Search
Close this search box.

Kotnikov Pavli (Pavel Kogelnik) s Suhega Vrha praznuje častitljivih 90 let (FOTO)

Danes praznuje okrogli jubilej, častitljivih 90 let, Pavel Kogelnik, po domače Kotnikov Pavli s Suhega Vrha nad Prevaljami, ki se že 77 let ukvarja s čebelarstvom, še vedno pa rad v roke vzame kakšno dobro knjigo, najbolj pa uživa v družbi otrok, vnukov, pravnukov in prapravnuka.

Danes praznuje okrogli jubilej, častitljivih 90 let, Pavel Kogelnik, po domače Kotnikov Pavli s Suhega Vrha nad Prevaljami. Ob tej priložnosti smo na kratko z njim poklepetali tudi mi in hkrati s tem izpolnili željo njegovim svojcem, da bo ta slavnostni dan nekje tudi zabeležen.

Gospod Kogelnik je rojen 28. aprila, tako da je ravno na današnji dan dopolnil 90. let, praznoval pa je včeraj v družbi njemu najdražjih članov njegove velike družine.

Kotnikov Pavli, kot mu pravijo domačini, se je rodil na majhni kmetiji, na Suhem Vrhu, kjer živi še danes. Poročil se je z Alojzijo, s katero sta imela 8 otrok. Čeprav je žena že pokojna, Pavli nadvse uživa v družbi svojih otrok, 23-ih vnukov, 32-ih pravnukov ter enega prapravnuka in se vedno znova razveseli njihovih obiskov.

FOTO: Osebni arhiv Pavel Kogelnik

Kot je dejal Pavli, majhna kmetija ni dajala dovolj, zato se je zaposlil v rudniku Mežica, kjer je delal kot tesar. Naučil pa se je delati tudi ostrešja ali po koroško »rušte«. Kar mu je prineslo dodatno delo in zaslužek. Še danes pa se veliko kmečkih hlevov in hiš ponaša ravno z njegovim ostrešjem.

FOTO: Primož Knuplež. Pavel Koglelnik v družbi otrok.

Pavli je povedal, da je njegova največja in prva ljubezen velika družina. Njegova strast pa so čebele, ki jim posveti vsak svoj prosti trenutek. Čebelari že neverjetnih 77 let, vse od takrat, ko je kot komaj 13 letni fantič svoj prvi panj prinesel domov peš na ramenih iz Šentanela. Od takrat naprej ga spremljajo čebele vsak dan, čebelarjenje pa ga hkrati tudi sprošča in mu da dodatno energijo, ki mu je kljub zavidljivi starosti ne manjka.

FOTO: Primož Knuplež. Pavel Koglelnik v družbi vnukov

Izvedeli smo tudi, da še vedno z veseljem prebere kakšno knjigo, predvsem pozimi, ko je zunaj mraz, rad sede v topel naslanjač in kot pravi, uživa ob branju dobre knjige. Na vprašanje, kakšen pa je recept za zdravo in dolgo življenje, pa je dejal: “Preprostega recepta za dolgo življenje ni, ampak od mize ne smeš vstati nikoli preveč sit. Treba je delati, saj delo krepi človeka. V življenju moraš vedno ostati pozitiven, največ energije pa ti daje družina, ki ti stoji ob strani.«

FOTO: Primož Knuplež. Pavel Koglelnik v družbi pravnukov in prapravnuka.

Ob njegovem osebnem prazniku mu iskreno čestitamo in želimo še veliko let trdnega zdravja, prebranih mnogo knjig, pridnih čebel in zadovoljstva v krogu najdražjih!

Dogodki

Danes praznuje okrogli jubilej, častitljivih 90 let, Pavel Kogelnik, po domače Kotnikov Pavli s Suhega Vrha nad Prevaljami, ki se že 77 let ukvarja s čebelarstvom, še vedno pa rad v roke vzame kakšno dobro knjigo, najbolj pa uživa v družbi otrok, vnukov, pravnukov in prapravnuka.