Search
Close this search box.

Možen ukrep za zaščito pred okužbami v vrtcih in šolah tudi čistilec zraka

V svetu se za preprečevanje širjenja virusnih okužb v zaprtih prostorih vse pogosteje uporabljajo tudi čistilci zraka, ki so v Sloveniji za zdaj precejšnja novost. V minulih tednih so čistilec zraka testirali v škofjeloškem vrtcu in osnovni šoli, kjer so danes predstavili tudi njegovo delovanje in učinkovitost.

V Škofji Loki so preizkušali čistilec zraka AeraMax Professional ameriške družbe Fellowes, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje Trend. Kot je povedala prodajna zastopnica Maja Rihar, so bili na začetku nekoliko skeptični, za ponudbo na slovenskem trgu pa so se odločili po predstavitvi in po tem, ko je omenjeni čistilec zraka pridobil certifikat, da z 99,99-odstotno učinkovitostjo zmanjša aerosolizirano koncentracijo koronavirusa 229E v eni uri delovanja.

“Raziskave kažejo, da smo okužbam najbolj izpostavljeni v zaprtih prostorih, kjer je zrak poln aerosolov, zato se v svetu kot preventivni ukrep za omejitev okužb vse pogosteje uporabljajo čistilci zraka. V Sloveniji so čistilci zraka relativna novost, zato smo, ker sem iz Škofje Loke, čistilce zraka naprej ponudili v testno uporabo vrtcu in osnovni šoli v Škofji Loki,” je povedala Riharjeva.

Čistilec zraka s pomočjo laserskih senzorjev deluje, dokler je zrak umazan, potem pa se samodejno preklopi v stanje pripravljenosti in tako prihrani energijo ter podaljša življenjsko dobo filtra. Čiščenje zraka poteka v štirih stopnjah filtracije, in sicer prek predfiltra, filtracije z aktivnim ogljem, industrijsko ojačanim filtrom HEPA in bipolarnim ionizatorjem. Zaslon pa uporabnikom omogoča, da vidijo kakovosti zraka in spremljajo delovanje čistilca.

Kot je pojasnila Riharjeva, so bili čistilci zraka razviti za omejitev širjenja okužbe s koronavirusom v gospodarstvu, v velikih proizvodnih dvoranah, kjer lahko ena okužba prepreči delovanje celotne linije. Pozneje so uporabo aplicirali tudi v skupnih pisarnah, domovih za starejše, šolah, vrtcih, ambulantah in drugje. V Sloveniji so se odločili, da ga bodo ponudili tam, kjer so prisotne najbolj ranljive skupine in kjer je najtežje spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe, kot so vzdrževanje razdalje in nošenje maske.

V škofjeloškem vrtcu Kamnitnik so testirali mobilen, v Osnovni šoli Ivana Groharja pa stacionaren čistilec zraka. Kot je povedal ravnatelj šole Marko Primožič, so ga namestili v učilnico drugega razreda, kjer so zaradi bližine učilnice za tehnični pouk večkrat vonjali barve in smole. “Po namestitvi smo opazili, da je zrak v učilnici bistveno boljši kot v predprostoru in učenci ter učiteljica so zadovoljni,” je izpostavil Primožič.

“Nismo pa seveda mi strokovnjaki, ki bi vedeli, ali čistilec iz zraka pobira tudi delce koronavirusa. Si pa srčno želim, da je tako in da bi lahko za prihodnje načrtovali nakup čistilcev, za kar bi bilo treba zagotoviti tudi ustrezna sredstva,” je dejal Primožič in pojasnil, da bi tako morda lahko v prihodnje razrahljali druge epidemiološke ukrepe. Najprej pa si želi, da bi se z občino lahko dogovorili za odkup tega čistilca, ki ga testirajo že dva meseca, in za nakup še enega za učilnico tehničnega pouka.

Riharjeva je povedala, da so glede možnosti financiranja nakupa v stikih s škofjeloško občino, nadaljnje povpraševanje za testiranja ali nakup čistilcev pa že imajo tudi iz drugih šol. Bomo videli, kako bo šlo naprej,” je izpostavila o nadaljnjih korakih in možnostih, da bi se država ali lokalne skupnosti odločile za opremo vrtcev in šol s čistilci zraka. Njegova cena se sicer giblje od 1000 do 2000 evrov.

Dogodki

V svetu se za preprečevanje širjenja virusnih okužb v zaprtih prostorih vse pogosteje uporabljajo tudi čistilci zraka, ki so v Sloveniji za zdaj precejšnja novost. V minulih tednih so čistilec zraka testirali v škofjeloškem vrtcu in osnovni šoli, kjer so danes predstavili tudi njegovo delovanje in učinkovitost.