Search
Close this search box.

Na Ravnah skupnostna akcija: “Bodi viden, bodi previden” (FOTO)

Danes so se člani Sveta za preventivo, vzgojo in varnost v cestnem prometu, skupaj s policijo, Medobčinskim redarstvom občin Mežiške doline in občine Dravograd, ter učenci OŠ Prežihovega Voranca v občini Ravne na Koroškem združili v izvedbi obsežne osveščevalne akcije "Bodi viden, bodi previden!".

Svet za preventivo, vzgojo in varnost v cestnem prometu, skupaj s policijo, Medobčinskim redarstvom občin Mežiške doline in občine Dravograd ter učenkami in učenci OŠ Prežihovega Voranca, v občini Ravne na Koroškem izvaja veliko osveščevalno akcijo – Bodi viden, bodi previden!

Dnevi se krajšajo, ob jutrih in v tem času že v poznih popoldnevih, nas vse dlje spremlja tema in slabši pogoji vidnosti, ravno v času, ko smo najpogosteje udeleženi v cestnem prometu. 

Ker je vidnost – varnost je treba ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (z odsevnimi trakovi, kresničkami, odsevnimi površinami na oblačilih ali obutvi, z uporabo svetilke). Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žaromet.

Hoja je najbolj naravna in zdrava oblika gibanja, zato so pešci najpogostejši udeleženci v prometu, žal, tudi najbolj ranljivi udeleženci prometa. Slovenske ceste vsako leto zahtevajo smrtne žrtve in hudo poškodovane tudi med pešci, zato je zavedanje, kako se obnašati v vlogi pešca, da bodo varni, še kako pomembno.

Kot pešci_ke lahko za svojo varnost največ naredimo prav sami, nikoli pa ne pozabimo:

  • PEŠEC_KA NIMA ABSOLUTNE PREDNOSTI – vedno se je potrebno prepričati, da lahko varno prečkamo cesto;
  • uporabljamo prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi);
  • če ni zagotovljenih površin za pešce, hodimo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da nas nasproti vozeči vozniki prej opazijo;
  • vedno se prepričamo o varnem prečkanju ceste: pogledamo levo in desno, predno stopimo na vozišče;
  • cesto prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja;
  • za večjo vidnost nosimo svetla in odsevna oblačila, dodamo tudi odsevna telesa: odsevni trakovi, kresničke, tudi svetilka je odsevno telo, ki opozarja na nas v temi, megli, dežju;
  • ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti nosimo odsevnik na vidnem mestu. Glejte, da se odsevnik vedno nahaja na strani, ki je obrnjena proti vozišču;
  • obvezna uporaba prehodov za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakamo pri zeleni luči za pešce – preden prečkamo prehod, pogledamo levo in desno kljub zeleni luči na semaforju! Na nesemaforiziranih prehodih smo zlasti pozorni na približujoča se vozila, počakamo, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (dvig roke, vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom).

Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči!

Učenke in učenci, ki sodelujejo pri predmetu Kaj veš o prometu, so med občanke in občane razdelili kar 200 odsevnikov in zloženk. 

Vir: Ravne.si

Fotogalerija

Danes so se člani Sveta za preventivo, vzgojo in varnost v cestnem prometu, skupaj s policijo, Medobčinskim redarstvom občin Mežiške doline in občine Dravograd, ter učenci OŠ Prežihovega Voranca v občini Ravne na Koroškem združili v izvedbi obsežne osveščevalne akcije "Bodi viden, bodi previden!".