Search
Close this search box.

Na Brdu podelili nacionalna priznanja za najboljše inovacije. Med prejemniki tudi Korošci

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju že dvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem.

Na letošnji prireditvi, ki je potekala pod sloganom Z inovacijami presegamo meje, je podelila sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih in tri posebna priznanja.

To leto sta na regionalne razpise prispela 202 inovacijska predloga, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatorjev in inovacijskih ekip. Že junija se je odvilo 11 regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah, ena podelitev je bila prejšnji teden, ena pa bo novembra. 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije pa se je potegovalo za priznanja na nacionalni ravni.

Farmacevtska družba Lek je zlato nacionalno priznanje prejela za koloidno suspenzijo super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije, TPV Automotive za razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, HighFly za električni vodni skiro, Domel za mokro suho sesalno enoto, Cleangrad za drsna vrata za čiste prostore, Steklarna Hrastnik in razvojni center eNeM za izdelavo trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla ter Pipistrel Vertical Solutions za Pipistrel Velis Electro.

Prejemniki posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv so letos Engrotušev projekt Ana Roš & Tuš za širši družbeni vidik, Iskraemecov Zeleni pingvin za širši okoljski vidik ter digitaliziran električni hyper avtomobil podjetja Tushek v računalniški igrici Grid Legends za širši promocijski vidik Slovenije v svetu.

Posebej izpostavljamo koroške nacionalne kandidate, ki so prejeli naslednja priznanja

Srebrno nacionalno priznanje:

Podjetje: Ekstera d.o.o.

Za inovacijo: Obdelava visoko legiranih brusnih muljev z vakuumsko destilacijo

Inovacija je rezultat sodelovanja koroških podjetij Ekstera d.o.o., SIJ System Ravne d.o.o., Tro d.o.o. in Noriški ogenj Tilen Šumah s.p.. Predstavlja uvedbo novega tehničnega postopka v kovinsko obdelovalni industriji, s katerim vakuumsko destilirajo emulzijo iz brusnih muljev visoko legiranih zlitin  in barvnih kovin. S procesom vakuumske destilacije se iz brusnega mulja izloči emulzija, ki se lahko vrne nazaj v proces obdelave kovin. Suh kovinski prah se z briketiranjem stisne v visoko legirane brikete, ki se lahko uporabijo kot material za dolegiranje v procesu izdelave kovin. Z briketiranjem dosežemo boljše rezultate pri nadaljnjem pretapljanju in nižje transportne ter manipulacijske stroške zaradi manjšega volumna in direktne prodaje izdelkov v metalurške obrate.

Podjetje: Viptronik d.o.o.

Za inovacijo: Avtonomni transportni sistem za bolnišnice GoCart

Cilj inovacije je obvladovanje celovite notranje logistike materialno tehničnih sredstev v bolnišnici. Ponuja rešitev za razbremenitev osebja ter s tem zmanjša možnosti prenosa bolnišničnih okužb z uporabo Avtonomnega Transportnega Sistema. Robot potuje med etažami in objekti. V primeru požara se umakne. Uporabljena tehnologija omogoča, da se robot varno izogiba oviram. Upoštevali so najvišje standarde, da je zavedanje robota svoje okolice na najvišjem nivoju. Sistem uvrščajo v Slovensko strategijo pametne specializacije.

Bronasto nacionalno priznanje:

Inovator: Jan Zajamšek

Za inovacijo: Inovativni jedilni pribor

Inovacija Jana Zajamška je inovativni jedilni pribor, ki je sestavljen iz treh vložkov, ki se med seboj povezujejo preko magnetov na vsakem vložku so ali žlice ali noži ali vilice. Vložki se med sabo na čisto drugačni ravni povezujejo in dopolnjujejo kot sedaj na globalni ravni še ni bilo možno videti. Vložki so kot sestavljanka, ki si jo vsak sestavi po svojih željah ter se dopolnjuje z novimi izdelki, ki so v teku razvoja. Jedilni pribor je tudi prenosen, potrošniku jedilni pa ponuja enostavno uporabo, shranjevanje ter čudovit dizajn, ki se zlije z vsakim prostoru v katerem je nameščen.

Podjetje: Robeta d.o.o.

Za inovacijo: Schumacher Edition By Robeta

Projekt Schumacher Edition By Robeta predstavlja luksuzni avtodom, ki na svetovnem Caravaning trgu še ne obstaja (tehnološki, trajnostni in dizajnerski segment). Na projektu so razvijali nove tehnologije in sisteme, ki so v segmentu Camper vozil novost in predstavljajo popolnoma novo dimenzijo udobja v avtodomarstvu. Avtodom, narejen na šasiji Mercedes s 4×4 pogonom, omogoča popotovanja po urbanih mestih in odkriva skrivne kotičke neokrnjene narave v planinah ali na morju. Omogoča popolni elektro nadzor nad vsemi elektro napravami v vozilu. Omenjeni avtodom je poleg svoje elegance in prestižnosti tudi okolju prijazen in trajnostno naravnan.

Pri tem naj še omenimo, da tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni šteje 26 let, zadnjih 20 let pa poteka tudi nacionalna podelitev. V tem času je GZS nagradil že več kot 11.000 inovatorjev za več kot 3440 inovacij. Na nacionalni ravni je bilo v teh letih podeljenih 169 zlatih priznanj. Podjetje, ki je največkrat prejelo zlato nacionalno priznanje, pa je Krka.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je vesel, da so med letošnjimi inovacijami tako produktne kot procesne, kar pomeni, da “imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki so sposobne inovirati na res širokem področju”. Poudaril je, da se z iskanjem in razvojem novih rešitev presegajo meje. Podjetja in organizacije krepijo družben vpliv, skrbijo za uspešen zeleni prehod, veča se tudi prepoznavnost Slovenije in njenega gospodarstva.

Je pa Šimonka kritičen do tega, da Slovenija že vrsto let sodi v skupino zmernih inovatorjev in je zaradi premajhnega vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije pod povprečjem EU po kazalnikih inovativnosti. Šimonka meni, da mora ključno vlogo pri tem prevzeti država in v razpise vključevati dizajn ter druge pristope. Izpostavil pa je tudi pomen nadgradnje podpornega okolja, ki ima v navezavi s spodbudami multiplikativen učinek v gospodarstvu.

O tem je tekla beseda tudi na današnji strokovni konferenci, ki je bila posvečena vlogi in pomenu dizajn inovacij. Na konferenci so prišli do zaključkov, da prihodnost inovacijskega ekosistema ni v osredotočanju na specifične sektorske politike, ampak je potrebno medresorsko sodelovaje, ki vzpostavljanja horizontalna povezovanja znanstvenih raziskav s tehnološkim razvojem. Potrebno je tudi aktivno vpeljevanje kompetenc prihodnosti v slovenski izobraževalni sistem.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je priznal, da imajo univerze določene težave pri dojemanju dela za industrijo in družbeno okolje. Še bolj pereče pa se mu morda zdi to, koliko slovenske industrije je sposobne absorbirati znanje z univerz in ustvarjalno ter konstruktivno delati z institucijami znanja.

Aleš Pustovrh z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je opozoril, da je Slovenija padla iz skupine močnih inovatork v skupino zmerno inovativnih držav zaradi pomanjkanja kapitala. Prepričan je, da je vsem jasno, kaj je treba narediti in da je bilo to večkrat tudi že zapisano, dejansko pa je treba to enkrat tudi izvesti in strategijo uresničiti.

Generalni direktor direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Jernej Salecl, ki je prepričan, da bi najnovejši podatki že pokazali boljše rezultate, meni, da je treba vztrajati pri obstoječem delu, a izboljšati tisto, kar ne funkcionira. Meni, da je treba znotraj obstoječe pametne specializacije bolj podpreti perspektivna področja.

Katalog prejemnikov nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2022 je na voljo tukaj. Razstavo zlatih inovatorjev pa si lahko ogledate na GZS do 14. oktobra.

Dogodki

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju že dvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem.