Search
Close this search box.

Neuradno: Na japonski križarki, ki je zaradi koronavirusa v karanteni, tudi Korošci

Fotografija je simbolična

Na japonski križarki Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, so danes diagnosticirali 65 novih primerov koronavirusa, poroča STA.

Kot smo že večkrat poročali, je na njej tudi šest Slovencev, ki se po zagotovitvah MZZ počutijo dobro in so v rednem stiku z Veleposlaništvom RS v Tokiu. Po naših neuradnih podatkih, ki smo jih prejeli iz različnih virov, pa naj bi bili med šestimi slovenskimi državljani tudi štirje Korošci.

Veleposlaništvo RS v Tokiu je v stalnem kontaktu s slovenskimi državljani, ki so na ladji. Njihovo stanje je dobro in nimajo zdravstvenih težav. Upoštevajo navodila, ki so jim posredovana. Slovensko veleposlaništvo bo tudi v prihodnje spremljalo razmere in po dogovoru nudilo pomoč državljanom (zagotovitev zdravil itd.), so nam sporočili z MZZ. Na uradno potrditev, da gre za Korošce pa še čakamo.

Na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, so diagnosticirali 65 novih primerov okužbe, je danes za STA sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje. Skupno število okuženih se je tako povečalo na 135. Šest slovenskih državljanov na ladji je zdravih, so sporočili z MZZ.

Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, je tudi šest slovenskih državljanov. Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov, ki so po navedbah MZZ v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Njihovo stanje je dobro in nimajo zdravstvenih težav ter upoštevajo navodila, ki so jim posredovana, so danes sporočili z MZZ. Kot dodajajo, bo slovensko veleposlaništvo tudi v prihodnje spremljalo razmere in jim po dogovoru nudilo pomoč.

Japonske oblasti so za križarko Diamond Princess ob vplutju v japonske vode v začetku minulega tedna odredile 14-dnevno karanteno, saj je bil z virusom okužen eden od potnikov, ki se je z ladje izkrcal minuli mesec v Hongkongu.

Kot so danes sporočili z japonskega ministrstva za zdravje, so dobili izvide testov 103 ljudi, od katerih jih je bilo 65 pozitivnih. Po podatkih upravitelja ladje gre večinoma za japonske državljane, so pa med njimi tudi Avstralci, Filipinci, Kanadčan, Britanec in Ukrajinec.

Ko je ladja s 3711 potniki in člani posadke priplula na Japonsko, so oblasti testirale skoraj 300 ljudi. Nato so več deset okuženih postopoma evakuirali v lokalne zdravstvene ustanove. V zadnjih dneh so testiranje razširili še na osebe, pri katerih so se na novo pojavili simptomi, in tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi potniki ali člani posadke.

Tisti, ki so ostali na križarki, morajo biti v kabinah in smejo na palubo le za kratek čas. Ob izhodu iz kabin morajo nositi maske in ohranjati razdaljo od drugih ljudi. Dobili so tudi termometre za redno spremljanje telesne temperature, navaja STA.

Več informacij sledi.

Vir: MZZ, STA

Dogodki