko prepoznamo kot avtorico številnih spremnih besed, uvodnikov in recenzij, lektorico, urednico in članico uredniških odborov, avtorico strokovnih prispevkov, intervjujev … Prav tako lahko sledimo številnim objavam v lokalnih časopisih in medijih o Kulturnem društvu Prežihov Voranc, ki mu predseduje od leta 2008. Med najvidnejše skupne dosežke sodi digitalizacija Koroškega in Informativnega fužinarja, v njenem zadnjem mandatu je knjižnica na državnem nivoju v okviru izvajanja območnih nalog pridobila status Kompetenčnega centra za lahko branje ter večkrat uspešno sodelovala na projektih, podprtih s strani LAS-a in v tem obdobju nadgradila svojo dejavnost s številnimi novostmi in kvalitetnimi dogodki.

V več mandatih je bila članica Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem, v letih 2006–2018 tudi predsednica Krajevne skupnosti Kotlje. Svoj prosti čas razdaja za lektoriranje, uredniško delo in mentorstvo, ter tudi kot prostovoljka v medgeneracijskih dejavnostih. Leta 2023 je dobila častni naziv Ambasadorka vseživljenjskega učenja.

Na vseh področjih delovanja jo odlikuje njena človeška in intelektualna širina, strokovnost, velika mera odgovornosti za našo kulturno in naravno dediščino, ljubezen do pisane besede, srčnost in čut za soljudi.

Plaketa Občine Ravne na Koroškem je prejel  Matej Pečovnik, za prostovoljsko delo in udejstvovanje na področju preventivnih aktivnosti prepoznavanja in preprečevanja rakavih obolenj.

Matej Pečovnik je že tretje leto predsednik društva OnkoMan, ki deluje na področju celotne Slovenije in podpredsednik združenja OnkoNet, ki združuje vsa največja onkološka društva. Je tudi podpredsednik sveta pacientov Onkološkega inštituta in glas pacienta na Onkološkem inštitutu ter član strokovne skupine pri državnem programu za obvladovanje raka za mladostnike in mlade odrasle (adolescents and young adults AYA). Matej Pečovnik je v širšem okolju prepoznan po izjemnih prizadevanjih, ki jih z društvom vlaga, da se tudi na Ravnah na Koroškem odvijajo pomembni dogodki in vsebine na področju izobraževanja in osveščanja. S svojo ekipo vsako leto znova dokaže, da je vse mogoče in dogodek Krog življenja iz leta v leto raste po kakovosti, vsebini in priljubljenosti med ljudmi.

Je neumoren borec za pravice pacientov, njihov zagovornik, mentor, svetovalec in prijatelj, ki s svojo življenjsko zgodbo pooseblja navdih marsikomu, ki premaguje raka. Društvo se podpisuje tudi pod odmevne nacionalne kampanje: 30 sekund rešuje življenje, Dej se preglej in Sranje!, ki nagovarjajo mnoge bolnike in tako strokovno kot laično javnost.

Matej Pečovnik s somišljeniki pomembno prispeva k zbiranju prepotrebnih sredstev za pomoč pri nakupu naprav za rehabilitacijo onkoloških bolnikov, ozaveščanju širše javnosti, predstavlja podporo zdravemu življenjskemu slogu, opozarja na dejavnike tveganja ter udejanja ključno sporočilo skupnosti, da smo tukaj drug za drugega.

Prežihovo plaketo je prejela zasedba Hedera Vento, za izjemne dosežke na področju glasbenega udejstvovanja v preteklem letu in prispevek k večanju prepoznavnosti kulturne dejavnosti.

Zasedba Hedera Vento naš prostor bogati od leta 2013. Pričelo se je s preigravanjem svetovnih uspešnic, s poudarkom na latinsko-ameriški kulturi. Zasedbo sta glasbeno definirali pestra glasbena razgledanost ter navezanost na ljudske pesmi, ki so jih člani že kot otroci prepevali s svojimi domačimi. Tako lahko v njihovi glasbi slišimo pridihe svetovne ljudske in tradicionalne glasbe, bluesa, jazza in latino glasbe.

Navdihujejo jih tematike življenja v neposredni resničnosti, dogodki iz človekovega osebnega življenja, čustvovanja in mišljenja, ter ljubezen do kulturne dediščine, narave in do sočloveka. Zasedba od leta 2020 šteje tri člane: Aljaž Lipuš (kitara, bas, vokal), Urša Lorber (violina, mandolina, viola, vokal, tolkala) in Mojca Kamnik (viola, mandolina, bas, vokal). Pred tem so delovali v kvartetu z Aleksandrom Smodetom, sicer tudi ustanovnim članom zasedbe.

Leta 2021 so pod taktirko članice Mojce Kamnik ustvarili intermedijski performans ‘Je na Dravci mhlica’, ki izvira iz koroških ljudskih pesmi z ljubezensko tematiko, v katerih reka Drava predstavlja točko preobrata ali konflikta. So izvajalci, gostje ali nosilci pomembnih performansov in glasbenih potovanj skozi zvočne krajine, zaznave in zgodbe doma in po svetu. Hedera Vento sestavljajo izkušeni glasbeniki in multiinstrumentalisti, ki jih navdihujeta zvrstna raznolikost in akustični prizvok.

Klančnikovo plaketo je prejel Jure Dretnik, za izjemne športne dosežke v disciplini namiznega tenisa v preteklem letu in prispevek k večanju prepoznavnosti športne dejavnosti.

Jure Dretnik je po poklicu profesor športne vzgoje na OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem. Pri Namiznoteniškem klubu Fužinar Inter diskont je začel trenirati v drugem razredu osnovne šole in klubu ostal zvest vse do danes. Nekaj let je treniral tudi odbojko pri OK Fužinar, kjer so leta 2004 postali kadetski državni prvaki, 2005/06 mladinski državni prvaki, z ekipo Gimnazije Ravne pa so v sezoni 2005/06 postali šolski državni prvaki. Aktiven je bil tudi v Športnem društvu Strojnska Reka pri organizaciji odbojkarskih turnirjev.

Že v času študija na Fakulteti za šport, ki jo je zaključil z diplomsko nalogo posvečeno telesni pripravi v namiznem tenisu, je pomagal pri delu v NTK Fužinar Inter diskont, od leta 2011 pa opravlja delo trenerja. Pozornost pri delu z najmlajšimi je namenjal čim bolj množični vključenosti otrok v namizni tenis, promociji športne panoge in njenem razvoju, izvajanju treningov, vodenju igralcev na tekmovanjih ter organizaciji različnih tekmovanj. Samo v preteklem letu je Ženska ekipa NTK Fužinar Inter diskont na 32. državnem prvenstvu osvojila naslov ekipnih državnih prvakinj, igralci NTK Fužinar do 21 let so posamezno in v dvojicah dosegli izjemne rezultate med najboljših 8, Aljaž Godec je postal državni prvak posamezno, na državnem prvenstvu za kadete in kadetinje v namiznem tenisu so kadeti osvojili 3., kadetinje pa 4. mesto. Na 44. Jakhlovem memorialu sta mlajši kadet Tai Bač in kadetinja Polona Horvat osvojila 2. mesto, zelo uspešni so bili tudi ostali. Moška in ženska članska ekipa sta lani obe osvojili končno tretje mesto in ponovili uspeh iz leta 2022, Zveza športnih društev Ravne je na prireditvi Športnik leta 2022 kot naj ekipo razglasila žensko ekipo NTK Fužinar Inter diskont, pod vodstvom trenerja Jureta Dretnika.

S svojim strokovnim delom v klubu je prispeval k večji prepoznavnosti namiznega tenisa, povečanju števila mlajših kategorij ter k odličnim rezultatom na različnih tekmovanjih. 

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo za prejeta priznanja in jim želimo še nadaljnje uspešno udejstvovanje v domačem kraju.

Prav tako so na slovesni seji podelili tudi izobraževalne certifikate UNESCO Globalni Geopark – izobraževalni center. Certifikate so prejele vse tri ravenske osnovne šole in Vrtec Ravne na Koroškem.

Vir: Občina Ravne

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Včeraj, 11. aprila 2024, je na Ravnah na Koroškem potekala slovesna sejo občinskega sveta s podelitvijo občinskih priznanj.